Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2017,
15.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Vichy

Foto: Thinkstock in Vichy

Natisni članek

Dercos Vichy prhljaj nega las advertorial

Torek, 23. 5. 2017, 15.30

2 meseca, 1 teden

Zakaj se prhljaj vedno znova vrača?

Vsebino omogoča Vichy

Foto: Thinkstock in Vichy

Skoraj vsak tretji človek ima prhljaj, ki se ga na vsak način poskuša znebiti ali pa vsaj čim bolje prikriti. V preveliki vnemi, da bi rešili to tegobo, včasih naredimo več škode kot koristi.

lasje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čeprav se s prhljajem spopada več moških kot žensk, ta trdovratna težava lasišča v določenem starostnem obdobju prizadene kar vsakega tretjega človeka. Če je ta pod stresom in če uporablja neprimerne izdelke, je zelo verjetno, da se kljub trudu te težave ne bo rešil tako zlahka.

Bele luske, ki nam grenijo življenje

Za nastanek prhljaja na lasišču, ki se izraža s prekomernim luščenjem kožnih celic na lasišču, so odgovorni različni mikroorganizmi na površini kože, ki jih imenujemo mikrobiom. Ključno za nastanek prhljaja je porušeno ravnovesje mikrobioma na lasišču.

Vzroki za prhljaj

lasje prhlja nega | Foto:

Nadležen prhljaj se lahko pojavi zaradi glivic, bakterij, onesnaženosti okolja, stresa, utrujenosti, prekomerne izsušitve lasišča zaradi sušilnika za lase in bivanja v prostorih z zelo suhim in vročim zrakom. Toplotni stres povzroči dehidracijo lasišča, zaradi česar nas skeli, srbi in peče.

Tudi preveč intenzivno krtačenje in zategovanje z elastikami lahko zmoti naravno celično obnavljanje kože in posledica je nepravilno luščenje kože.

Neprimerni preparati in šamponi široke potrošnje

lasje prhlja nega | Foto:

Med ključnimi vzroki za prhljaj je tudi uporaba agresivnih izdelkov za nego las, ki izsušijo ali razdražijo kožo in niso primerni za občutljivo kožo lasišča. Prav premočni šamponi so najpogostejši vzrok, da se prhljaj vedno znova vrača.

Tudi barve za lase in drugi neprimerni preparati za nego las vplivajo na naravno ravnovesje lasišča. Agresivni kemijski učinki na lasišču so vzrok za porušeno ravnovesje lipidov v poroženeli plasti, ki ščiti lase pred izsušitvijo in škodljivimi dejavniki iz okolja. Na mastnem lasišču je izrazitejše ščemenje, medtem ko je na suhem lasišču prisoten občutek pekoče bolečine, skelenja in srbečice.

Preobčutljiva živčna vlakna

Skoraj tretjina ljudi ima občutljivo lasišče in različne simptome, kot so srbečica, neprijetna napetost, razdraženost in rdečica.

Živčna vlakna postanejo še posebej občutljiva, če je poškodovana zaščitna plast kože. Tako živčni sistem zazna vsak mikrodražljaj, naj bo mehanski, toplotni ali kemijski, kar lahko privede do reakcije lasišča.

Pravilna uporaba negovalnih izdelkov

lasje prhlja nega | Foto:

Izpadanje, prhljaj in suhe ali mastne lase lahko globinsko spremenimo s celovito nego, ki je namenjena celotnemu lasišču. Skrbno izberimo negovalne izdelke in jih tudi pravilno uporabljajmo.

Občutljivo lasišče najbolje prenaša nežne šampone, ki ga pomirjajo s formulo brez dražečih sulfatov. Ko uporabljamo negovalni šampon proti prhljaju, moramo upoštevati preprosto navodilo. Ko na vlažne lase šampon nanesemo prvič, ga spenimo in pustimo delovati dve minuti, potem ga izperemo. Na lase šampon običajno nanesemo dvakrat, s tem da drugič lasišče rahlo zmasiramo.  Šampon proti prhljaju naenkrat uporabljajmo štiri tedne.

Proti prhljaju s sproščanjem

Ker se zaradi prhljaja počutimo nelagodno, se lahko začnemo izogibati družbi, kar lahko vpliva na manjšo kakovost življenja. Zato poleg ukrepov proti prhljaju hkrati poskušajmo ugotoviti vzrok čezmernega luščenja povrhnjice lasišča. Protistresni ukrepi, kot je sproščanje v naravi in ukvarjanje s hobiji, ter zdrava prehrana so prav tako pomembni kot kakovostna nega lasišča.

Celovita nega proti prhljaju

dercos vihy | Foto:

S poglobljenim razumevanjem bioloških in okoljskih vplivov na lase Dercos že več kot 40 let razvija večdimenzionalne rešitve za različne težave las in lasišča.

Letos Dercos predstavlja izjemno pomirjujoč šampon za občutljivo lasišče, ki že po prvi uporabi pomirja neugodje lasišča tudi do 48 ur. Novi šamponi Dercos proti prhljaju, ki so dermatološko preizkušeni, do šest tednov preprečujejo ponovni nastanek prhljaja in so potrjeno učinkoviti: odstranijo sto odstotkov vidnega prhljaja.

S pomočjo nove diagnoze las izberemo ustrezni izdelek za nego las in lasišča:

Dercos šampon proti prhljaju za normalne do mastne lase,

Dercos šampon proti prhljaju za suhe lase,

Dercos šampon proti prhljaju za občutljivo lasišče.

Več izdelkov linije Dercos poiščite na spletni strani.

Ne spreglejte