Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
21. 4. 2017,
13.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

lepota maskara oglaševanje Cara Delevingne

Petek, 21. 4. 2017, 13.01

6 let, 7 mesecev

Svarilo kozmetičnim hišam: Nehajte zavajati z umetnimi trepalnicami in retuširanjem

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Cara Delevigne | Foto Rimmel

Foto: Rimmel

Tržni inšpektorat je kozmetičnim hišam poslal glasno svarilo, naj nehajo snemati oglase, v katerih potrošnike zavajajo z umetnimi trepalnicami in pretiranim retuširanjem.

Povod za to strogo svarilo je bil nedavni oglas londonske kozmetične hiše Rimmel, ki si je za zadnji prepoznavni obraz izbrala manekenko in igralko Cara Delevingne. V njem so vidno pretiravali z uporabo umetnih trepalnic, za piko na i pa še z retuširanjem.

Britanska zbornica za oglaševalske standarde The Advertising Standards Authority (ASA) je zato prepovedala prikazovanje njihovega oglasa, saj kaže "nerealno podobo povečanja in podaljševanja trepalnic" z maskaro.

Tiskovna predstavnica ASA je ob tem povedala, da s to prepovedjo tudi vsem preostalim kozmetičnim hišam s podobnim ravnanjem sporočajo, da morajo jasno navesti, ali pri oglaševanju uporabljajo umetne trepalnice ali kakšne druge metode, ki umetno izboljšajo učinek reklamiranega izdelka.

Podjetje Coty UK, ki izdeluje sporno Rimmelovo maskaro z imenom Scandaleyes Reloaded, se je branilo z besedami, da niso zavajali potrošnikov, ter dodalo, da so Carine trepalnice že naravno tako polne in dolge. Priznali so, da so nekaj rež vendarle zapolnili s šopki umetnih trepalnic, vendar Carinih niso dodatno podaljševali in odebelili. Vodilnih pri ASA niso prepričali.

Julia je bila leta 2011 videti mladostno, kot ni bila še nikoli. | Foto: L'Oréal Julia je bila leta 2011 videti mladostno, kot ni bila še nikoli. Foto: L'Oréal

Ni bilo prvič in verjetno ne zadnjič

To pa ni prva večja oglaševalska kampanja, ki so jo prepovedali zaradi prikazovanja nerealne podobe. Leta 2010 je enaka kazen doletela francosko znamko Dior, ki je z Natalie Portman oglaševala dolge trepalnice s pomočjo umetnih. Odmevna je bila tudi L'Oréalova kampanja leta 2011 z Julio Roberts in Christy Turlington, v kateri sta se igralka in manekenka z reklamnih panojev smehljali z nerealno popolno in gladko kožo. S tem sta pritegnili pozornost oglaševalske zbornice, ki je prekinila oglaševanje.

Save

Ne spreglejte