Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
16.09

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Bor Slana

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

prazniki prazniki slaščice Metlika pekarna Krka grad MasterCard piškoti pecivo

Torek, 1. 12. 2015, 16.09

5 let, 1 mesec

Kje je prava škratja pekarna s prazničnimi sladkarijami? (video)

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Bor Slana

Video: Dean Gostimirovič

Na naš naslov je prispelo čudno pismo. Pravzaprav zemljevid z uganko in skritim zakladom.

Na zemljevidu Slovenije je bil južni del povsem posut s slaščicami. Namig pa je bil:

V lepi deželi ob rečici modri se iz peči sladko kadi in v loncih čokolada s smetano vrvi.

… in tako naprej. Reki z južnega dela Slovenije, ki sta nam prišli na misel, sta bili Krka in Kolpa. Začeli smo s Krko. Ustavili smo se v Žužemberku pri gradu, se spustili na rečno obrežje Krke in … zagledali škrata! Prav takrat pa je nekdo na nebu odvezal vrečo in nam nasul še snega. Da ni čudežev?

Pomagali smo si z zemljevidom, kjer nas je uganka pripeljala do prve reke, Krke. | Foto: Pomagali smo si z zemljevidom, kjer nas je uganka pripeljala do prve reke, Krke.

Za drevesom se je skrival škrat. Zagledali smo le njegovo čepico. | Foto: Za drevesom se je skrival škrat. Zagledali smo le njegovo čepico.

Mogočna trdnjava ponos Žužemberka

Magični slapovi Krke v spremstvu snežink in nad reko žužemberški grad so prav gotovo razlog, da se zapeljete tja. Grad Žužemberk je središče Suhe krajine in menda izvira že iz 11. stoletja, bil pa je last goriških grofov. Pozneje je prešel v last Habsburžanov, nato pa grofov Turjaških. Grad je za obzidjem, nekoč ga je krasilo šest stolpov, leta 1945 pa je bil požgan. Njegova obnova še traja. Ta grad je poseben, ker ima vhod z osrednjega žužemberškega trga, sredi katerega stoji obnovljen litoželezni vodnjak.

Ob Krkinih brzicah

Zimska pravljica na slapovih Krke | Foto: Zimska pravljica na slapovih Krke

Slapovi Krke so lepi v vseh letnih časih, le da so morda pozimi videti malce skrivnostni. Gručasta naselja na obeh bregovih spremlja šumenje čez vsaj 25 brzic v zgornjem toku. Krka teče čez slikovite lehnjakove pragove in ko je veliko vode, ta glasno buči in prši naokoli. Najlepši so prav med Zagradcem in Žužemberkom ter med Dvorom in Gornjim Kotom. Ob lehnjakovih pragovih je bilo nekoč posutih kar nekaj mlinov in žag, danes pa deluje le še en mlin, Štupnikov mlin v Zagradcu. Reka Krka pa ni le lepa, v njej živi kar 52 vrst rib, v zgornjem porečju na območju kraških izvirov se reka ponaša s številnimi endemičnimi jamskimi živalmi. Morda pa je od tam pricapljal tudi naš izmuzljivi škrat? Reka je poleg tega, da je življenjski prostor mnogim živalim, priljubljena tudi med ribiči, veslači, raftarji.

Fotogalerija
1 / 11

Škrat nas je usmeril k avtu

Škrat Jakob | Foto: Škrat Jakob

Nazadnje smo njegovo čepico zagledali pri avtomobilu in postalo nam je jasno, da nismo na pravem kraju. Sledili smo zemljevidu in cesti, ki pelje proti Kolpi. Blizu Metlike nas je sladek vonj vedno močneje vabil in usmerjal v samo mestno jedro Metlike. Škrata nismo več potrebovali, saj smo samo sledili vonju – našli smo pekarno in tam nas je čakalo presenečenje! V dobri družbi majhnih pridnih pomočnikov in slaščičarja Andreja smo zamesili čisto prave medenjake in jih okrasili. Pa naj še kdo reče, da prazniki niso čarobni!

Več utrinkov:

Fotogalerija
1 / 19
Ne spreglejte