Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 9. 2017,
14.40

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Natisni članek

advertorial Mastercard MBFWLJ

Petek, 15. 9. 2017, 14.40

2 meseca, 1 teden

"Parižanke so bolj nonšalantne od Slovenk"

Nataša Peršuh je oblikovalka, ki je študirala v Parizu, od koder je tisto tipično francosko nonšalantnost prenesla tudi v svoj modni slog. Letos bo na ljubljanskem tednu mode že tretjič sodelovala kot predsednica žirije.

Foto: Aljoša Rebolj | Foto: Foto: Aljoša Rebolj

Nataša Peršuh je svoje modno ustvarjanje izpilila med podiplomskim študijem na prestižni francoski šoli Institut Français de la Mode. Danes soustvarja pod blagovno znamko Squat, dela kot predavateljica na oddelku za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, 5. oktobra pa bo že tretje leto zapored kot predsednica žirije za podelitev strokovne nagrade Mercedes-Benz Fashion Award sodelovala sodelovala na mednarodnem tednu mode Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana.

"Žirija pričakuje sveže, kreativne in avtorsko močne predloge na dano temo, ki je letos NEO-CLASSIC," je razkrila, kaj bi moralo biti vodilo mladih oblikovalcev, ki se potegujejo za prestižno nagrado Mercedes-Benz Fashion Award. Z Natašo Peršuh smo se pogovarjali o njenih pričakovanjih na tednu mode in posebnostih, ki jih mora pisati vsaka dobra modna kolekcija. Zelo dobro je opisala svoj pogled na modo Parižank in na to, kakšen je svet mode v Sloveniji.

 

Kaj pri kreaciji pritegne vašo pozornost? Kaj je tisto, kar odlikuje res dobro kreacijo?

Odličnost v zasnovi in izvedbi. Zgodba, ideja in osebni oblikovalski podpis kolekcije so osnova, inovativnost v uporabi materialov, kakovost in dovršenost v izdelavi pa pogoj za dobro kreacijo.

Kakšna bi morala biti zmagovalna kolekcija?

Skozi avtorsko kolekcijo oblačil želimo začutiti duh časa. V aktualni modi se danes prepletajo ulična moda, šport in visoka moda. Ročne tehnike sodelujejo z novimi tehnologijami. Zmagovalna kolekcija naj bi bila pogumna in drzna, kreativna in kritična oblikovalska rešitev, ki nagovarja aktualno realnost s pogledom v prihodnost. Vsaj del kolekcije mora biti primeren tudi za industrijsko proizvodnjo.

Kolekcija Natasa Persuh, april 2017. Foto: MBFFLJ (Jani Ugrin, Sara Glavina)
 | Foto: Kolekcija Natasa Persuh, april 2017. Foto: MBFFLJ (Jani Ugrin, Sara Glavina)

V razpisu za natečaj piše, da iščete kolekcijo s posebno zgodbo. Kakšne so zgodbe vaših kreacij?

Zgodbe so lahko različne, vsak oblikovalec najde svoj način izražanja. Nekateri izhajajo iz zelo osebnih zaznavanj trendov in aktualnih dogajanj – so kritični, ironični ipd., drugi iščejo navdih v konkretnih tehnikah, materialih, zgodovini, filmih ... Pri Mecedes-Benz Fashion Award iščemo sinergijo navdiha in izvedbe.

Kaj mlademu oblikovalcu pomeni nagrada Mecedes-Benz Fashion Award? So to tista prava vrata za vstop v svet mode?

Nagrada pomeni, da je žirija prepoznala delo in kakovost oblikovalca. Je odlična popotnica, ki omogoča večjo prepoznavnost v javnosti, omogoča profesionalno predstavitev oblikovalca z lastno kolekcijo na prihodnjem MBFWLJ, letos se obeta tudi novost sodelovanja z industrijo. Prejemnik letošnje nagrade bo dobil priložnost za oblikovanje, promocijo in prodajo treh ženskih topov za blagovno znamko Lee Cooper, ki je na prodaj v blagovnicah Maxi in Modiana.

Kolekcija Natasa Persuh, april 2017. Foto: MBFFLJ (Jani Ugrin, Sara Glavina) | Foto: Kolekcija Natasa Persuh, april 2017. Foto: MBFFLJ (Jani Ugrin, Sara Glavina) MBFW se je uveljavil kot največji tradicionalni modni dogodek pri nas. Kaj bi morali po vašem mnenju storiti, da bi se Ljubljana še bolj uveljavila kot prestolnica mode?

Težko govorimo o prestolnici mode, mislim, da je utopično razmišljati v tej smeri. Bi se pa lahko uveljavili kot eno izmed alternativnih modnih središč, posebej v smislu regije. MBFW dobro dela v tej smeri.

Za prepoznavnost in uveljavljenost slovenske mode potrebujemo predvsem lokalne kupce. Ko se bo miselnost nekoliko premaknila stran od tega, da je tuja nalepka več vredna kot domača (podobno, kot se dogaja pri hrani), se bodo tudi slovenske znamke lahko bolj razvijale. Sicer je vedno več ozaveščenih kupcev, ki že prevzemajo te principe. MBFWLJ je tudi v tem smislu potreben.

