Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
9.13

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Zepter

Video: Dean Gostimirovič
Foto: Tina Boh, Zepter

Natisni članek

Zepter advertorial

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 9.13

2 meseca

VIDEO: Iz poceni kosa govedine do prave specialitete

Vsebino omogoča Zepter

Video: Dean Gostimirovič
Foto: Tina Boh, Zepter

Nedeljsko kosilo v novi preobleki: Jani Jugovic je izbral manj priljubljen kos govedine in ga pripravil malo drugače – hitro, okusno in polno vitaminov.

Jani Jugovic je s svojim inovativnim receptom za popolno nedeljsko kosilo dokazal, da lahko v zelo kratkem času in s poceni sestavinami ustvarimo pravo gurmansko pojedino.

Navdih za novi recept je iskal v domačnosti. Govedini je dal malo sodobnejšo preobleko in jo pripravil zelo hitro. Pri tem je pazil, da so živila obdržala vse hranljive snovi ter da je bila govedina na krožniku videti, kot je treba – mehka in sočna.

Oglejte si video, kako pripraviti sočno in mehko govedino v manj kot pol ure:

Tako pripravljen obrok si zasluži čisto desetko

Jani je pri pripravi jedi izbral domače vrtnine, pri izbiri mesa pa si je postavil poseben izziv: izbral je nekoliko manj priljubljen bočnik in tako dokazal, da lahko tudi z malo slabšim kosom mesa in s pravilnim načinom priprave dobimo slasten obrok, vreden čiste desetke.

Prednost njegove jedi je predvsem v pripravi: zelenjavo je skuhal na sopari, meso pa je pripravil s hitro pokrovko pod pritiskom.

Dr. Janja Klinčar, univ. dipl. inž.  živilske tehnologije | Foto: Dr. Janja Klinčar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije

"Tako pripravljen obrok si zasluži najvišjo oceno. Pozdravljam pripravo obrokov iz sezonskih in lokalnih živil ter vključevanje veliko zelenjave in zelišč, ki imajo na zdravje zelo ugoden vpliv, hkrati pa jed obogatijo s celo paleto okusov.

Kombiniranje več vrst živil poskrbi za pestrost naše prehrane in zagotavlja, da pokrijemo dnevne potrebe po vseh hranilnih snoveh," je Janijevo nedeljsko kosilo komentirala Janja Klinčar, Zepterjeva svetovalka za zdrav življenjski slog in svetlobno terapijo Bioptron.

 "Meso smo skuhali pod pritiskom skupaj z zelenjavo. Vse smo samo vrgli v lonec brez maščobe. S kuhanjem pod pritiskom smo skrajšali čas priprave z dveh ur na 20 minut," je razložil Jani in hkrati poudaril še eno pomembno prednost kuhanja hrane pod pritiskom: "Hitro kuhanje pripomore k ohranjanju kakovosti hrane," tako pripravljena hrana je odličnega okusa in ne izgubi dragocenih vitaminov in mineralov.

 | Foto:

Zelenjavo in štruklje je skuhal na sopari in tako poskrbel, da se v vodi niso porazgubile vse hranilne snovi. "Jed, ki je kuhana na sopari, ima bolj poln okus, se ne bo razkuhala in, kar je še najpomembneje, ohrani se bistveno več hranilnih snovi," je svojo oceno Janijevega kosila zaokrožila Janja Klinčar in ob tem poudarila, da pri kuhanju na pari ni treba dodajati soli in drugih industrijsko pripravljenih mešanic začimb, saj je jed sama po sebi okusnejša.

Izboljšajte okus s sistemom Zepter Syncro Click

 | Foto:

Preverite prednosti kuhanja pod pritiskom:

- Do 80 odstotkov krajši čas kuhanja in do 60 odstotkov nižji stroški energije.

- Kuhanje brez maščob, saj se hrana kuha v pari, da se lahko maščobe razkuhajo in odtečejo.

- Poudarjanje naravnih okusov.

- Hrane ni potrebno soliti.

- V hrani se ohrani večina vitaminov in mineralov.

Le v posodi pod pritiskom lahko kuhate bolj zdravo, okusno in hitreje.

 

Janijevo slovensko kosilo

Bučna juha

 | Foto: Sestavine:
250 g buče
1 jušna žlica ingverja
5 listov mete
olivno olje

Bučo narežemo, prepražimo, dodamo nasekljan ingver in liste mete ter skuhamo do mehkega, pretlačimo, dodamo olivno olje in postrežemo.

Bočnik z zelenjavo

 

 | Foto: Sestavine:
400 g bočnika
½ korena
½ zelene
½ kolerabe
4 dl rdečega vina
2 dl jušne osnove
1 vejica rožmarina
2 vejici žajblja

Meso solimo in popramo ter popečemo, dodamo narezano zelenjavo, zalijemo z vinom in zavremo. Dodamo zelišča, jušno osnovo, pokrijemo s hitro pokrovko in kuhamo na blagem ognju 30 minut.

Štruklji in zelenjavna omaka

Sestavine:
2 kom štrukljev
1 vejica rožmarina
½ korena
½ kolerabe

Vodo zavremo in ji dodamo zelišča, nad soparo skuhamo štruklje in na kocke narezano zelenjavo. Kuhamo 25 minut. Zelenjavo z malo omake od bočnika spasiramo, tako da dobimo gosto omako.

 | Foto:

Slovenski potrošniki so izbrali Zepter

Zepter je edina posoda na trgu, narejena iz superiornega jekla 316L, ki omogoča kuhanje brez vode in pečenje brez maščobe.

 

 

 

 Naročite BREZPLAČNO kulinarično delavnico na vašem domu.

 

 

Ne spreglejte