Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 8. 2016,
10.41

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock, arhiv Kobariškega muzeja

Natisni članek

advertorial Odkrivaj Slovenijo Mastercard

Sreda, 17. 8. 2016, 10.41

2 meseca, 1 teden

Ideja za konec tedna: pod Krnom združite umetniško žilico z ljubeznijo do narave

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock, arhiv Kobariškega muzeja

Foto: Thinkstock

Ta konec tedna se boste pod Krnom, zelo priljubljeno goro nad Tolminom, lahko tudi umetniško izražali. V soboto se bo namreč zgodil že 11. atelje pod Krnom.

Za vse, ki jim je likovno ustvarjanje v veselje in izziv

Prihajajočo soboto, 20. avgusta, bo med 9. in 15. uro v vasi Drežnica, blizu Tolmina, potekal atelje pod Krnom, ki spodbuja umetniško dejavnost vseh, ki radi rišejo, barvajo, ustvarjajo in zbirajo svojevrstne vtise iz narave. Dogodek je vse bolj priljubljeno srečanje vseh umetniških duš in v majhno vasico privabi številne domače in tuje likovne ustvarjalce.

Dogodek se bo začel in končal na športnem igrišču, lokacija ustvarjanja pa bo popolnoma prepuščena vašemu trenutnemu navdihu. Nekatera dela bodo tudi razstavljena, in sicer isti dan v Kobaridu, mogoče pa si jih bo ogledati vse do sredine septembra. Več o dogodku si preberite na tej povezavi.

K sodelovanju na likovnih delavnicah so vsako leto vabljeni tudi mlajši, ki dobijo prav posebno razstavo. | Foto: Thinkstock K sodelovanju na likovnih delavnicah so vsako leto vabljeni tudi mlajši, ki dobijo prav posebno razstavo. Foto: Thinkstock

Pa še malce naokoli …

Okolica Tolmina in Kobarida ponuja nešteto možnosti za preživljanje prostega časa v prelepi naravi, prav tako pa za potep po mestnih ulicah in odkrivanje kulturnih znamenitosti. Zakaj ne bi torej podaljšali svojega izleta in spoznali še kaj novega. Imamo nekaj predlogov:

Tolmin s čudovitim mestnim jedrom in neštetimi možnostmi za pohodnike

Tolmin je največje naselje v prelepi dolini reke Soče, ki se lahko pohvali s čudovitim starim mestnim jedrom. Če vas o dolini celotnega Posočja zanima več, priporočamo obisk Tolminskega muzeja. Naj se pot tu ne konča, saj se le kratek sprehod od mesta nahajajo divja Tolminska korita, najnižja vstopna točka v Triglavski narodni park. Gre za skupno ime za korita Tolminke in Zadlaščice, ki veljajo za ene najbolj veličastnih naravnih znamenitosti v teh krajih. V njihovi bližini je zanimiva tudi velika zagozdena skala, Medvedova skala, poleg tega pa še Hudičev most, ki se dviga 60 metrov nad reko Tolminko, ter Dantejeva jama – termalni izvir. Če si boste zaželeli še več lepih vtisov, se odpravite nekaj kilometrov naprej, do Javorce s cerkvico sv. Duha, ki je lep spomenik časom iz prve svetovne vojne in je bila deset let nazaj uvrščena na seznam evropske dediščine.

Sprostite in sprehodite se ob reki Soči ... | Foto: Thinkstock Sprostite in sprehodite se ob reki Soči ... Foto: Thinkstock

Kobarid – spomenik prvi svetovni vojni in kulinarično središče

Kobarid, manjši kraj nad mogočnim Krnom, velja za zelo prijazno mestece, najbolj pa je znan zaradi prve svetovne vojne. Če vas ta tematika zanima, se ustavite v Kobariškem muzeju, ki je bil leta 1993 razglašen za najboljši evropski muzej. Razstavljeni predmeti, veliki reliefi okoliškega gorovja, bogato fotografsko gradivo in multimedijska projekcija pripovedujejo zgodbo, ki vas ne bo pustila ravnodušnih. Seveda pa veliko turistov ta kraj obišče, da si spomine in ostaline soške fronte ogleda v naravi. V tem primeru se lahko odpravite na Pot miru, ki je posvečena spominu na številne žrtve prve svetovne vojne.

Neprecenljiva zbirka Kobariškega muzeja

Poslanstvo Kobariškega muzeja je varovanje in hranjenje nacionalnega bogastva in muzejskega gradiva na področju varovanja dediščine soške fronte s poudarkom na predstavitveni dejavnosti. Leta 1992 je prejel najvišje slovensko muzejsko priznanje Valvasorjevo nagrado, ki jo podeljuje Skupnost muzejev Slovenije, v letu 1993 pa je bil uvrščen v ožji izbor kandidatov za Evropski muzej leta.