Študirali in živeli ste v Parizu, prestolnici mode. Na kakšen način vas je ta izkušnja obogatila?

Obogatila in zaznamovala me je v oblikovalskem in osebnostnem smislu. Pariz ti da svobodo, pogum in krila. Institut Francais de la Mode, kjer sem študirala (ravno je umrl njegov ustanovitelj Pierre Berge, op. a.), oblikovalce pripravlja na pravo modno industrijo, o čemer v Sloveniji težko govorimo. Se pa moda in modna industrija v zadnjih letih seveda tudi zelo spreminjata.

So Parižanke, kar zadeva modo, res drznejše kot Slovenke?

Parižanke so bolj nonšalantne, v Parizu se meša veliko kultur, vplivov ... Da, so bolj samozavestne in neobremenjene, kar zadeva stil in oblačenje. Vsak dan tudi hodijo mimo izložb z najboljšimi kreacijami svetovnih oblikovalskih mojstrov. Imajo modno samozavest, kar je nekaj, česar ne moreš kopirati.

Kakšne so naše modne izložbe v primerjavi s francoskimi oziroma pariškimi?

Imamo zelo malo trgovin, ki bi ponujale bolj kurirano ali nišno modo. Pri nas v tem kontekstu lahko govorimo o avtorskih blagovnih znamkah ali nekaj trgovinah, ki se seveda potrudijo tudi z zunanjo podobo ter imajo estetske in konceptualne izložbe, včasih z gostovanji avtorskih postavitev. To je odlično! Večinoma pa pri nas govorimo o franšizah tujih blagovnih znamk, pri katerih so tudi postavitve v izložbah vnaprej predpisane.

Kolekcija Natasa Persuh, april 2017. Foto: MBFFLJ (Jani Ugrin, Sara Glavina) | Foto: Kolekcija Natasa Persuh, april 2017. Foto: MBFFLJ (Jani Ugrin, Sara Glavina) Kdaj vas kakšna ženska ali moški na cesti osupne?

Na cesti me najbolj presenetijo oprave starejših – res starejših – gospa, ki zelo nonšalantno in brez vsakih stilskih, sezonskih ali trendovskih predsodkov s sebi lastno estetiko kombinirajo prevelike oz. oversized srajce (ponavadi z majhnimi cvetličnimi ali velikimi karo vzorci), krila, velike retro torbe, velike vrečke in najnovejše športne copate znanih blagovnih znamk. Večkrat barvno usklajeno, recimo fluorescentno rumena srajca, fluorescentno rumene copate in rumena vrečka. Zelo navdihujoče in zelo Vetements.

Kako bi opisali svoj modni slog?

V svojih kolekcijah, tudi pri lastnem oblačenju iščem navdih v prepletanju principov visoke mode in zahtev sodobnega časa. Individualnost, unikatnost, podprta z uporabnostjo in funkcionalnostjo. Navdihuje me odnos lokalno – globalno, recimo znanja in spretnosti lokalnih obrtnikov v novih, sodobnih kosih slovenskih avtorjev. Kolikor se le da, nosim slovenske oblikovalce (in proizvajalce), tudi mlade, ki jih kombiniram z izbranimi kosi belgijskih, francoskih, japonskih oblikovalcev.

Bi tudi vi zablesteli na tednu mode?

Nekomu izmed vas bo Mastercard® tudi letos omogočil malo drugačno modno doživetje, takšno, ki ga na svoj dan doživijo največje zvezde. Prijavite se na neprecenljivo nagradno igro in se potegujte za prvovrstno stilsko preobrazbo.

Zmagovalec nagradne igre Neprecenljivo modno doživetje, ki do 24. septembra poteka v blagovnici Maxi ter prodajalnah Modiana Šiška, Modiana Celje, Modiana Koper in Modna hiša Maribor, bo poleg ekskluzivnega povabila na izbrani večer jesenske izdaje MBFWLJ nagrajen tudi z modnim stiliranjem Maje Bulc.

Prava pika na i celotnemu večernemu dogajanju bo glamurozni prihod na prizorišče s prestižnim vozilom znamke Mercedes-Benz. Za dodaten pridih ekskluzivnosti bodo poskrbeli tudi umetniki ličenja MUD studia Slovenija in Mare dresura frizure.

Kako sodelovati?

Tokrat vam Mastercard omogoča, da v soju žarometov zasijete tudi vi in tako ustvarite svoje neprecenljive modne spomine. Sodelujte v nagradni igri in se v stilski preobrazi z modnimi navdihi spogledujte iz prve vrste.

Obiščite blagovnico Maxi in izbrane prodajalne Modiana, izpolnite letak in sodelujte v nagradni igri. Mastercard bo poskrbel, da bo za eno srečnico ali srečneža praznik mode, lepote in dizajna še posebej neprecenljiv.

MBFW | Foto:

Letake za sodelovanje v nagradni igri Neprecenljivo modno doživetje, ki bodo petim izžrebancem prinesli predplačniške kartice Mastercard s prednaloženim dobroimetjem v vrednosti sto evrov, najdete v blagovnici Maxi ter prodajalnah Modiana Šiška, Modiana Celje, Modna hiša Maribor in Modiana Koper.

Pravila in pogoji nagradne igre Neprecenljivo modno doživetje.

Ne spreglejte