Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 7. 2012,
9.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 28. 7. 2012, 9.44

6 let, 6 mesecev

Odgovor na kritike olimpijskih oblek: Slovenci so "fovšljivi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Obleke, v katerih so včeraj paradirali slovenski športniki na odprtju olimpijskih iger, so se znašle pod velikimi kritikami modnih strokovnjakov.

Med imena, ki so kreirala svečane olimpijske uniforme za reprezentance, lahko naštejemo Karla Lagerfelda, Stello McCartney, Giorgia Armanija, Salvatoreja Ferragamo in Sandija Murovca. Ne, ne gre za pomoto. Četici svetovno znanih imen se je pridružil Sandi Murovec, ki je zakrivil slovenske kreacije, a kritike, kaj vse je šlo narobe, so dokaj enotne.

Razpis bi lahko prinesel dobre rešitve Za komentar o oblekah in primerjavo z ostalimi reprezentancami smo vprašali urednico lepote pri reviji Cosmopolitan in Sensa Niko Veger ter urednika revije Modna Aljošo Krošlina Grlja. Nika je na začetku pohvalila, da ji je barvna kombinacija, ki jo športniki že nekaj let uporabljajo, všeč, saj je nekaj posebnega: "Vključevanje četrte barve, ki je bila v tem primeru siva, se mi ne zdi potrebno. Uniforma z njo izgubi na vizualni moči," pove in doda, da bi sama stajling bolj barvno poenotila.

"Kapuca suknjiču doda športen pridih, tako da s tem ni nič narobe, a kroj bi moral biti bolj dodelan," Nika komentira suknjič, za katerega meni, da bi moral biti tudi material lepše padajoč. Urednica poudari pomen svečanega odprtja: "To je svečana prireditev največjega športnega dogodka in v skladu s tem bi lahko bile obleke bolj dodelane – dobro krojene in iz kvalitetnih materialov. Zdi se mi, da bi moral biti celosten videz bolj premišljen - manj cunjast, vihrav in načičkan z na prvo žogo kričečimi detajli."

Čeprav meni, da se ji primerjava uniform z drugimi reprezentancami ne zdi smiselna, vseeno na kratko komentira fotografiji slovenske in ameriške reprezentance: "Ameriška reprezentanca izžareva ponos, moč in željo po uspehu, s čimer so odlično prikazali duh olimpijske ekipe. Zastava je premišljeno umeščena kot del uniforme, z njo se lepo zlije in jo hkrati poživi. Pri slovenski reprezentanci to ni mogoče, saj so barve zastave skregane z barvami uniforme, a tu bi bil, glede na unikatnost in priljubljenost zelene, modre in bele kombinacije, bolj na mestu razmislek o menjavi zastave."

Nika sicer pove, da primerjati slovenska oblikovalska imena s tujimi, nima smisla, saj nimamo tako zvenečih oblikovalcev, tako da v imenu ne vidi rešitve, ampak v tem, da ima občutek za estetiko, zato najde rešitev: "Natečaj bi gotovo postregel z odličnimi rešitvami, še vedno pa mora tisti, ki odloča, vedeti kaj dela." Obleka spominja na pozna 90. leta

Urednik Modne že na začetku diplomatsko pove, da ozadja izbire ne ve, zato bo podal nepristransko mnenje kot opazovalec: "Negativno sem presenečen, razlog za to je, da je vse skupaj izdelano na prvo žogo. Celotna komunikacija in dizajn pa žal spominjajo na pozna 90. leta." Aljoša še kritično doda, da moda ni zgolj beseda, ampak resna gospodarska panoga, ki zahteva profesionalen pristop in ne laičnih rešitev.

Ko smo tudi Aljošo povprašali, ali bi moral obleke oblikovati kakšen znan oblikovalec, nam je prikimal: "To je splošna slovenska praksa, da strokovnjaki niso več cenjeni z razlogom, da so predragi. Izberejo laika in končen rezultat je temu primeren. Prepričan sem, da bi lahko iz tovrstnega projekta naredili zelo dobro reklamo tako oblikovalcu kot olimpijcem, tu gre za častno delo."

