Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
14. 7. 2020,
17.04

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

3

Natisni članek

transspolnost Sports Illustrated Valentina Sampaio

Torek, 14. 7. 2020, 17.04

3 leta, 9 mesecev

V slavni reviji bomo v kopalkah videli prvo transspolno manekenko #video

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

3

Brazilska manekenka Valentina Sampaio se je v zgodovino vpisala že kot prva transspolna manekenka znamke Victoria’s Secret, zdaj pa hočejo z njo ledino orati tudi pri slavni reviji Sports Illustrated.

Valentina Sampaio
Trendi Čeprav so se jih otepali, so zdaj najeli prvo transspolno manekenko #video

Tudi legendarna revija Sports Illustrated bo z Valentino Sampaio pisala zgodovino, saj ji bo posvetila strani v svoji slavni izdaji, posvečeni športnicam in manekenkam v kopalkah.

Valentina Sampaio, ki se je pred 23 leti rodila kot moški, je na svojem profilu na družbenem omrežju Instagram zapisala, da je počaščena, da bo del ikonične izdaje, ter da so pri reviji šli še korak dlje pri promociji raznolikosti.

Ob tem je delila del lastne zgodbe in tega, kako je bilo odraščati v rodni Braziliji, kjer je transspolnost še vedno tabu. "Brazilija je prelepa dežela, a z enim največjih števil nasilnih zločinov nad transspolnimi in umorov transspolnih oseb na svetu."

"Biti transspolna oseba navadno pomeni, da se soočaš z zaprtimi vrati src drugih ljudi. Soočamo se z žaljivkami in psihičnimi zlorabami zgolj zato, ker obstajamo. Naše možnosti odraščanja v ljubeči družini, sprejemanja v šoli ter iskanja poštenega dela so velikokrat omejene in velik izziv."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I am excited and honored to be part of the iconic Sports Illustrated Swimsuit Issue. The team at SI has created yet another groundbreaking issue by bringing together a diverse set of multitalented, beautiful women in a creative and dignified way. I was born trans in a remote, humble fishing village in northern Brazil. Brazil is a beautiful country, but it also hosts the highest number of violent crimes and murders against the trans community in the world—three times that of the U.S. Being trans usually means facing closed doors to peoples’ hearts and minds. We face snickers, insults, fearful reactions and physical violations just for existing. Our options for growing up in a loving and accepting family, having a fruitful experience at school or finding dignified work are unimaginably limited and challenging. 💜🧡💛❤️💚

A post shared by Valentina Sampaio (@valentts) on

A čeprav je novica o prvi transspolni manekenki v Sports Illustrated pristala v številnih tujih medijih, to za Valentino ni prvič.

Pred enim letom se je zanjo odločila zloglasna znamka spodnjega perila Victoria’s Secret, čeprav je še približno pol leta pred tem njihov nekdanji vodja trženja izjavil, da takšne manekenke, skupaj s tistimi z oblinami, niso prava izbira za podjetje.

Pred tem je krasila že več izdaj revije Vogue, med njimi brazilsko in nemško, poleg tega pa je bila tudi obraz priznane kozmetike L'Oréal, znamk Dior, H&M, Marc Jacobs in Moschino.

Da je ženska, ujeta v moško telo, je Valentina spoznala že pri osmih letih. | Foto: Getty Images Da je ženska, ujeta v moško telo, je Valentina spoznala že pri osmih letih. Foto: Getty Images

Njeni starši in vrstniki so jo vedno podpirali in v njej bolj kot dečka videli deklico. | Foto: Getty Images Njeni starši in vrstniki so jo vedno podpirali in v njej bolj kot dečka videli deklico. Foto: Getty Images

Nikoli ni občutila nasilja zaradi transspolnosti

Valentina je že pri osmih letih spoznala, da je pravzaprav ženska, ujeta v moškem telesu, kar je potrdil tudi njen psiholog, a ime Valentina si je nadela šele štiri leta kasneje.

V več intervjujih je razkrila, da na sebi ni nikoli občutila nasilja zaradi transspolnosti ter da so bili njeni starši od nekdaj "zelo razumevajoči in zelo ponosni" nanjo, sošolci pa so jo sprejemali takšno, kot je, saj so jo že "videli kot deklico".

Sprva je študirala arhitekturo, vendar je ta študij kasneje opustila in se posvetila študiju mode. V teh vodah jo je kmalu odkril mojster ličenja in ji odprl vrata v svet mode, kjer zdaj uresničuje svoje sanje.

Preverite tudi:

Gloss
Trendi Slovenska revija si je na naslovnici privoščila nedopusten zapis
Naomi Campbell
Trendi Supermanekenka gola pozirala na newyorški podzemni železnici #foto #video
Ne spreglejte