Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 8. 2015,
13.45

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Klemen Korenjak

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

Odkrivaj Slovenijo MasterCard Ptuj izlet advertorial

Torek, 25. 8. 2015, 13.45

2 meseca, 3 tedne

Katero slovensko mesto ima najbolj bogato podzemlje?

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Klemen Korenjak

Video: Dean Gostimirovič

Poletno pohajkovanje po Sloveniji smo sklenili v našem najstarejšem mestu. Na Ptuju smo si ogledali podzemlje, se sončili ob njihovem morju in si privoščili romantičen sprehod po starem mestnem jedru.

Ptuj je tisto slovensko mesto, ki bi si ga moral vsaj enkrat v življenju pobliže ogledati vsak Slovenec.

Najprej na kavico v mesto

Če želite občutiti Ptuj, se najprej odpravite na kratek sprehod po starem mestnem jedru, ki ga boste prehodili že v nekaj minutah.

Čeprav je mesto majhno, ne hitite, saj boste že po nekoliko podrobnejšem ogledu začutili bogato zgodovinsko dediščino, ki se skriva za zidovi hišk in za vogali slikovitih ulic. Domača ležernost mimoidočih vas bo pomirila, med posedanjem ob kavici pa boste kmalu začutili tudi pridih antičnega Rima, ki je v tem mestu pustil globok pečat.

Prvi zapisi o mestu Ptuj segajo v leto 69, ko je Tacit pisal o posvetu panonskih vojaških poveljnikov v taboru XIII. rimske legije. Širše območje Ptuja pa je bilo naseljeno že veliko prej, v pozni kameni dobi, kar potrjujejo najdbe na Grajskem griču.

 | Foto: Razgled z gradu jemlje sapo

Po kavici se vam bo prilegel krajši sprehod do mestnega gradu, kjer si boste lahko ogledali stalno muzejsko zbirko, ki zajema bogato zbirko glasbil in predstavitev tradicionalnih pustnih mask s širšega okoliša. Prava paša za oči je tudi ogled prvega nadstropja, kjer boste spoznali bivalno kulturo plemičev iz obdobja od 16. do 19. stoletja.

Nekaj posebnega je tudi razgled. Prav pomirjujoč bo pogled na mestne ulice in okoliške vinograde, ki tamkajšnjo pokrajino zaznamujejo že več stoletij.

Z gradu v podzemlje



V Ptujski kleti je najstarejša zbirka vin iz tega dela Evrope. Najstarejše steklenice so iz leta 1917.  | Foto: V Ptujski kleti je najstarejša zbirka vin iz tega dela Evrope. Najstarejše steklenice so iz leta 1917.

Največji vpliv na prebivalce Ptuja je že od nekdaj imelo vinogradništvo, zato ni čudno, da se pod mestom skriva več kilometrov vinskih kleti. Sami smo obiskali najstarejšo.

V Ptujski kleti nas je prijazno sprejel Franc Brodnjak, ki nas je popeljal po zgodovini ptujske vinske kulture. V kratki predstavitvi smo spoznali več kot 700 let dolgo tradicijo vinarstva na Ptuju, ki ves čas sledi razvoju, vendar hkrati ostaja zvesto tradiciji.

Pogledali smo tudi v znamenito arhivsko klet, kjer so shranjena najstarejša vina iz tega dela Evrope. Pajčevine in nekaj plasti prahu na steklenicah ustvarjajo pravo mistično vzdušje in pričajo o času, ki so ga preživele. Najstarejše steklenice vina so iz leta 1917, ogledali smo si jih previdno, od daleč, saj smo hitro začutili njihovo neprecenljivo vrednost.

Vse steklenice, razen tistih najstarejših, so tudi na prodaj, največkrat romajo v kleti kakšnega bogatega zbiratelja arhivskih vin, služijo pa lahko tudi kot prestižno protokolarno darilo.

Najdražje vino v prodaji je iz leta 1921. Zanj boste morali odšteti dobrih petdeset tisočakov.

V Ptujski kleti svojim gostom pripravljajo različne oglede, obogatene z zanimivimi zvočnimi učinki in degustacijami najboljših vin, tudi arhivskih.

Ko na Ptuju misliš, da si na morju

 | Foto:

Jadrnice, kanuji, vejkpark ... Kako smo se znašli na morju? Da, takšen vtis boste dobili, ko se boste pripeljali do obrežja ogromnega jezera, ki so ga domačini poimenovali kar morje. Umetno jezero je dolgo 7,3 kilometra, razteza pa se na kar 346 hektarjih.

Jezero je pravo stičišče športa in zabave. Ob njem se odvijajo večerni koncerti, čez dan pa prijetna poletna druženja ob pijači. Je tudi pravi raj za športnike, ki se lahko udejstvujejo tako vodnih kot obvodnih športov. Zelo prijeten je že sprehod ob obrežju, kjer je speljana 13 kilometrov dolga pot, na kateri boste srečali ogromno kolesarjev in tekačev.

Sami smo se odločili za panoramsko turistično vožnjo z ladjico Čigra, ki nam je staro mesto prikazala iz nekoliko drugačne perspektive. V nekaj minutah smo si lahko ogledali vse lepote mesta od Malega in Gornjega gradu do samostana in Miheličeve galerije. Odprl pa se vam bo tudi pogled na bližnje griče Slovenskih goric in Haloz.

Poletni meseci privabijo številne ljubitelje odbojke na mivki, ki lahko svoje znanje preizkusijo tudi na tradicionalnem mednarodnem turnirju BeachMaster.

Na jezeru vsako leto gostijo tudi državno prvenstvo v jadranju in veslanju na mirnih vodah.

 

Ne spreglejte