Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2016,
13.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

Natisni članek

Sonia Rykiel smrt modna oblikovalka

Četrtek, 25. 8. 2016, 13.07

6 let, 7 mesecev

Umrla je slovita modna oblikovalka Sonia Rykiel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28
Sonia Rykiel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pri 86 letih je umrla Sonia Rykiel, slovita francoska modna oblikovalka, znana kot kraljica pletenin.

Po dolgoletnem boju s Parkinsonovo boleznijo je v 87. letu starosti umrla Sonia Rykiel, ena najbolj znanih francoskih modnih oblikovalk, ki je slovela predvsem po pisanih pleteninah in opaznih vzorcih, ki jih je vključevala v svoje kreacije.

Iz urada francoskega predsednika Francoisa Hollanda so ob novici o njeni smrti sporočili, da je bila Rykielova "pionirka, ki je ženskam ponudila svobodo gibanja".

Oblikovalka je namreč v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja postala simbol nove dobe svobode, ko je s svojimi sproščenimi kreacijami v drznih barvah ženske "rešila" iz zapetih oblek.

Modnemu oblikovanju se je posvetila, ko je zase izdelovala nosečniške obleke. Svojo prvo trgovino je odprla v Parizu, v uporniškem letu 1968, pozneje pa je svoj imperij razširila na moško modo in otroška oblačila ter na modne dodatke, parfume in dodatke za dom.

Rykielova je slovela po pleteninah z opaznimi vzorci, najpogosteje črnimi črtami v kombinaciji z živimi barvami. | Foto: Reuters Rykielova je slovela po pleteninah z opaznimi vzorci, najpogosteje črnimi črtami v kombinaciji z živimi barvami. Foto: Reuters

Med najbolj znanimi kosi "kraljice pletenin" je bil tako imenovani pulover "poor boy" kratkega oprijetega kroja, pogosto v črtah močnih barv in z opaznimi grafičnimi motivi, ki so ga oboževale dive 60. let, kot sta bili Brigitte Bardot in Audrey Hepburn.

"Ko sem se začela ukvarjati z modo, sem si prvih deset let vsak dan dejala: 'Jutri bom prenehala s tem. Ljudje bodo ugotovili, da nimam pojma," je leta 2005 dejala v intervjuju za Le Nouvel Observateur. "Vedno se mi je zdelo, da bom na koncu diskreditirana."

A Rykielova je bila vse do svoje smrti med najbolj cenjenimi modnimi imeni na svetu, med svoje stranke je prištevala največje zvezdnice, kot so Sarah Jessica Parker, Selena Gomez in Miranda Kerr, širša javnost pa je njene kose množično nosila, ko je pred nekaj leti sodelovala s H&M.

Ne spreglejte