Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2016,
7.39

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Spar

Foto: Thinkstock, Spar

Natisni članek

ribe SPAR advertorial

Sreda, 6. 4. 2016, 7.39

2 meseca, 1 teden

Zakaj ne bi večkrat ujeli slovenske postrvi?

Vsebino omogoča Spar

Foto: Thinkstock, Spar

ribe | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Postrv velja za najokusnejšo sladkovodno in izjemno zdravo ribo. Zakaj si ne bi jedilnika večkrat popestrili s to izvrstno ribo? Ali veste, kje jo lahko ujamete prav vsak dan?

Postrv velja za eno izmed petih najbolj zdravih rib, ki bi jih morali uživati vsaj enkrat tedensko. Postrv se zelo dobro ujame z rumenim muškatom, ajdovo kašo, bučno rižoto in jurčki, za največje ljubitelje ribjih dobrot pa je najboljša na žaru. Ponujamo vam nekaj slastnih in preprostih receptov, ki jih lahko pripravite s svežimi postrvmi. Vsak dan jih lahko najdete v 78 Sparovih ribarnicah po vsej Sloveniji.

Svežo postrv lahko ujamete tudi v Sparu

postrvi Spar | Foto:

V Sparu je zaradi njihovega lastnega distribucijskega centra, ki jim omogoča najkrajši čas dostave, vsak dan na voljo pestra izbira svežih rib.

Ljubitelji rib lahko obiščejo kar 78 ribarnic v trgovinah Spar in Interspar, kjer ponujajo vrhunske sladkovodne in morske ribe, glavonožce, školjke in rake. Postrvi v Sparovih ribarnicah prihajajo iz najboljših slovenskih ribogojnic.

Kako deluje ribogojnica?

S pomočjo pregrade na reki voda priteče v kanal in se pretaka v betonirane bazene. Bazeni dobrih ribogojnic morajo biti betonirani in opremljeni z usedalniki mulja. Mulj namreč vpliva na okus mesa postrvi. Po vsakem slabem vremenu usedalnike in bazene operejo, da se izognejo okusu po mulju.

V najboljših ribogojnicah ribe ne živijo v pregosto naseljenih bazenih, saj potrebujejo dovolj prostora za gibanje in veliko čiste in bistre tekoče vode, ki naj bi bila v poletnih mesecih čim hladnejša. Dober gospodar ribe hrani zmerno z visokokakovostno krmo, ki ne vsebuje beljakovin živalskega izvora.

Prepoznate svežo ribo?

ribe | Foto:

Ribe bi morale biti na našem jedilniku vsaj enkrat tedensko, saj so bogate z maščobnimi kislinami omega 3, vitamini (A, D, E, B) ter rudninami (jod, kalcij, fluor). Sveža riba ima:

  • bistre, izbočene in svetle oči,

  • gladko in bleščečo kožo,

  • svetlordeče škrge in

  • čvrsto in elastično meso.

Zlata pravila priprave rib

Če je le mogoče, ribe pripravite še isti dan, ali pa jih hranite v hladilniku do naslednjega dne.

Tudi postrvi lahko operemo v slani vodi in se tako znebimo morebitnega neprijetnega vonja. V vodo, kjer peremo ribe,dodamo eno do dve žlički soli.

Pri večjih ribah je priporočljivo na površini narediti nekaj zarez, da se lepše spečejo in jih lažje nasolimo. Za preprosto peko na žaru zadostujeta že olivno olje in rezina limone, za mediteranski okus lahko dodamo vejico rožmarina. Z dodatki ne pretiravajmo, da ne izničijo okusa rib.

V Sparovih ribarnicah so na voljo očiščene postrvi ali pa jih na željo kupcev očistijo naknadno.

Spar ribe | Foto:

Postrvje ruladice v gorčični omaki z drobnjakom

postrvi Spar | Foto:

Sestavine:

4 postrvji fileji
8 vejic drobnjaka
1 žlica gorčice
1 šalotka
2 dl belega vina
2 dl sladke smetane
1 žlička soli
1 ščepec popra
1 žlica masla

Fileje solimo in popramo, nato jih z daljšimi drobnjakovimi stebelci zvijemo v ruladice. Šalotko na drobno narežemo in jo hitro popražimo na maslu. Zalijemo z vinom, smetano, gorčico in dobro premešamo. Omako solimo in popramo, nato zavremo in dodamo ribje ruladice ter jih na majhnem ognju počasi dušimo približno štiri minute. Omaka ne sme vreti. Pred koncem sesekljamo preostali drobnjak in ga dodamo omaki. Postrvje ruladice postrežemo z omako in rižem oziroma poljubno prilogo.

