Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 4. 2015,
8.50

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač, Bor Slana

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

izlet Slovenj Gradec MasterCard

Petek, 10. 4. 2015, 8.50

2 meseca

Kaj v Slovenj Gradcu počne kip Gandija?

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač, Bor Slana

Video: Dean Gostimirovič

Med izleti po Sloveniji smo vedno znova prijetno presenečeni. Izjema ni bil niti Slovenj Gradec, med drugim tudi edino slovensko mesto, ki so mu Združeni narodi podelili naziv mesto glasnik miru.

Slovenj Gradec je mestece na meji med Koroško in Štajersko oziroma med Karavankami in Pohorjem. Nahaja se v Mislinjski dolini. Do njega ne boste prišli po avtocesti, kar je danes že redkost, pač pa po kotanji z ovinkasto cesto, imenovani Huda luknja. Poznate legendo, ki kroži o tej cesti? Najbolje, da o tem povprašate domačine.

Smo Slovenci potomci Slovanov ali Venetov?

Na to vprašanje vas bo spomnil kip venetskega konja, postavljen v samem mestnem jedru. Poznate venetsko teorijo? Ta je najbolj razširjena avtohtonistična teorija o izvoru Slovencev. V 80. letih 20. stoletja so namreč nekateri raziskovalci oblikovali hipotezo, da Slovenci nismo potomci Slovanov, pač pa Venetov. Šlo naj bi za praslovansko ljudstvo Veneti. Dokazi sicer govorijo v prid slovanski teoriji, o tem, kateri boste verjeli, pa se odločite sami.

O izvoru Slovencev in venetski teoriji smo se pogovarjala z Marjanom Kosom. Kje drugje kot pred kipom venetskega konja. | Foto: O izvoru Slovencev in venetski teoriji smo se pogovarjala z Marjanom Kosom. Kje drugje kot pred kipom venetskega konja.

Mesto glasnik miru

Prebivalcem Slovenj Gradca je v velik ponos naziv mesto glasnik miru, ki ga je mesto 1989 prejelo od Združenih narodov. Naziv si je zaslužil predvsem z vrsto mednarodnih umetniških in kulturnih prireditev. Slovenj Gradec se je s pridobitvijo naziva vpisal na svetovni zemljevid mest, ki skrbijo za aktivno kulturo miru in sožitja skozi umetnost, mednarodna partnerstva, vzgojo mladih, pa tudi skozi predano zavezanost idejam združenja.

Kip Gandija v mestnem jedru prebivalce spominja na častni naziv, ki so ga prejeli od OZN - mesto glasnik miru. | Foto: Kip Gandija v mestnem jedru prebivalce spominja na častni naziv, ki so ga prejeli od OZN - mesto glasnik miru.

Mestno jedro, ki je bilo tudi prizorišče snemanja slovenske nadaljevanke

Slovenj Gradec je že res majhno mestece, a se v njegovem mestnem jedru nahaja mnogo zanimivosti. Zelo so ponosni na dve cerkvi: večjo in razkošnejšo cerkev svete Elizabete, ki je tudi najstarejša stavba v mestu, in manjšo, bolj skromno, ki stoji poleg nje – špitalsko cerkev Sv. Duha. Na pogled je res posebna, tako zelo, da so jo uporabili pri snemanju nadaljevanke o Primožu Trubarju.

Cerkev Sv. Duha, kjer je bilo tudi prizorišče snemanja nadaljevanke o Primožu Trubarju. | Foto: Cerkev Sv. Duha, kjer je bilo tudi prizorišče snemanja nadaljevanke o Primožu Trubarju.

Med sprehajanjem po srednjeveškem mestnem jedru ne spreglejte še drugih znamenitosti:

Koroški pokrajinski muzej se prav tako nahaja v nekdanji mestni hiši. Predstavlja arheološko, etnološko in zgodovinsko področje ter pedagoško in restavratorsko dejavnost.

Koroška galerija likovnih umetnosti je v nekdanji mestni hiši, eni najmogočnejših stavb v mestu. Razstavljajo dela sodobnih umetnikov, ki živijo tukaj: slikarjev Bogdana Borčiča in Franca Berhtolda, kiparke Nace Rojnik, že umrlega kiparja Radeta Nikolića, pa tudi zelo znanega slikarja Jožeta Tisnikarja.

Jože Tisnikar: Sprevod vran (1974). | Foto: Jože Tisnikar: Sprevod vran (1974).

Sokličev muzej hrani umetnine slikarja Straussa in številne gotske ter baročne kipe lokalnih mojstrov. Med najpomembnejša dela tujih umetnikov uvrščajo podobo Nikolaja Knüpferja Kleopatra sprejema goste, in sicer iz sredine 17. stoletja.

Rojstna hiša Huga Wolfa – tu deluje mednarodni dokumentacijsko-informacijski center in spominski muzej Huga Wolfa, svetovno znanega skladatelja poznoromantičnega samospeva.

Dvorec Rotenturn stoji na robu starega mestnega jedra Slovenj Gradca. Atrij dvorca je v zadnjih letih postal osrednji slovenjgraški prireditveni prostor. Prireditve pod skupnim naslovom Slovenjgraško poletje ponujajo bogat kulturen program, zabavo in sproščene družabnosti, poleg domačinov pa privabljajo tudi veliko okoliških prebivalcev.

