Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2015,
15.11

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač

Natisni članek

advertorial MasterCard Vrhnika Tehniški muzej Slovenije Ivan Cankar Odkrivaj Slovenijo

Torek, 1. 9. 2015, 15.11

2 meseca, 3 tedne

Kako na Vrhniki in njeni okolici preživeti čudovit dan?

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač

Nov izlet nas je popeljal na Vrhniko. V mestu smo si ogledali Tehniški muzej Slovenije in hišo Ivana Cankarja, kaj pa izletnikom ponuja bližnja okolica?

Tokrat smo obiskali Vrhniko, ki je najbolj znana kot mesto, kjer se je rodil eden slovenskih največjih pisateljev, Ivan Cankar, in kot mesto, kjer hranijo pomembne zgodovinske zbirke, na primer Titovih avtomobilov, tiskarstva na Slovenskem, kjer si lahko ogledate faksimile najstarejših slovenskih knjig ...

Sem bodo z veseljem prišli tudi navdušenci nad avtomobilizmom, saj si je v muzeju mogoče ogledati luksuzne limuzine, ki so bile last Tita, pa tudi razstavo, posvečeno razvoju avtomobilizma vse od prve svetovne vojne naprej.

Po ogledu mesta nas je zanimala bližnja okolica, kjer smo lahko opazovali naravne in zgodovinske posebnosti Ljubljanskega barja. Ves dan na Vrhniki in okolici je minil hitro, v tem času pa smo zbrali nekaj naših najljubših točk.

Kako preživeti ves dan na Vrhniki in okolici?

Tehniški muzej Slovenije

 | Foto: V nekdanjem samostanskem oziroma grajskem poslopju najdete Tehniški muzej Slovenije. Obdajajo ga slikovit park, ribnik, pa tudi učna pot. Ponaša se z obsežnimi muzejskimi zbirkami in predstavlja tehnično dediščino Slovenije.

Kaj si ogledati?

- Stalne zbirke in muzejske predstavitve: gozdarska, lesarska, lovska, ribiška, elektro, tekstilna, kmetijska in prometna ter žitni mlin in kovačija na vodni pogon, rekonstruiran obrat furnirnice in žaga venecijanka, zbirka motornih koles; mlinarstvo, kolarstvo, podkovsko kovaštvo, pekarstvo, tekstilije nekoč in danes.

 | Foto: - Zelo obiskana je zbirka limuzin Josipa Broza – Tita. Na ogled je 15 avtomobilov, večinoma gre za zelo redke primerke prestižnih limuzin z visoko tehnično in zgodovinsko vrednostjo.

- Razstava tiskarstva na Slovenskem prikazuje zgodovino tiskane besede in tiskarske tehnike na Slovenskem. Oglejte si, kako so od Gutenbergovega izuma tiska v 15. stoletju do konca 20. stoletja nastajali knjige, časopisi in druge tiskovine. Na ogled sta tudi faksimila prvih slovenskih tiskanih knjig, Trubarjevega Katekizma z Abecednikom (1550), ter prvega slovenskega prevoda Svetega pisma, Dalmatinove Biblije (1584).

- Razstava o prvem stoletju avtomobilizma na Slovenskem vam ponuja vpogled v več kot tri različna obdobja razvoja avtomobilizma: do prve svetovne vojne, obdobja med obema vojnama do druge svetovne vojne do osamosvojitve.

Cankarjeva hiša

 | Foto: Cankarjeva spominska hiša je pomemben kulturni spomenik mestnega središča Vrhnike. Nahaja se na mestu, kjer je nekoč stala lesena, s slamo krita koča, v kateri se je rodil Ivan Cankar (1876−1918), največji slovenski pisatelj in dramatik.

V hiši je zdaj muzej, posvečen pisatelju, v njej si lahko ogledate pohištvo in drugo opremo iz tistih časov, ki ponazarjata tudi življenje družine Cankarjevih. Na policah in vitrinah so razstavljeni Cankarjevi prvotiski, fotografije pisatelja in njegovih sorodnikov ter njegovi avtoportreti in risbe.

Sveta trojica

 | Foto: Sveta trojica je Ivana Cankarja navdušila, da je v svojih delih večkrat opisoval njen čudovit razgled.

Pot je priljubljena izletniška točka Vrhničanov. Sredi zelenja pa vas bo presenetila izredno velika in visoka cerkev.

Namig: najlažje je dostopna, če avtomobil pusite na Cankarjevem trgu, v središču mesta, pri hotelu mantova, in se vzpnete proti hribu po Stari cesti, mimo Cankarjeve spominske hiše. Do nje zeli hitro pridete tudi po Klancu.

Koča Star maln

 | Foto: Koča Star maln je priljubljeno gostišče in prostor za piknike v dolini potoka Bele.

Nekoč je tam stal mlin, na kar spominjata mlinsko kolo in jez. Pri bližnjem izviru potoka Bele lahko opazite občasen izbruh vode, ki kdaj na površje naplavi človeške ribice oziroma "zmajeve mladiče", o čemer je zelo slikovito pisal že slovenski polihistor Janez Vajkard Valvasor v 17. stoletju.

Ribnik Stara opekarna

 | Foto: Ribniki pri stari Opekarni (Divjak) so zelo priljubljeni med tistimi, ki se radi odpravijo ribarit. Za začetnike priporočajo manjša dva, ki ju najdete na levi strani, medtem ko bo tako imenovani ribnik Divjak primeren za bolj izkušene ribiče, saj je zaradi potopljenih dreves ribolov tam nekoliko otežen.

V ribniku lahko lovite naslednje ribe: klena, smuča, ostriža, ščuke, krapa, linja, soma, amurja, ploščiča, zelenika, rdečeperke, rdečeoke.

Da je tu zares prijetna točka za druženje, dokazuje tudi vsakoletna ribiška veselica, ki je množično obiskana.

Planina in razgledni stolp

 | Foto: Na zahodnem delu Vrhnike, na obrobju Ljubljanskega barja, se vzpenja hrib Planina (733 metrov) s planinskim zavetiščem in razglednim stolpom. Zavetišče, ki je odprto od petka do nedelje in ob praznikih, za organizirane skupine pa tudi med tednom, je zelo priljubljena izletniška točka.

Na vrhu stoji novi leseni stolp, ki je že četrti na tem mestu. Visok je 22 metrov in je eden izmed najvišjih lesenih samostoječih objektov v Sloveniji. Z vrha se odpira čudovit razgled na bližnjo in daljno okolico. Planina je stičišče mnogih planinskih poti: Vrhniške planinske poti, Notranjske planinske poti, Ljubljanske mladinske poti, Vrhniške kurirske poti in Evropske pešpoti E7.

Na Planino se lahko odpravite po več srednje zahtevnih pešpoteh: pot čez kuren, prek špice, pot čez Storžev grič mimo Bukve, prek Blatnega dola, prek Starega malna, po panoramski sprehajalni poti.

Močilnik

 | Foto: V Močilniku se v Malo Ljubljanico stekajo izviri Velikega in Malega Močilnika. Nedaleč od gostinskega lokala pod visokimi prepadnimi stenami, imenovanimi tudi Hudičeve skale, na dan privre Veliki Močilnik. Po legendi naj bi se tu končala plovba grških junakov Jazona in Argonavtov po Ljubljanici. Vrhnika se Argonavtov spomni vsako leto v času festivala Argonavtski dnevi.

Močilnik, kjer za obiskovalce obratuje tudi gostišče, velja za kraj, kjer se konča Ljubljansko barje in se začenja Kras.

 

 

Ne spreglejte