 

File postrvi s kruhovo skorjico

postrvi Spar | Foto:

Sestavine:

2 postrvja fileja
3 kosi belega kruha
1 jajce
1 žlica moke
1 žlička soli
2 ščepca popra
0,5 dl olivnega olja

Filejema s pinceto odstranimo koščice in z zelo ostrim nožem odstranimo kožo. Prerežemo ju na pol in ju enakomerno pomokamo z vseh strani. Narezanim rezinam kruha odrežemo skorjo in sredico narežemo na majhne kocke. Jajce ubijemo v skledo in ga dobro stepemo. Ribji file pomočimo v stepeno jajce samo z ene strani, nato pa ga pritisnemo na kruhove kocke. V segreto ponev zlijemo nekaj žlic oljčnega olja in nanj položimo pripravljen file, ki naj bo obrnjen na kruhovo stran, ter ga zlato zapečemo. File obrnemo in ga pečemo na zmernem ognju še pet minut. Pečen file postrvi ponudimo s svežo solato.

Postrv v rumenem muškatu

postrvi Spar | Foto:

Sestavine:

2 postrvi
1 žemlja
20 dag sesekljanega postrvjega mesa
20 dag dimljene postrvi
1 jajce
1 beljak
2 žlici olja
2 dl vina
ščepec popra
1 vejica drobnjaka

Postrvi očistimo, operemo, osušimo ter blago posolimo. Nadev pripravimo iz žemlje, narezane na kocke, ki jih namočimo v vinu. Dodamo sesekljano surovo meso postrvi in dimljene postrvi, žlico olja, jajci in začimbe. Z nadevom napolnimo postrvi, zašijemo in vse skupaj položimo v namazan pekač. Pečemo približno od pol ure do 45 minut. Med peko ribi polivamo z muškatom. Postrežemo s kuhano zelenjavo (stročji fižol, brokoli, korenček in grah) in krompirjem.

Postrvji file na bučni rižoti

postrvi Spar | Foto:

Sestavine:

4 postrvi
2 žlici šalotke
3 žlice olivnega olja
300 g riža
300 g buče hokaido
70 ml belega vina
900 ml zelenjavne juhe
40 g parmezana
3 žlice masla
2 ščepca soli
ščepec kajenskega popra
2 žlici bučnih semen
1 žlica bučnega olja

Šalotki olupimo in drobno sesekljamo. Bučo fino naribamo. V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in bučo ter pražimo nekaj minut. Dodamo še riž, ga malce podušimo in zalijemo z vinom. Pustimo, da se pokuha, in dolijemo malo vroče juhe. Med mešanjem in dolivanjem vroče juhe riž kuhamo od 15 do 20 minut. Rižoto na koncu začinimo s soljo in kajenskim poprom.

Ribje fileje rahlo solimo. V veliki ponvi segrejemo olje in vanjo položimo fileje s kožo navzdol. Pečemo štiri minute, jih obrnemo in pečemo na drugi strani še dve minuti. V rižoto zamešamo parmezan in maslo ter jo naložimo na vroče krožnike. Rahlo jo pokapljamo z bučnim oljem, nanjo položimo ribje fileje in potresemo z bučnimi semeni.

File postrvi na ajdovi kaši z jurčki

postrv Spar | Foto:

Sestavine:

2 postrvi
1 skodelica ajdove kaše
1 čebula
1 korenje
100 g jurčkov
2 stroka česna
0,5 dl belega vina
1 žlička timijana
1 žlička majarona
ščepec soli
ščepec grobo mletega popra
1 žlička olivnega olja

Korenček olupimo in narežemo na zelo majhne kocke. Skupaj z ajdovo kašo ga kuhamo v slanem kropu. Medtem čebulo na drobno sesekljamo in jurčke narežemo na krhlje. V kozici na oljčnem olju prepražimo čebulo in jurčke. Dodamo strt česen in zelišča ter zalijemo z belim vinom. Ko malo povre, dodamo ajdovo kašo s korenčkom ter še malo kuhamo. Po potrebi še solimo in popramo. Odstavimo in vmešamo hladno maslo. Posebej v ponvi popečemo file postrvi in ga serviramo na ajdovi kaši.

Ne spreglejte