Hiša mojstrovin Perger, 1757: 

Če boste na izletu kupovali spominke, veste, kje jih iskati. | Foto: Če boste na izletu kupovali spominke, veste, kje jih iskati. V Slovenj Gradcu pa je doma še en slovenski ponos: lectova srca. Lect je okrasna slaščica, ki pa ni namenjena jedi. Nekaj dni po izdelavi sicer je užitna, dokler popolnoma ne zatrdi. 

Lectovo srce simbolizira ljubezen, veselje, praznovanje – skratka, vse, kar je dobro in lepo. Je najiskrenejše voščilo in najlepše darilo ob mnogih obletnicah, ob srečanjih z Abrahamom, ob porokah ipd.

 

Ogledali smo si, kako nastane lectovo srce:

Fotogalerija
1 / 21

Zanimivosti v okolici

Paučkove partizanske bolnišnice: V teh bolnišnicah se je zdravilo prek 300 ranjenih partizanov, skupaj s številnimi zavezniškimi vojaki. Ohranjena je bolnišnica s skrivnim imenom Trška gora na Legnu, deset kilometrov iz Slovenj Gradca, ki je kulturni spomenik državnega pomena.

Grad Vodriž je nastal v začetku 14. stoletja in spada med gotske gradove. Leži na slikovitem slemenu in ravno zaradi težje dostopne lege se je razvalina ohranila do danes.

Dežela škratov je postavljena na rob gozda, na Gmajni pri Slovenj Gradcu. Podajte se v škratov gozd, kjer se vam bodo pokazala zanimiva bajeslovna bitja, med drugim vile, perkmandeljc, divja jaga, povodni mož ... Če ste med bolj pogumnimi, se odpravite čez travnik, kjer boste videli dom coprnice Zofke.

Prežihova bajta

Se Prežihovih del spomnite iz šole? Samorastniki, Boj na požiralniku, Solzice …? | Foto: Se Prežihovih del spomnite iz šole? Samorastniki, Boj na požiralniku, Solzice …? Nad Kotljami na Preškem vrhu stoji Prežihova bajta, ki je od leta 1979 spominski muzej slovenskega pisateljaLovra Kuharja – Prežihovega Voranca(1893–1950). 

Gre za značilno koroško stavbo malega kmeta "bajtlerja", ki z urejeno notranjostjo spominja na značilno okolje Prežihove mladosti, o Prežihovem delu pa pričajo življenjepisne in leposlovne drobtinice v muzeju. Tik nad Prežihovo bajto stojimogočen bronast Prežihov spomenik, ki ga je izdelal akademski kipar Stojan Batič.

Enodnevni izleti po Slovenj Gradcu in okolici

Turistični vodiči v Slovenj Gradcu vas popeljejo po treh različnih izletih:

Adrenalinska avantura: Ogledali si boste mestno jedro in se tam ustavili na kavici. Peljali se boste naprej na ogled Legna in cerkve sv. Jurija. Sledil bo krajši pohod do Herčeve žage, ogled žage in mlina, prikaz starih obrti ter pokušina domačih dobrot iz ene od okoliških kmetij. Nato bo nastopil adrenalinski del izleta na Aerodoromu Slovenj Gradec, kjer se lahko odločite za skok s padalom ali plet z manjšim letalom. Na koncu seveda ne sme manjkati večerja.

Sadovi podeželja: Izlet se začne z ogledom mestnega jedra. Sledi ogled Hiše mojstrovin Perger 1757, kjer vas bodo popeljali v svet izdelovanja lectovih srčkov, voščenih sveč in medenjakov. Postregli vas bodo z domačimi bomboni in brezalkoholno medico. Peljali se boste v Šmartno na ogled ene od kmetij, kjer boste lahko pomagali pri delu na kmetiji (odvisno od letnega časa). Čakala vas bo še večerja na eni od turističnih kmetij, nato pa se boste počasi vrnili domov.

Pohorski gozdovi: Ko boste prišli na Kope, vas bosta tam najprej pričakala pijača dobrodošlice na Partizanskem domu ter klasičen pohorski zajtrk. Okrepčani se boste nato podali na pohod skozi gozd do energetskih točk (vrtinci energije). Po prihodu na Pungart se lahko odločite ali za igranje dis golfa ali pa krajši pohod na Črni vrh oziroma Ribniška jezera. Na koncu pa najboljše: piknik v naravi pred Grmovškovim domom.

Če si boste izlet organizirali sami, ne zamudite oddiha pri Ivarčkem jezeru. | Foto: Če si boste izlet organizirali sami, ne zamudite oddiha pri Ivarčkem jezeru.

Tradicionalne prireditve

V Slovenj Gradcu že od srednjeveške sejemske tradicije dalje velja, da so prireditve za prebivalce Slovenj Gradca in Mislinjske doline nekaj posebnega.

Razstava domače in umetnostne obrti je že desetletja največja te vrste v Sloveniji.

Tradicionalni sejmi v Slovenj Gradcu (Jožefov, Pankracijev in Elizabetin).

Etnološke prireditve v Mislinjski dolini imajo tradicijo.

Slovenjgraško poletje popestrijo nastopi priznanih umetnikov iz Slovenije in drugih delov sveta.

Prednovoletno vzdušje na Glavnem trgu v Slovenj Gradcu.

Za več novic o aktualnih dogodkih in prireditvah v Slovenj Gradcu obiščite spletno stran Kulturnega doma Slovenj Gradec.

Več utrinkov potepa po Slovenj Gradcu si oglejte v zgornji fotogaleriji.

Ne spreglejte