Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
3. 4. 2017,
21.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Jane Birkin birkin torbica torbica Birkin Hermes

Ponedeljek, 3. 4. 2017, 21.15

6 let, 6 mesecev

Ženska, po kateri je poimenovana najslavnejša torbica, te noče več nositi

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Jane Birkin | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Jane Birkin, po kateri je ime dobila ena najslavnejših in najdražjih torbic na svetu, je pred kratkim razkrila, da birkinke sploh ne nosi.

Torbica Birkin francoske znamke Hermes je že desetletja ena najbolj cenjenih, najdražjih in tudi najbolj kopiranih torbic na svetu. Ime in dizajn je dobila v 80. letih prejšnjega stoletja, ko je pevka in igralka Jane Birkin na letalu srečala takratnega direktorja Hermesa, Jean-Louisa Dumasa. Ta je sedel zraven Jane in jo opazoval, kako ji je iz torbice zletela vsa vsebina, igralka pa se je pritoževala, da ne najde nobene primerne torbice za potovanja ob koncih tedna.

Vse drugo je zgodovina in cena birkinke je odtlej le še rasla in pred kratkim celo dosegla status, da je bolje vložiti vanjo kot v zlato.

Lani so na dražbi za poseben model birkin torbice iz krokodiljega usnja, diamantov in belega zlata iztržili rekordnih 267.005 evrov.

Jane pravi, da so njene torbice zaradi "krame" postale že tako težke, da torbice sploh ne nosi več. | Foto: Reuters Jane pravi, da so njene torbice zaradi "krame" postale že tako težke, da torbice sploh ne nosi več. Foto: Reuters

Čeprav je bila Jane še pred leti ena od zvestih uporabnic birkinke, je pred dvema letoma protestno zahtevala, naj njeno ime umaknejo, saj je izvedela, da se pri izdelovanju modela iz krokodiljega usnja poslužujejo okrutnih metod. Hermes je ugodil želji igralke in za nekaj časa so ustavili proizvodnjo modelov iz tega usnja.

Zdaj pa je za BBC razkrila, da sploh ne nosi več torbice, ne birkinke ne nobene druge. "V torbico sem ves čas tlačila vso kramo, lahko bi rekla, da kar dele pohištva. Bila je zelo težka." Zato je zdaj spremenila navado in pred odhodom od doma vzame samo najnujnejše, za kar ne potrebuje torbice. "Zdaj si napolnim žepe kot moški, saj ti tako sploh ni treba nositi ničesar."

Save

Ne spreglejte