Virtualni sprehod po Kobariškem muzeju:

Vhodna veža s simbolno postavitvijo uvede v tematiko stalne postavitve z zemljevidi, ki prikazujejo evropska bojišča v prvi svetovni vojni in preoblikovanje političnih meja po koncu vojne, z zastavami, s portreti vojakov mnogih narodnosti in nagrobnimi kamni iz vojaških pokopališč v Zgornjem Posočju.

Podobno nalogo imajo tudi Kobariške sobe v prvem nadstropju muzeja, ki predstavljajo tisočletja burne zgodovine Kobarida. Kraj na stičišču Soške in Nadiške doline, ki povezujeta Furlanijo in Koroško, je bil prav zaradi svoje lege prizorišče številnih spopadov in vojn. Zbirka, posvečena soški fronti, vključuje Krnsko sobo, Belo sobo, Sobo zaledja, Črno sobo in drugo nadstropje s kaverno.

  • Krnska soba je namenjena predstavitvi začetka spopadov ob Soči po vstopu Italije v vojno 24. maja 1915.
  • Bela soba govori o trpljenju vojakov v gorah v 29 mesecih bojevanja.
  • Soba zaledja pripoveduje tudi o tem, da je zaledje soške fronte postalo pravo "mravljišče" stotisočev vojakov in delavcev, posejano od Rombona do obale Tržaškega zaliva.
  • Črna soba vas pelje skozi pripoved o 29 mesecih pozicijskega bojevanja ob Soči.
  • V drugem nadstropju je predstavljeno gradivo o sklepnem dejanju soške fronte, o 12. soški bitki, protiofenzivi elitnih nemških in avstro-ogrskih enot, poimenovani Kobariška bitka.
  • Podrobnejši opis dogodkov posreduje 19-minutni film (Vir: Kobariški muzej).
Fotogalerija
1 / 15

Če boste v Kobaridu in ste ljubitelji neokrnjene narave, pa se podajte do slapa Kozjak, do katerega vas bo pripeljala prijetna sprehajalna pot. V okolici je zelo zanimivo tudi arheološko najdišče Tonocov grad, zanimiva skalna vzpetina, ki je bila zaradi naravno zavarovane lege skozi stoletja uporabljena kot naselbina. Pa še ena zanimivost: Kobarid slovi kot mesto, ki se lahko pohvali z največjim številom odličnih restavracij na tako majhnem prostoru, tako da boste tu uživali, tudi če si boste zaželeli le dobrega kosila.

Kobarid je med drugim tudi pomemben spomenik prvi svetovni vojni. | Foto: Thinkstock Kobarid je med drugim tudi pomemben spomenik prvi svetovni vojni. Foto: Thinkstock

Potep po okoliških vaseh, ki hranijo tudi bogato kulturno izročilo

Atelje se bo odvijal v vasi Drežnica, zakaj je torej ne bi še malce bolje raziskali. Vasi pod Krnom je najbolj zaznamovala prva svetovna vojna, zato ostaline obrambnih položajev in utrdbe lahko opazite na vsakem koraku. Najbolj znano izročilo, ki ga najdete tu, so originalne drežniške maske, izdelane iz lesa.

Drežnica hrani tudi nekaj zelo zanimivih zasebnih zbirk, med katerimi je najbolj privlačna zbirka Mirka Kurinčiča na temo prve svetovne vojne, imenovana Botognice. Zanimiva pa je tudi rojstna hiša zgodovinarja Simona Rutarja v bližnji vasi Krn, prav tako pa veliko obiskovalcev pritegne rojstna hiša pesnika Simona Gregorčiča na Vrsnem. Posebnost območja je tudi orjaška kamnita goba pod vasjo Krn, ki spada med najlepše tovrstne pojave v Sloveniji, na najvišji strani je visoka celo do devet metrov, mnogi pa so jo v preteklosti povezovali z božanstvi.

Sodelujte z zanimivimi turističnimi predlogi iz Slovenije in se potegujte za bogate nagrade!

Nagradni sklad in žrebanja:

1. 6. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

1. 7. 2016 – TABLICA in pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

1. 8. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

1. 9. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

3. 10. 2016 – FOTOAPARAT in pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

2. 11. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

1. 12. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

2. 1. 2017 - NAVIGACIJSKA NAPRAVA GARMIN in pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

 

Ne spreglejte