Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 8. 2016,
7.55

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Krajinski park Goričko, Thinkstock

Natisni članek

Prekmurje Goričko advertorial Mastercard Odkrivaj Slovenijo

Sreda, 3. 8. 2016, 7.55

2 meseca, 1 teden

Ideja za konec tedna: največji grad na Slovenskem, obdan s termami

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Krajinski park Goričko, Thinkstock

Goričko grad

Največji grad na Slovenskem, ki se imenuje preprosto Grad, je lahko vaša naslednja izletniška točka. Če se boste na Goričko podali s kolesom, boste še posebej uživali v razgibani in slikoviti kulturni krajini.

Pogled na grad iz ptičje perspektive. Foto: Matevž Kostajnšek - arhiv Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko.


Goričko je slikovita pokrajina na skrajnem severovzhodu Slovenije, kjer se stikajo Avstrija, Madžarska in Slovenija. Največ obiskovalcev Goričkega pritegnejo neokrnjena narava in pristna domača hrana, največji baročni grad na Slovenskem – grad pri Gradu, nekoč Gornjelendavski grad – in Plečnikova cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojini, ki velja za eno najzanimivejših arhitektur 20. stoletja in najbolj znamenito svetišče Pomurja.

Sprostitev v Moravskih toplicah. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Sprostitev v Moravskih toplicah. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Obiskovalci Goričkega oziroma Prekmurja se navdušujejo tudi nad številnimi termami in kopališči, kjer teče edinstvena in zdravilna termalno-mineralna voda, tako imenovano črno zlato. Pokrajina je privlačna tudi za kolesarje, saj je gričevnat svet Goričkega ravno prav razgiban in izjemno slikovit.

Sodelujte tudi vi in nam pošljite svojo idejo za izlet po Sloveniji!

Grajska romantika v največjem slovenskem gradu

Predlagamo, da obisk Goričkega zavijete v tančico grajske romantike in obiščete grad pri Gradu, se razgledate po 15 grajskih sobanah in dveh fotografskih razstavah, ki sta na ogled v gradu, se sprehodite po grajskem dvorišču in obiščete eno od treh poučnih naravoslovnih sob.

Namig za izlet

prekmurje goričko | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Po ogledu gradu Grad si privoščite kopanje v Moravskih toplicah, Zdravilišču Radenci, Termah Banovci ali Termah Lendava.

Če se navdušujete nad naravnimi vodami, priporočamo Bukovniško jezero, kjer se pretakajo celo zdravilne energije.

Obisk največjega slovenskega gradu lahko začinite še s svojevrstnim pohodniškim rekordom do najvišje točke Prekmurja – Sotinskega brega ali Kugla, kjer stoji najvišji razgledni stolp v regiji. S stolpa je prelep razgled na celotno Prekmurje, del Štajerske in Avstrije.

Stavbna zapuščina vitezov templjarjev

Zgodovina gradu Grad, ki stoji na strmem griču v istoimenskem naselju v severozahodnem delu Goričkega, sega že v 11. stoletje, prvič pa je bil pisno omenjen leta 1214 kot Castrum Lyndua. Grajsko poslopje v obliki nepravilnega peterokotnika velja za največji baročni grad na Slovenskem, saj naj bi imel kar 365 sob. V resnici jih ima 311, 15 soban pa je urejenih za ogled. Zgradili so ga vitezi templjarji, ki so tu gospodarili v času križarskih vojn.

Grajsko poslopje obdaja velik park, ki je bil zasnovan v angleškem slogu. Velika drevesa tulipanovcev, platan, gledičevk, rdečih bukev, gabrov in hrastov navdajajo z veličastnostjo in večstoletno dolgoživostjo. Na grajskem dvorišču vrejo energije iz globine Zemlje, ki jih večina ljudi čuti kot toploto ali mravljince.

Po dolgi in burni zgodovini so ga leta 1995 začeli obnavljati, danes pa v gradu prirejajo tudi delavnice, poročne obrede, na voljo so celo prenočišča v štirih grajskih sobah ter pokušina in prodaja vin v okrogli grajski kleti pod zemljo.

Fotogalerija
1 / 8

Delavnice domačih obrti
V gradu so na ogled delavnice domačih obrti (kolarstvo, kovaštvo, lončarstvo, tkalstvo, zeliščarstvo, žganjekuha), ki pripovedujejo o tradicionalni rabi naravnih virov in njihovi obdelavi z ročnimi spretnostmi mojstrov.

Viteška dvorana
V največjem pritličnem prostoru so na ogled občasne razstave, projekcija filma o Krajinskem parku Goričko in prireditve ob posebnih priložnostih. Trenutno svoje fotografije razstavlja fotograf Jože Kološa, na ogled pa je tudi razstava fotonatečaja Goričko 2016.

Poročna dvorana
Najlepši in največji obnovljeni prostor v nadstropju palacija so namenili sprejemom in ogledom občasnih razstav ter kulturnim nastopom in sklepanju civilnih porok.

Okrogli salon
V tem prostoru se odvijajo posveti in srečanja domačih ter tujih strokovnjakov.

Fotogalerija
1 / 4

Grajska okrogla klet
V podzemlju gradu se skrivajo številne kleti. Eno so odprli tudi za obiskovalce, ki jim postrežejo z vrhunskimi vini, pridelanimi in negovanimi v vinogradih in kleteh Goričkega.

Črna kuhinja in pokuševalnica
V črni kuhinji in pokuševalnici vam lahko ob predhodni najavi postrežejo domače jedi goričanskih turističnih kmetij in preostalih ponudnikov.

Informacijsko središče za obiskovalce
V informacijskem središču lahko kupite izdelke goričanskih rokodelcev in obrtnikov, na voljo pa sta tudi literatura in informativno gradivo o Goričkem in širši regiji.

Razgledni stolp v Sotinskem Bregu. | Foto: Thinkstock Razgledni stolp v Sotinskem Bregu. Foto: Thinkstock

Zmaj z zlato krono

Z gradom je povezanih nekaj legend, najbolj znana pa je legenda o zmaju z zlato krono.

Zmaj Kač, ki je bival v gradu, se je rad kopal v ribniku. Pred kopanjem je na breg vedno odložil svojo zlato krono, ki pa jo je sin grofovskega hlapca nekega dne ukradel in stekel z njo v grad. Zmaj mu je hitro sledil in se razletel na kose, ko je trčil v kovano mrežo ob vhodu v grad. 

Grad kot središče krajinskega parka

Grad Goričko Stanka Dešnik | Foto:

Grad Grad je hkrati tudi središče Krajinskega parka Goričko, ki je del Trideželnega parka Goričko-Örség-Raab, saj združuje narodne parke kar treh držav.

S svojo površino 462 kvadratnih kilometrov se med slovenskimi naravnimi parki uvršča na drugo mesto po površini. Goričko je dobilo ime po značilni gričevnati pokrajini tega dela Slovenije, ki ga je povsem oblikovalo Panonsko morje.

Sodelujte tudi vi in nam pošljite svojo idejo za izlet po Sloveniji!

Nagradni sklad in žrebanja:

1. 9. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

3. 10. 2016 – FOTOAPARAT in pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

2. 11. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

1. 12. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

2. 1. 2017 - NAVIGACIJSKA NAPRAVA GARMIN in pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

Ne spreglejte