Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 8. 2017,
11.10

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

advertorial Odkrivaj Slovenijo Mastercard Komenda izlet Inna Demchenko Fröhlich

Ponedeljek, 7. 8. 2017, 11.10

2 meseca

Ideja za izlet: naša tradicija, ki jo je treba pogledati od blizu

Vsebino omogoča Mastercard
Odkrivaj Slovenijo

Inna je za četrti kraj izbrala vas, na katero verjetno redko pomislimo, ko izbiramo destinacijo za enodnevni izlet. Potem ko boste prebrali in poslušali, kaj vse skriva Komenda, boste nedvomno njene čudovite kotičke želeli spoznati tudi v živo.

Prepustite se vodenju po lepotah naše dežele, tokrat s pomočjo tujcev, ki so se preselili v Slovenijo. Na potepanje po naši državi nas je v prejšnjih mesecih najprej popeljal Omar Escobar, posebno prepletanje med slovensko in portugalsko kulturo je v štirih blogih iskal Portugalec Joao Costa, nazadnje pa smo Slovenijo pogledali še skozi oči mlade Poljakinje Agnieszke.

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte za kartico Mastercard v vrednosti 40 evrov.

Komenda je vas, ki ima že dolgo in zanimivo zgodovino. Nahaja se med Ljubljano in Brnikom, zraven gore in smučišča Krvavec.

Beseda Komenda je najverjetneje nemškega izvora Kommende, ki pomeni poverjena, zaupana posest - gre za posest, za katero so skrbeli Malteški redovniki, ki so se naselili v teh krajih že v 12. stoletju in so ostali tam kar do 18. stoletja. Takih Kommende v Sloveniji je bilo kar tri, ostala je samo ena, naša gostiteljica.

Zgodovina Slovenije je zanimiva in raznolika, včasih presenetljiva in seveda je vredna spoštovanja, saj so domačini nanjo zelo ponosni in jo na vsak način poskušajo ohraniti in predstaviti drugim prebivalcem Slovenije, seveda tudi tujcem. Izhajam iz države, ki se tega šele uči, ker je bilo v Ukrajini precej nepriljubljeno in včasih celo nevarno, da bi se zanimali za svojo zgodovino, domačo ali splošno. Prav zaradi tega prav občudujem Slovence, ki so tako ponosni na svojo zgodovino.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Srečanje s Komendo sem začela s pogovorom z domačo lokalno vodnico, kar je vedno priporočljivo za spoznavanje nekega kraja, zelo zanimivo in aktivno gospo Katjo Tabernik, ki se je odzvala na moj klic in mi je prijazno in s ponosom pokazala najbolj znane turistične zanimivosti kraja.

Cerkev Sv. Petra – ena večjih znamenitosti mesta

Ena od njih, ki se takoj prikaže, ko se približujete vasi, je seveda znana baročna cerkev Svetega Petra, ki je bila zgrajena za časa rednikov leta 1727. Cerkev ima značilne za Malteškij red okrasne križe na fasadi. Pod oltarno mizo se nahajajo ostanki sv. Urbana, ki jih je prinesel iz Rima znametit domačin Peter Pavel Glavar, ki je bil domači redovnik, duhovnik in mecen, znani čebeljar. Cerkev ima tudi en izjemno lepi baročni oltar iz druge polovice 18. stoletja in lahko zadovolji najbolj zahtevne ljubitelje baročne arhitekture, gre za delo domačega mojstra iz Mengša, znanega baročnega umetnika Franca Jelovška. Cerkveno dvorišče je preuredil znani slovenski arhitekt Jože Plečnik in pozorno oko bo takoj opazilo njegove znamenite stebričke in druge, njemu značilne detalje. Zanimivost cerkvenega dvorišča je tudi en velik granitni kamen, v katerega je izklesan delfin, ki priča o tem, da se je zgodovina Komende začela veliko pred Malteškim redom, ker naj bi to bila rimska postojanka. Prav zaradi tega imajo vsi stebrički delfinčke, ki sodobnim vaščanom in gostom pričajo o slavni in stari zgodovini tega kraja. Med naravno-kulturnimi posebnostmi je potrebno omeniti tri ''lepotičke'', komendske znamenite lipe, najstarejša je menda stara okrog 700 let, druga je bila posajena v času Petra Pavla Glavarja in tretjo je dal posaditi tedanji župnik med osamosvojitvijo Slovenije.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Med in lončarstvo: potopite se v tradicijo kraja

Komenda, razen čebelarstva, razvoju katerega je pripomogel s svojim delom Peter Pavel Glavar, je bila v starih časih znana predvsem zaradi konjeništva in lončarstva. Čebelarji imajo svoje društvo, ljubitelji konjev so pridobili lep hipodrom leta 1955, kjer se odvijajo trikrat na leto konjske dirke in jesenski ter spomladanski sejem.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

V Gorenjskem muzeju si lahko ogledamo lepe izdelke komendskih lončarjev iz prejšnjih stoletij. Danes je na žalost v vasi samo en domačin, ki ohranja to tradicijo, in sicer gospod Franc Kremžar. Njegovo delavnico sem obiskala in sem bila prav počaščena, ker sem videla proizvodnjo najbolj tradicionalnega slovenskega izdelka, in sicer gre za potičnik. Izredno zanimivo je opazovati ta proces, kako iz kosa gline nastane končni izdelek. V prejšnjih stoletjih se je z lončarstvom ukvarjala skoraj vsaka komendska družina, tako se lončevina najde pri obdelovanju parcel po vsej Komendi, kot priča prej razvite dejavnosti, ki zdaj, na žalost, komaj preživi.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Zaradi tega poudarjam, kako je pomembno ohranjevati stvari oziroma dejavnosti, ki se nam morda na prvi pogled zdijo, da niso ogrožene, vendar dejansko so. Obiskala sem tudi zasebni muzej domačina Janeza Lončarja, ki se ukvarja z ohranjevanjem kmetijskega orodja, vozil in drugih starih predmetov. Njegov konjiček je prerasel v pravo dejavnost. Njegovo etnološko zbirko si lahko tudi ogledate.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Za popoln zaključek dneva: kulinarično doživetje ob vznožju Šenturške gore

Na koncu izleta sem šla na kosilo v Planinski dom Komenda, ki se nahaja rahlo odmaknjeno v naselju Podboršt, zraven balinišča. Tam imajo velik prostor za različne prireditve, pri vhodu opazimo lep bajerček, zraven prostornega otroškega igrišča živijo oslički. Otroci se lahko lepo igrajo, medtem pa lahko odrasli v miru poklepetate z domačini in tako izveste kaj več o kraju in njegovih zanimivostih.


Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Ne spreglejte