Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 6. 2017,
15.15

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Vitalis

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial rekreacija regeneracija lepota Vitalis

Četrtek, 1. 6. 2017, 15.15

2 meseca

ŠPORTNO-DIAGNOSTIČNO SREDIŠČE VITALIS

Do boljšega zdravja in videza pri -190 °C v treh minutah

Vsebino omogoča Vitalis

Foto: Thinkstock

Ste vedeli, da ima telo skoraj čudežne sposobnosti? Če ga občasno izpostavimo res ekstremnemu mrazu, bomo po naporih veliko hitreje okrevali, se bolje počutili, pa tudi poškodbe bodo zaceljene precej hitreje. Da ne govorimo o lepotilnih učinkih nizkih temperatur.

kriosavna ledena savna letopa regeneracija | Foto:

V svetu je že nekaj časa zelo priljubljena posebna terapija z mrazom, ki jo vrhunski športniki in drugi zvezdniki uporabljajo za različne tegobe, tako zdravstvene kot lepotne. Gre za krio terapijo, pri kateri z ekstremnim mrazom od -140 do -190 ° C sprožimo v telesu oziroma možganih nekakšno "šokterapijo".

Izpostavljenost ekstremnemu mrazu, pospešuje metabolizem (s terapijo se porabi do 800 kcal), deluje protibolečinsko, antidepresivno, preprečuje vnetja in pomaga pri regeneraciji, poleg tega pa tudi blagodejno vpliva na možganske celice in celoten imunski sistem. Gre za tako imenovano kriosavno, ki predstavlja revolucijo pri okrevanju po športnih poškodbah. Grška beseda kryos pomeni hladno.

Ko se športnik izpostavi na –170 stopinj Celzija

kriosavna ledena savna letopa regeneracija | Foto:

Vsak vrhunski in rekreativni športnik ve, da je trening brez regeneracije mišic neučinkovit. Po vsakem napornejšem treningu se v mišicah nakopiči mlečna kislina, ki povzroča bolečino in krče v mišicah. Do zdaj so mišice hladili z ledom in ledenimi kopelmi, vendar je to preteklost, saj s kriosavno to dosežemo hitreje, učinkoviteje, preprosto in udobno.

Kriosavna je preprosta, hitra in učinkovita naprava za obdelavo vsega telesa (razen glave) na ekstremno nizkih temperaturah od –140 do –190 stopinj Celzija od dve do tri minute.

S krioterapijo lahko povečamo intenzivnost vadbe, zmanjšamo zamudni nastop bolečin v mišicah in pospešimo okrevanje po poškodbah. Raziskave kažejo, da se po krioterapiji poveča koncentracija hemoglobina v krvnem obtoku, kar pripomore k zmanjšanju poškodb mehkega tkiva in izboljša individualno uspešnost.

V ambicioznih športnih klubih, kjer so rezultati pomembni, tekmovalci kriosavno uporabljajo tudi do štirikrat na teden.

Med evropskimi športnimi klubi je tovrstno ohlajanje izjemno priljubljeno. Nekajminutnemu mrazu se redno izpostavljajo Cristiano Ronaldo in Usain Bolt, nogometne reprezentance Italije, Francije in Rusije ter nogometaši Juventusa, Rome in med drugim tudi slovenska nogometna kluba Maribor in Olimpija.

 

kriosavna ledena savna letopa regeneracija | Foto:

 

Lepotilni učinki ekstremno nizkih temperatur

Prvotno je bila kriosavna namenjena regeneraciji po napornih treningih, tekmah in poškodbah, vendar je možnost njene uporabe veliko širša.

Kot pozitivne stranske učinke navajajo pospešeno izločanje endorfinov, hormonov dobrega počutja, ki traja kar od štiri do šest ur po krioterapiji. Pomagala naj bi pri motnjah spanja in depresiji ter nas tudi malce izklesala, saj močno pospešuje metabolizem. Tako naj bi bila učinkovita tudi pri proticelulitnih tretmajih – zmanjšuje celulit in njegov nastanek, pripomore k oblikovanju telesa in izgubi čezmerne telesne teže (zaradi terapije telo porabi do 800 kilokalorij). Ena terapija traja do tri minute. Krioterapija je veliki hit med zvezdniki tudi kot podpora zdravljenju kožnih bolezni in alergij.

kriosavna vitalis | Foto: Pet terapij za ceno štirih

  • Si želite hitrejšo regeneracijo po treningih in tekmah?
  • Bi radi izgubili težo in si oblikovali telo?
  • Imate težave s kožo?
  • Želite izboljšati svoje zdravje oz splošno počutje?

Krio savno lahko preizkusite v športno-diagnostičnem središču Vitalis.

Za bralce Siol.neta središče Vitalis ponuja posebno promocijsko ponudbo, ki velja do 15. 6. 2017.

Prijavite se na telefonsko številko 031 620 107. Cena ene terapije je od 15 do 20 evrov glede na čas trajanja.

Krioterapija je kratka, le do triminutna terapija, vendar njeni kratkotrajni učinki vplivajo na telo še naslednjih od šest do osem ur, dolgoročni pa nekaj dni zaradi krepitve avtoimunskega sistema.

Kako deluje kriosavna?

kriosavna ledena savna letopa regeneracija | Foto:

Kriosavna pospešuje aktiviranje naravnih obrambnih mehanizmov v našem telesu in je preprosta ter popolnoma varna oblika zdravljenja. Ena terapija traja od ene do treh minut, dušik v tekoči obliki, ki se uporablja za hlajenje, pa se pridobiva iz atmosferskega zraka, tako da je krioterapija popolnoma prijazna do okolja.

Med terapijo se zgornja plast kože, kjer se nahajajo naši receptorji za mraz, ohladi zelo hitro. Receptorji pošljejo močan in intenziven signal v možgane o nevarnosti na površju našega telesa, ne da bi zaznali dejanski vzrok za alarm oziroma podhladitev. Možgani te informacije prejmejo šele, ko je terapija že končana, tako da telo začne takoj po terapiji s skeniranjem vseh organov in sistema za iskanje vira nevarnosti, kar pripomore k urejanju vseh vitalnih procesov v našem telesu.

Kako poteka terapija?

Oseba vstopi v kabino kriosavne v toplih nogavicah in spodnjem perilu iz naravnih tkanin. Terapevt dvigne pacienta s pomočjo dvižnega poda, tako da so ramena pacienta v vodoravni liniji z zgornjim delom kabine. Kabina se nato napolni z mešanico dušika in zraka. Oseba položi svoje roke na poseben rob v kabini in se začne počasi premikati.

Ne spreglejte