Oglasili so se tudi blogerji In če mnenja modnih strokovnjakov niso dovolj, smo se obrnili tudi na blogerje. Že hiter pregled naslovov, med katerimi je najbolj zgovoren "Stilsko iznakaženi", pove, da so nad oblekami razočarani. Avtorica bloga Odglavedopet, ki je tudi svetovalka za barve in ličila, Tina Martinec Selan, je za naš portal komentirala obleke. Za začetek se je spotaknila ob barve, za katere meni, da jih je preveč in nimajo določenega reda. Zanimivo je, da je Tino zmotil tudi potisk, ki nima rdeče niti. "Oblačila ne delujejo najbolj ukrojeno, še posebno suknjiči, ki so eden najbolj problematičnih kosov. Kapuca je dodatek k jaknam, zato nimajo tu kaj iskati," je kritična. Ko smo primerjali obleko z ostalimi reprezentancami je Tina v kategoriji športno-elegantno, ki jo je izbral naš olimpijski odbor, izpostavila Jamajko: "Kompromis med športnim in elegantnim je naredila Cedella Marley za Jamajko, a takšno rešitev najde le kompetenten modni oblikovalec."

V slovenskih očeh je fovšija Nastanek letošnje olimpijske kolekcije ni prvo sodelovanje Sandija Murovca z OKS, saj je ta že kreiral zimsko kolekcijo, v kateri so olimpijci paradirali na zimskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002: "S slovenskimi proizvajalci smo razvili blagovno znamko UPS, ki je očitno dovolj všečna in drugačna, da sem dobil številne ponudbe za oblikovanje dresov," razloži Murovec. V pogovoru nam našteje, da se je podpisal pod oblačila kolesarjev za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2011, pod kolekcijo rokometne reprezentance na evropskem prvenstvu in tudi hokejsko reprezentanco.

Dotakneva se barv, ki so že določene s pravilnikom Olimpijskega komiteja Slovenije, zato tu ni imel prostih rok, a sam patriotsko doda: "Menim, da smo država z najlepšo barvno karto oblačil." A barve, niti niso tisti del oblačil, ki se je znašel pod plazom kritik. Javnost in modno srenjo so zmotili predvsem suknjiči, a Murovec pojasni, da so želeli športna oblačila, zato je bila odločitev preprosta: "Naredili smo lahkotne suknjiče pri katerih lahko posameznik izbira, ali bo uporabil kapucar." Veliko je bilo kritik glede krojenosti in dejstva, da mnogi športniki v obleki niso bili videti niti najmanj elegantni: "Obleko je, ne glede na njen dizajn, potrebno znati nositi," pove Murovec in doda, da je pri nakupu enake obleke zelo majhna možnost, da bi se ta podala 150 ljudem.

Murovca, ki je po izobrazbi arhitekt, smo tudi povprašali, če bi v prihodnje delo raje prepustil strokovnjakom, a pravi, da so vsa oblačila velik hit: "Prodaja navijaških artiklov v Sloveniji podira vse rekorde, da ne omenjam zanimanja za naša oblačila v Londonu," in doda, da se bo na podobne projekte z veseljem odzval. Ob kritikah pa zamahne z roko: "Vsake oči imajo svojega 'malarja', slovenske pa še fovšijo."

Javnosti obleke niso všeč Gre res za fovšijo, ali obleke javnosti preprosto niso všeč. Na spletni strani smo naredili anketo, kaj si ljudje mislijo o oblekah, in v 37 odstotkih anketiranim obleke niso všeč. Med tisočimi glasovi se je na drugo mesto uvrstil odgovor, da so jim obleke všeč z razlogom, da so športno-elegantne. Z 12 odstotki sledi odgovor, da so jim všeč. Največ ljudi moti barvna kombinacija, medtem ko o čevljih nimajo ne izrazito dobrega ali slabega mnenja.

Ne spreglejte