Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 1. 2018,
12.34

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Playboy Hugh Hefner revija

Četrtek, 4. 1. 2018, 12.34

6 let, 4 mesece

Se po 65 letih bliža konec revije Playboy?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Playboy | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Le nekaj mesecev po smrti Hugha Hefnerja, ustanovitelja Playboya, so vse glasnejše govorice, da bo kultna revija kmalu nehala izhajati.

"Leta 2018 se nameravamo iz medijskega posla preusmeriti v upravljanje blagovne znamke," je za časopis Wall Street Journal izjavil Ben Kohn, direktor podjetja Playboy Enterprises.

Zavezali so se, da bodo revijo izdajali (vsaj) do Hefnerjeve smrti

Hugh Hefner, ustanovitelj Playboya, je umrl septembra lani. | Foto: Reuters Hugh Hefner, ustanovitelj Playboya, je umrl septembra lani. Foto: Reuters Kohn je tudi partner v investicijski družbi Rizvi Traverse, ki je od leta 2011 večinski lastnik Playboya. Takrat so se ob več kot 200 milijonov evrov vrednem finančnem vložku strinjali, da bodo revijo izdajali (vsaj) do smrti Hugha Hefnerja. Dobre tri mesece po tem, ko je ustanovitelj Playboya umrl, pa so se že pojavili namigi, da se reviji bliža konec.

Zanima jih blagovna znamka, ne pa revija

Kakšen je torej načrt lastnikov s Playboyem? "Radi bi se osredotočili na tako imenovani World of Playboy (Playboyev svet, op. a.), kar je veliko večja stvar kot majhna preživeta tiskana publikacija," je izjavil Kohn. S tem je ciljal na partnerstva z igralnicami in nočnimi klubi, pa tudi na vrsto izdelkov s Playboyevim logotipom, od oblačil do nakita in kondomov.

Z znamenitim logotipom, ki krasi vse od zabav do oblačil, dobro služijo. Revija medtem prinaša izgubo. | Foto: Getty Images Z znamenitim logotipom, ki krasi vse od zabav do oblačil, dobro služijo. Revija medtem prinaša izgubo. Foto: Getty Images

Revija v rdečih številkah

Z znamenitim logotipom z zajčjimi ušesi namreč že zdaj ustvarjajo dobiček, medtem ko je revija globoko v rdečih številkah; izguba po ocenah Wall Street Journala znaša že več kot pet milijonov evrov letno. Strmo je padla tudi naklada - rekordna je bila leta 1975, ko je znašala 5,6 milijona natisnjenih izvodov, zdaj vsak izvod natisnejo v le še 500 tisoč primerkih.

"V preteklosti smo izgube lahko upravičili z marketinško vrednostjo blagovne znamke, a treba je razmišljati napredno," je za Wall Street Journal dejal Kohn. "Nisem prepričan, da je tisk najprimernejši način komunikacije z našimi uporabniki." Besede, ki nakazujejo, da bo revija Playboy slej ko prej odšla v zgodovino, čeprav tega uradno (še) niso naznanili.

Ne spreglejte