Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 11. 2014,
12.44

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Elena Fajt Shirting Kino Šiška trajnostno modno oblikovanje trajnostna moda

Četrtek, 6. 11. 2014, 12.44

5 let, 5 mesecev

Trajnostni modni projekt, ki opominja na odgovorno družbeno ravnanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V svetu nenehne potrošnje, ko nove oblačilne kose kupujemo kot po tekočem traku, nas trajnostni modni projekt shirting opominja na bolj odgovorno družbeno ravnanje.

O ideji in konceptu shirtinga smo se pogovarjali z idejno vodjo projekta, modno oblikovalko in profesorico na Naravoslovnotehniški fakulteti, Eleno Fajt, ki jo je tako domača kot tudi tuja zainteresirana javnost spoznala že skozi odmeven projekt Lasnine/Hairsense.

Projekt shirting se je v okviru razstave Društva oblikovalcev Slovenije z naslovom Reforma začel januarja letos s predstavitvijo prve srajce, edicije shirting 01, tej pa jih je z edicijo shirting 02 sledilo še 8. Te srajce danes potujejo od uporabnika do uporabnika, prav ta beseda – uporabnik – pa je, kot opisuje Elena Fajt, ključnega pomena, saj tisti, ki nosijo srajce, niso potrošniki, marveč uporabniki. Trajnostni odgovor na nenehno potrošnjo Ker je moda v stalnem gibanju in se tako spreminja iz minute v minuto ter s tem trgu ponuja novosti, aktualni modni trendi hitro zastarajo, modna industrija pa nas s svojim tržnim konceptom potiska v nenehno potrošnjo oblek.

"shirting je kot trajnostni modni projekt nastal kot odgovor temu pojavu, saj daje prednost počasni in družbeno odgovorni modi," je še dejala Elena Fajt, ki poleg osveščanja o trajnostni modi s shirtingom plete tudi mrežo odnosov, prek katerih srajce potujejo od uporabnika do uporabnika. Ta srajco uporablja do 14 dni, nato pa izbere tistega, ki bo nadaljeval omenjeno verigo, in mu jo preda.

Fajtova shirting tako opisuje tudi kot proces, ki ustvarja priložnost za oblikovanje drugačne skupnosti: "Skupnosti, ki kritično razmišlja o že sprejetih modnih normah in jih ponovno ovrednoti, s čimer gradi odnose onkraj logike potrošništva." Tretja edicija prinaša pester nabor oblikovalcev V sredo se je javnosti v prostorih Centra urbane kulture Kino Šiška trajnostni modni projekt shirting predstavil z razstavo fotografij Petra Giodanija, ki na še nezačrtano pot vodi tretjo edicijo srajc. Te so tokrat oblikovali idejna vodja projekta Elena Fajt, Nataša Peršuh, Sanja Grcić, Urška in Tomaž Draž, Dajana Ljubičić, Almira Sadar, Ivan Rocco, Petja Zorec in Nataša Hrupič.

Razstava, ki bo na ogled do nedelje, 9. novembra, tako ni le predstavitev kakovostnega slovenskega modnega oblikovanja širši javnosti, ampak je, kot še pove idejna vodja projekta, "njegov neposreden vnos v prakso, med posamezne uporabnike, ki ga bodo s shirtanjem naredili vidnega in resničnega, s tem pa sooblikovali proces sprememb".

Tretja edicija projekta – shirting 03 je sicer del programa BIO 50 : ZDAJ, projekt in samo potovanje srajc pa bo v prihodnje mogoče spremljati tudi prek spleta, kjer se bo s pomočjo fotografij in zgodb uporabnikov ustvarjala časovnica popotovanja posamezne srajce.

Ne spreglejte