Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 11. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

grizenje nohtov nohti razvada

Nedelja, 6. 11. 2016, 4.11

6 let, 6 mesecev

Zakaj se morate znebiti nadležnega grizenja nohtov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Grizenje nohtov nohti | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Grizenje nohtov je nadležna razvada, ki zaradi dejstva, da se ji težko odpovemo, mnogim načenja živce. Njene posledice niso neprijetne samo na pogled, so tudi zdravju nevarne. Ponujamo nekaj nasvetov, kako se je znebiti, vas pa vabimo, da nam zaupate, kako ste se razvade rešili vi.

Začnimo z informacijo, zakaj je onihofagija, to je medicinski izraz za grizenje nohtov, razvada, ki se je velja čim prej znebiti. Ne samo da je daleč od estetske (pogrizeni nohti pač niso nekaj, s čimer bi se hvalili ali jih radi razkazovali), lahko je tudi zdravju nevarna.

Zakaj? Ker lahko pripelje do otekanja in vnetja dlesni, lahko poškoduje zobno sklenino in predel okrog nohta, pomeni pa tudi povečano tveganje za razne okužbe z bakterijami in virusi. Ti se namreč v obliki mikrobov zadržujejo za nohti. Spomnite se na to vsakokrat, ko boste roke zanesli proti ustom. Morda vas to ustavi.

Nič kaj privlačen pogled, kajne? | Foto: Thinkstock Nič kaj privlačen pogled, kajne? Foto: Thinkstock

Kaj še lahko pomaga pri spopadanju z razvado grizenja nohtov?

Kratko pristriženi nohti: sam svoj mojster ali maniker

Urejeni nohti. Za to vam ni treba do salona za manikiro, zanje lahko poskrbite sami. To je priporočljivo tudi z vidika antigrizljanja. Če bodo nohti urejeni, na kratko pristriženi in lepo oblikovani, se bo želja po grizljanju zmanjšala, priporočajo strokovnjaki.

Da bodo nohti res vedno v tip-top stanju, lahko med obvezno opremo, ki jo nosite s seboj, shranite tudi ščipalnik za nohte ali pilico za brušenje odvečnega dela nohtov. Robovi nohtov bodo tako manj privlačni za "grickanje", kajne?

Če si raje privoščite manikiro, izvolite. Tam vam bodo nohte za dober denar uredili in najbrž si ne boste želeli, da bi jih z grizljanjem znova spravili v klavrno stanje, s tem pa zavrgli denar, ki ste ga zapravili za urejanje nohtov.

Če vam jih bodo zraven še atraktivno nalakirali, bo želja po grizenju še manjša. Lak nima nobene hranilne vrednosti, niti mamljivega okusa, zato si ga verjetno ne želite imeti v vaših ustih.

Za bolj sijoče in prožne nohte si privoščite tuno.  | Foto: Simon Šketa Za bolj sijoče in prožne nohte si privoščite tuno. Foto: Simon Šketa

Jejte zdravo

Kaj ima hrana z nohti? Če boste jedli zdravo, se boste bolje počutili, ustvarili pa boste tudi ugodne pogoje za rast zdravih nohtov.

Pomembno je, da v svoj jedilnik vključite jedi, ki so bogate s kalcijem in magnezijem. Kot svetujejo na spletni strani WikiHowToDoAnything (Wiki - Kako narediti karkoli), sta ravno pomanjkanje kalcija in magnezija v telesu dva od razlogov, ki nas premamita v grizenje nohtov. To so snovi, ki jih telo želi dobiti nazaj.

Kaj torej uživati za boljšo rast in kakovost nohtov? Visoko na seznamu priporočenih živil so jajca, soja in živila iz polnozrnate moke. Minerale, ki pomagajo pri rasti nohtov, najdete v jabolkih, kumarah, grozdju, česnu, beluših in čebuli. Za bolj sijoče in prožne nohte si privoščite tuno, lososa, listnato zelenjavo, oreščke in semena.

Tudi nanos laka na nohtih vas lahko odvrne od grizenja nohtov. | Foto: Thinkstock Tudi nanos laka na nohtih vas lahko odvrne od grizenja nohtov. Foto: Thinkstock

Lak, ki ga ne nanašate samo zaradi lepote

Razvade grizenja nohtov se lahko lotite tudi z nanosom posebnega laka za nohte. Kako vam ta lahko pomaga?

Zdelo se vam ga bo škoda, tako kot je škoda truda, ki ste ga vložili v lakiranje, zato se boste lažje zadržali pred grizljanjem nohtov. Druga stvar, ki vas bo morda zaustavila, pa je neprijeten okus po laku v ustih, ki vas bo spomnil, kaj počnete. Grizenje nohtov je namreč za marsikoga povsem nezavedno dejanje.

Če vas želja po grizljanju nohtov premami med telefoniranjem, prosto roko zaposlite s pisalom ali antistresno žogico.  | Foto: Thinkstock Če vas želja po grizljanju nohtov premami med telefoniranjem, prosto roko zaposlite s pisalom ali antistresno žogico. Foto: Thinkstock

Zaposlite roke

Zato je toliko bolj pomembno, da veste, kdaj in v kakšnih situacijah začutite željo po grizenju. Skušajte temu vprašanju priti do dna.

Če vas želja premami med telefoniranjem, prosto roko zaposlite tako, da si na list papirja zapisujte, o čem teče beseda ali pustite domišljiji prosto pot. Karkoli, samo da se roka in nohti ne bodo znašli v ustih.

Če vas grizenje mika med intenzivnim razmišljanjem, si prav tako lahko pomagajte z blokcem in pisalom. Misli boste lahko sproti zapisovali.

Uporabite lahko tudi protistresno kroglo ali kako drugo igračo, ki jo lahko po mili volji gnetete ali premetavate po roki in s tem sproščate napetost ali negativno energijo. Ti dve sta pogost razlog za grizenje nohtov.

Če je težava psihičnega izvora ali gre preprosto za čezmerno količino stresa, potem je treba poiskati nekaj, kar bo ukrotilo stres.

Raziskave kažejo, da je grizenje nohtov bolj razširjeno med najstniki, v odrasli dobi pa se številka nohtnih grizljavcev nekoliko zmanjša.  | Foto: Thinkstock Raziskave kažejo, da je grizenje nohtov bolj razširjeno med najstniki, v odrasli dobi pa se številka nohtnih grizljavcev nekoliko zmanjša. Foto: Thinkstock

Ali grizete nohte?

  • Ja, neprestano! Sram me je.
    49,02 %
    100 glasov
  • Občasno, ko me dajejo živci.
    24,02 %
    49 glasov
  • Sem v procesu odvajanja.
    3,43 %
    7 glasov
  • Ne, nimam potrebe.
    23,53 %
    48 glasov
Oddanih 204 glasov

Imate učinkovit nasvet, kako se znebiti neprijetne razvade?

Dragi bralci! Se tudi vi ubadate z nadležno razvado grizenja nohtov? Ste jo morda celo premagali? Imate v rokavu kak učinkovit nasvet? Vabljeni, da ga z nami delite v komentarjih. Hvala za pomoč.

Ne spreglejte