Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
15.35

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Zepter

Video: Dean Gostimirovič, Tomaž Šantl
Foto: Tina Boh, Tomaž Šantl

Natisni članek

skuša recept advertorial Zepter

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 15.35

2 meseca, 1 teden

VIDEO: Kako pravilno pripraviti sočno skušo v vakuumu

Vsebino omogoča Zepter

Video: Dean Gostimirovič, Tomaž Šantl
Foto: Tina Boh, Tomaž Šantl

Kuharski mojster Uroš Štefelin nam je tokrat pokazal, kako pravilno pripraviti ribo, da bo ostala sočna in polnega okusa. Zraven je postregel lokalno specialiteto – koruzo trdinko.

Uroš Štefelin je na svojem krožniku združil morje in hribe – na enem krožniku je spojil Jadran in Gorenjsko. Sodoben krožnik ni bil samo prava paša za oči, preseneča predvsem z nenavadno, vendar zelo učinkovito kombinacijo okusov.

File skuše v osmih minutah

Štefelin svojega fileja ni popekel, ampak ga je pripravil v vakuumu. Pred tem ga je mariniral in pustil, da se je pet minut kuhal v vakuumskih vrečkah na pari. Na ta način je riba vpila aromo marinade, med pripravo pa je ostala sočna in predvsem polnega okusa. Že po prvem grižljaju brbončice začutijo pravi morski val s prav posebnim gorenjskim pečatom.

 | Foto:

"Kuhanje na nizkih temperaturah, kuhanje na sopari in kratek čas priprave ohranijo več za zdravje pomembnih hranilnih snovi, vitaminov in mineralov," obrok Uroša Štefelina pohvali Janja Klinčar, Zepterjeva svetovalka za zdrav življenjski slog in svetlobno terapijo Bioptron, ki pri tej jedi poudari predvsem lokalnost živil: "Ideja o vključevanju malo bolj pozabljenih lokalnih sestavin se mi zdi super.

Živila, ki pripotujejo k nam iz oddaljenih krajev, niso primerna za naš organizem, zato vedno spodbujam, da je treba kupovati lokalno.

Poleg tega, da z lokalnimi pridelki kupujemo bolj zdravo, pa pripomoremo tudi k razvoju domačega kmetijstva."

Ko se Gorenjska spoji s temperamentnim Jadranom …

Uroš Štefelin | Foto:

… dobimo krožnik, poln presenečenj. Uroš je svojo jed dopolnil s koruzo trdinko, kremo črnega korena in brinovo omako. Na prvi pogled nenavadna kombinacija že po prvem grižljaju prepriča, da je prav ta "eksotika" pravi ključ do uspeha.

Uroš Štefelin v svoji kuhinji zelo rad posega po lokalnih sestavinah, tokrat je v krožnik spretno vključil trdinko, črni koren in brinove iglice.

Trdinka je avtohtona vrsta koruze, ki je zelo čvrsta, storž je malo manjši in rdeče barve. S svojo kuhinjo pri lokalnih pridelovalcih spodbuja nadaljnjo pridelavo in tako prispeva tudi k temu, da trdinka ne bi izumrla.

Posebnost te koruze je tudi pri pripravi, ki zahteva veliko časa, saj se kuha kar tri ure. Če vam primanjkuje časa, zato Uroš predlaga, da jo skuhate en dan prej, saj se trdinka nikoli ne strdi in ostane kremasta, kot bi jo pravkar pripravili.

 Posebni sestavini njegovega modernega krožnika sta tudi črni koren in brinove iglice. "Črni koren pogosto zanemarimo v vsakdanji kuhinji, prav zato ga skušam večkrat vključiti v svoje specialitete," pravi Štefelin. Prepričan je, da bi dragoceno vrtnino morali ravno zaradi njene neprecenljive hranilne vrednosti večkrat kupiti na tržnici. Črni koren lahko uživamo surov v kakšni solati ali pa iz njega pripravimo okusno kremo po predlogu šefa, ki je hitro pripravljena in ne zahteva veliko sestavin.

Medtem ko so brinove jagode v slovenski kulinariki precej v uporabi, predvsem pri pripravi golažev in drugih mesnih specialitet, so brinove iglice na naših krožnikih znajdejo precej izjemoma. Ravno zato je prav brinova omaka največja neznanka okusov na Uroševem krožniku. Njen okus vam bo ob kremasti trdinki, sočni skuši in preprostem bobu spodbudil apetit in prav z vsakim grižljajem poskrbel za nove emocije okusov.

 | Foto:

Uroš Štefelin je kuhal z vrhunsko posodo Zepter in tako dosegel tiste prave okuse, hkrati pa vsem jedem omogočil, da so obdržale poln okus in med pripravo niso izgubile vseh dragocenih hranljivih sestavin.

Pri pripravi ribe je uporabil vakuumski sistem VacSy, ki omogoča brezhibno vakuumsko zapiranje vrečk, v katero je spravil file skuše z okusno in svežo marinado.

Vakuumske vrečke VacSy lahko uporabljate za brezskrbno shranjevanje živil ali pa tudi za hitro in zdravo kuhanje.

VacSy® je najsodobnejši Zepterjev način vakuumskega pakiranja hrane.
Njegova patentirana zasnova in najsodobnejša tehnologija vam pomagata, da naenkrat dobite najboljše.

File skuše po receptu Uroša Štefelina

Skuša, Zepter | Foto:

File skuše

Sestavine:

2 skuši

sol, poper

olivno olje

Priprava:

Skuši filiramo, položimo v vakuumsko vrečko in ju vakuumsko zapremo. Kuhamo v parni kopeli osem minut.

 

Bob, črni česen in krema črnega korena

Sestavine:

100 g boba

30 g črnega česna

200 g črnega korena

sol, poper

100 g sladke smetane

maslo

Priprava:

Bob skuhamo, ga olupimo in popražimo na maslu. Črni česen zrežemo na kocke.

Črni koren skuhamo, odlijemo vodo, dodamo sladko smetano in zmešamo v gladko kremo.

 

Trdinka

Sestavine:

160 g trdinke

piščančja osnova

sol, poper

Priprava:

Polento skuhamo v fondu. Solimo, popramo.

 

Brinova omaka

Sestavine:

100 g brinovih vejic

100 g sladkorja

200 g mleka

Priprava:

Brinove vejice prepražimo, dodamo sladkor in mleko. Kuhamo toliko časa, da polovica mleka povre.

 

Zepter | Foto:

Kuhanje s Zepterje je bolj preprosto

 

Zepter je edina posoda na trgu, narejena iz superiornega jekla 316L, ki omogoča kuhanje brez vode in pečenje brez maščobe.

 

 Naročite BREZPLAČNO kulinarično delavnico na vašem domu. 

Ne spreglejte