Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 3. 2015,
14.31

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Klemen Korenjak, Ana Kovač, Jure Gregorčič

Video: Bojan Dovrtel

Natisni članek

advertorial MasterCard Odkrivaj Slovenijo rudnik Idrija

Torek, 10. 3. 2015, 14.31

2 meseca

Idrija – biser rudarstva, čipke in žlikrofov

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Klemen Korenjak, Ana Kovač, Jure Gregorčič

Video: Bojan Dovrtel

Idrija nas je navdušila s svojo raznolikostjo, bogato kulturno in zgodovinsko dediščino ter slastno kulinariko. Obisk priporočamo družinam in tistim, ki iščejo tudi nekaj športnega doživetja.

Življenje v Idriji, malem mestu v kotlini v osrčju Idrijskega hribovja, je bilo 500 let vpeto v rudarstvo. Prav odkritje živosrebrne rude leta 1490 je pripomoglo k razvoju mesta, ki je zraslo in se razvijalo v eno najpomembnejših mest prav na temeljih rudarstva.

Legenda pravi, da je živo srebro leta 1490 odkril škafar, izdelovalec lesenih posod, ki je v potoku našel snov, za katero se je pozneje ugotovilo, da gre za živo srebro. Na tem mestu danes stoji Cerkev svete Trojice.

Pod Idrijo so v 500 letih izkopali več kot 700 kilometrov rovov, v njih so pridobili kar 13 odstotkov svetovne proizvodnje živega srebra, kar je idrijski rudnik naredilo za drugi največji rudnik živega srebra na svetu, takoj za španskim Almadenom.

Zaradi bogate rudarske dediščine je bila Idrija leta 2011 uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine.

Zanimivosti v mestu: spustite se v globino in preizkusite se v klekljanju

Antonijev rov: Turistični rudnik živega srebra je turistična destinacija Idrije, ki najbolj pristno prikazuje življenje in delo v rudniku. Antonijev rov je bil izkopan leta 1500. V ozkih rovih so prikazani stari načini rudarjenja, v dobri uri raziskovanja pa si lahko obiskovalci ustvarijo podobo garaškega dela rudarjev.

V Antonijevem rovu prebiva škrat Perkmandlc, ki varuje svoj zaklad in vabi otroke na obisk.

Antonijev rov so poimenovali po sv. Antonu Padovanskem, zaščitniku pred nesrečami v jami. | Foto: Antonijev rov so poimenovali po sv. Antonu Padovanskem, zaščitniku pred nesrečami v jami.

Čipkarska šola: Ob boku rudarstva se je v Idriji razvijala tudi čipkarska obrt. Danes je čipka postala sinonim mesta, ki gosti tudi edino čipkarsko šolo v Sloveniji. Čipkarsko šolo letno obišče kar 400 otrok, vedno več zanimanja za klekljanje pa je tudi med starejšimi. Šola je odprta tudi za obiskovalce, ki se lahko preizkusijo v klekljanju, pregledajo šolsko razstavo in si za spominek kupijo najljubši čipkarski izdelek.

 | Foto:

Grad Gewrgkengg: Nad mestom bdi mogočen grad, kjer danes domuje Mestni muzej. Grad ima zanimivo zgodovino, saj ni nastal za potrebe kakšne gosposke ali fevdalne družine, ampak je bil sezidan za potrebe rudnika. V njem so sprva shranjevali živo srebro, pozneje pa je v njem živela rudniška uprava. V gradu si lahko ogledate stalno razstavo rudnika živega srebra in razstavo o idrijski čipki. Grad gosti še tri različne razstave: o partizanski bolnici Pavla, razstavo Velentine Orsini Mazza in Bevkovo spominsko sobo.

 | Foto:

Idrijska kamšt: Prava turistična atrakcija je tudi mogočno pogonsko kolo, idrijska kamšt, ki velja za največje ohranjeno leseno vodno kolo v Evropi. Kolo se je zavrtelo od štirikrat do petkrat v minuti, iz globine 283 metrov pa je pognalo 300 litrov vode v eni minuti.

 | Foto:

Namig za obiskovalce

Sprehod po starem mestnem jedru ponuja kulturno in zgodovinsko slikovitost, ki nam že v nekaj korakih prikaže bogato zgodovino mesta – na vsakem koraku lahko spoznavamo rudarsko preteklost, izložbe pa nas opominjajo na pomembno čipkarsko obrt, ki tudi danes močno vpliva na modno industrijo.

Ali ste vedeli?

V Idriji so leta 1901 ustanovili prvo slovensko realko, ki danes deluje kot Gimnazija Jurija Vege. Samo poslopje, v katerem še vedno deluje gimnazija, so zgradili leta 1903.

Zanimivosti v bližini:

Idrija je lahko odlično izhodišče za različna odkrivanja v naravi: Divje jezero, Krajinski park Zgornja Idrijca in Gača so samo nekatere naravne znamenitosti. Te pritegnejo pozornost številnih turistov, ki od izleta pričakujejo več kot samo pohajkovanje po mestu.

Poleg živega srebra in čipke pa Idrija slovi tudi po žlikrofih – testeninah, polnjenih s krompirjem, ocvirki in praženo čebulo. Mi smo jih preizkusili v hotelu Jožef, kjer so nas postregli s tradicionalnimi žlikrofi z bakalco.

Športne aktivnosti:

Idrija z okolico ponuja veliko kolesarskih poti: Pot po visokem krasu, kolesarsko pot po Vojskarski planoti in Kamparetovo pot. Adrenalina željnim obiskovalcem priporočamo gorskokolesarki park MTB Javornik.

Pohodnike vabijo Javornik, Velika peč in Čelkov vrh. Zelo priljubljena je tudi sprehajalna pot ob levem bregu reke Idrijce.

Med aktivnostmi je v Idriji zelo priljubljen tudi ribolov. V poletnih dneh se lahko ohladite tudi v naravnem kopališču v Idrijski Beli.

V globini Antonijevega rova:

Fotogalerija
1 / 12
Ne spreglejte