Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2013,
14.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 4. 2013, 14.36

8 let, 5 mesecev

Ricinus – semena so strupena, olje zdravilno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Rastlina ricinus ali kloščevec ima strupena semena, a zdravilno olje, ki ga uporabljajo tako v zdravilne kot lepotilne namene.

Ricinus prevladuje v tropskem in zmerno tropskem podnebju, izvira pa iz Vzhodne Afrike. Semena rastline vsebujejo ricin, ki je strupena snov, a ker pri izdelavi olja iz semen postane odpadek, olje tako ni strupeno, nasprotno, je dragocena naravna kemijska surovina.

Seme rastline je strupeno, če ga zdrobimo in žvečimo. Že štiri semena zadostujejo za smrt človeka. Znaki zastrupitve se pojavijo od 18 do 24 ur po zaužitju. Prav tako je rastlina nevarna tudi za obiranje, saj so na njeni površini spojine, ki lahko povzročajo trajne poškodbe živčevja. V Indiji, Braziliji in na Kitajskem pobiralci trpijo za škodljivimi stranskimi učinki.

Uporaba ricinusovega olja v medicini Za ricinusovo olje, ki so ga v številne namene uporabljali že stari Egipčani, velja, da odpravlja bolečine, zmanjša vnetja, izboljša delovanje jeter, imunskega sistema in prebave, pomaga pri hemoroidih, ječmenu in žolčnih kamnih. Blagodejno deluje tudi pri menstrualnih težavah, cistah na jajčnikih in maternici ter mišičnih poškodbah. Vpliva tudi na umske sposobnosti, zmanjševal pa naj bi tudi tumor.

Naravna kozmetika in ricinusovo olje Zaradi nizke molekularne mase olje podre globoko v kožo in blagodejno vpliva na vse tipe kože. Učinkovit je proti strijam, podočnjakom in prvim znakom staranja. Temeljito čisti tudi mastno kožo in ker deluje protivnetno, odpravlja tudi akne, zdravi manjše ureznine, blaži opekline ter preprečuje nastanek ekcemov in alergijskih kožnih reakcij.

Nega las in trepalnic Ricinusovo olje krepi in vpliva na rast las, trepalnic in obrvi. Priporoča se dnevni nanos olja na trepalnice in po nekaj tednih se bodo okrepile in zrasle. Olje enkrat tedensko vsaj od šest do osem tednov vtiramo v lasišče, kar bo vidno vplivalo tudi na strukturo in videz las.

Ne spreglejte