Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2016,
8.53

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock, Siol.net

Natisni članek

Mastercard ideja za konec tedna Odkrivaj Slovenijo Prekmurje advertorial

Sreda, 14. 9. 2016, 8.53

2 meseca, 1 teden

Ideja za konec tedna: v drugačno vrsto prestolnice

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Thinkstock, Siol.net

štorklje Prekmurje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Če v vaši okolici živijo oziroma gnezdijo štorklje, ste lahko prepričani, da živite v vrhunsko ohranjenem okolju. Obiščite evropsko prestolnico belih štorkelj, menda prinašajo srečo, in jim pred odhodom na jug pomahajte v pozdrav.

Slovenci smo lahko ponosni, da v naših krajih, in sicer tam, kjer sonce vzide najprej, gnezdi bela štorklja.

V Mali in Veliki Polani v Prekmurju se namreč lahko pohvalijo s kolonijo teh čudovitih ptic – kar devet gnezd se bohoti na električnih drogovih po vasi. Ptice pa v regiji ostanejo le, če imajo dovolj hrane, ki jo poiščejo, potem ko kmetje pokosijo širne travnike, in če je na voljo dovolj kakovostne pitne vode.

Sodelujte z zanimivimi turističnimi predlogi iz Slovenije in se potegujte za bogate nagrade!

Pomahajte štorkljam za srečno pot na jug

Prekmurje | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V vasicah Mala in Velika Polana na poti med Mursko Soboto in Lendavo poleg bele štorklje, ki je navajena človeške bližine, gnezdijo številne ogrožene vrste – med drugimi plaha črna štorklja, smrdokavra, veliki skovik in kosec. Prav pred jesensko ohladitvijo se štorklje pred selitvijo na jug množično zbirajo v teh krajih, zato jim v teh dneh še vedno lahko pridete pomahat za srečno pot.

Veliki Polani je leta 1999 evropska fundacije Euronatur podelila naziv Evropska vas štorkelj.

Prekmurje | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Preberite, kako smo s kolesi odkrivali Prekmurje:

S kolesom po Prekmurju: izkušnja, ki jo mora doživeti prav vsak

Na obisk k Mišku Kranjcu

Velika Polana pa je znana tudi kot rojstni kraj slovenskega pisatelja socialnega realizma, glasnika Prekmurja Miška Kranjca, zato za družinski izlet priporočamo ogled Kranjčeve domačije (Velika Polana 217).

Muzej je zasnovan kot kombinacija spominske sobe s pisateljevo delovno sobo s knjižnico, galerije s pisateljevimi oljnimi platni in fotografijami. Bil je namreč ljubiteljski slikar, fotograf, med številnimi njegovimi hobiji pa so bili tudi glasba, nogomet in ribolov.

V muzeju je mogoče kupiti tudi spominski izdelek domače obrti, narejen v Veliki Polani. Popotnikom domačija ponuja tudi prenočitev na slamnatih ležiščih.

Prekmurje Bukovniško jezero | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Napolnite si baterije tako, da zaužijete neokrnjenost narave v okolici Bukovniškega jezera:

Po poti zdravilnih točk v Prekmurju

Najlepši trg v Sloveniji

Mala in Velika Polana, ki se dobesedno držita druga druge, sta obdani z nižinskimi travniki in močvirskimi logi. Tipična panonska vas je leta 2013 na tekmovanju Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna, prejela priznanje za najlepše trško jedro v Sloveniji. Občina je tudi v celoti umeščena v zaščiteno področje narave Natura 2000.

V občini je kar 16 lokacij oziroma objektov, umeščenih v register nepremičnin kulturne dediščine.

Na obrobju gozda Polanski log je edini ohranjeni mlin na potoku Črnec Copekov mlin, ki je pomembna izletniška točka v Veliki Polani. Edinstven primerek etnološke dediščine je zaščiten kot zgodovinski spomenik. Copekov mlin ima svojega mlinarja in še delujoč mlin.

V Veliki Polani si lahko ogledamo tudi cerkev Srca Jezusovega, zgrajeno leta 1924 v neoromanskem slogu, in obiščemo Park Dežela štorkelj.

mlin na Muri Prekmurje | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Kako smo v Prekmurju iskali pridih tradicije in domačnosti: Romantično in prijazno? Prekmurja ne moreš opisati v dveh besedah!

 

Gostilne v okolici Velike Polane:

Prekmurska gibanica | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Gostilna pri Studencu, Nedelica 76, 9224 Turnišče

  • Gostilna Jaklin, Ulica Prekmurske čete 22, 9232 Črenšovci

  • Gostilna Štefan Bogdan, Mladinska ulica 6, 9233 Odranci

Ne spreglejte