Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Sreda,
29. 7. 2015,
13.58

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jane Birkin torbica Birkin Hermes

Sreda, 29. 7. 2015, 13.58

7 let

Pevka zaradi krutega odiranja krokodilov umika svoje ime s slavne torbice

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Pevka in modna ikona, ki je navdihnila najbolj slavno Hermesovo torbico, želi svoje ime umakniti z modela, narejenega iz krokodilje kože.

Torbice Birkin so med najdražjimi, pa tudi najbolj zaželenimi torbicami na svetu. Cene se glede na material gibljejo med 9 in 141 tisoč evri, zaradi nepredvidljive dostave in omejene produkcije pa je včasih za njih treba čakati tudi do šest let. Čeprav naj bi čakalne vrste leta 2010 ukinili, nekateri celo trdijo, da te nikoli niso obstajale, je nakup torbice Birkin še vedno podvig, tudi za najbogatejše.

Legenda rojena na letalu

Torbice so svoje ime dobile leta 1980, ko je Jane Birkin na letalu srečala takratnega direktorja Hermesa. Ker mu je potožila o grdem dizajnu svoje torbice, sta med letom oblikovala novo, ta pa je z imenom slavne pevke postala sinonim za dobro premišljeno obliko in strukturo. Pri Hermesu so jih naredili v številnih barvah in materialih, od usnja do krokodilje kože.

Na okrutno pobijanje krokodilov opozorila PETA

Prav ta pa bo morda vsaj začasno izgubila pravico, da nosi pevkino ime. Potem ko je organizacija PETA, ki se bori za pravice živali, po preiskavi razkrila krute prakse odiranja krokodilov za izdelavo torbic, se je Jane Birkin odločila, da podjetje pozove, da s krokodiljih torbic odstranijo ime Birkin Croco. Vsaj dokler okrutnih praks odiranja krokodilov ne nadomestijo s takšnimi, ki bodo "v skladu z mednarodnimi normami".

Hermes zanika obtožbe

Na njeno prošnjo so se že odzvali pri podjetju Hermes, kjer so poudarili, da pevkina skrb glede okrutnega odiranja krokodilov na noben način ne bo vplivala na dolgoletno prijateljstvo med njo in podjetjem ter da njena čustva spoštujejo. Dodali so, da so tudi sami šokirani nad nedavnimi objavami PETE ter da v zvezi z omenjeno farmo krokodilov, ki so jo izpostavili pri PETI, že poteka dodatna preiskava. Sami naj krokodilje kože ne bi dobavljali z omenjene farme, zato so skrbi, da iz mučenih krokodilov šivajo torbice Birkin, odveč.

Med zvezdnicami, ki so že bile opažene s torbico Birkin iz krokodiljega usnja, so med drugim Kim Kardashian West, Victoria Beckham in Jennifer Lopez, poroča revija People.

Ne spreglejte