Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
20. 3. 2017,
4.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

4

Natisni članek

moda ulični stil oblikovalka modna oblikovalka Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy

Ponedeljek, 20. 3. 2017, 4.03

6 let, 7 mesecev

Oblikovalka Jerneja P. Zhembrovskyy: V Sloveniji manjka več kakovosti #UličniStil

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

4

Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy | Foto Damjan Musič

Foto: Damjan Musič

Modna oblikovalka Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy je dober primer tega, da kosi govorijo sami zase in da se dober glas širi od ust do ust. Za predstavitve svojih kolekcij ne pripravlja modnih revij, saj njeno delo redno prepoznavajo kar na ulici.

Širša javnost Jernejo Podbevšek Zhembrovskyy še vedno pozna kot nekdanjo balerino in voditeljico, a njena strast je že dolgo moda. Jerneja je namreč uspešna modna oblikovalka in stilistka, ki ustvarja pod blagovno znamko The Lie by Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy oziroma The Lie by JPZ.

Njen pristop k modi je malce drugačen, kot smo ga vajeni od preostalih oblikovalcev. Jerneja se ne predstavlja na tednih mode in drugih modnih dogodkih, temveč svoje kose reklamira na povsem preprost način: z nošenjem svojih kreacij, ki jih ženske redno opažajo na domačih in tujih ulicah. "Z nekaj brskanja lahko hitro najdejo mojo spletno stran in spletno trgovino ter stopijo v stik z menoj," pravi.

Danes lahko rečem, da so moja najboljša reklama stranke. Velika večina se jih vrača in pripeljejo tudi nove. Ne vem, koliko sem cenjena na slovenski modni sceni, dejstvo pa je, da sem cenjena med svojimi strankami in ženskami, ki so se prepoznale v mojem stilu.

Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy | Foto: Damjan Musič Foto: Damjan Musič

Ena redkih Slovenk, ki ponuja posebno kolekcijo

Na vprašanje, za koga oblikuje svoje kose, odgovarja, da za samozavestne ženske, ki jim je všeč stil njene blagovne znamke. Prav one so njen največji navdih, vendar ne oblikuje oblek za posameznice, temveč trikrat na leto izda kolekcijo. Pri tem je ena kolekcija nekaj posebnega in jo v Sloveniji redko zasledimo.

Gre za tako imenovano "cruise" kolekcijo, ki jo lansira novembra in je namenjena tistim, ki mrzle zimske mesece preživijo na oddihu v toplih krajih. To kolekcijo pripravlja po vzoru velikih modnih hiš in strankam po meri izdela oblačila svoje znamke.

Strankam je na voljo tudi pri iskanju osebnega stila, a večina njenih strank ima že dobro izoblikovanega, kar zelo ceni. "Točno vedo, kateri kos si želijo, zakaj in kako ga bodo kombinirale. Tu lahko govorimo o fenomenu, ko stranka navdihuje oblikovalca. Kos z mojim podpisom ali več njih vključi v svoj stil in na koncu sestavi vrhunski videz."

Moda ji pomeni ljubezen, delo in hobi. "Vse v enem, kar pomeni, da imam srečo," pravi. | Foto: Damjan Musič Moda ji pomeni ljubezen, delo in hobi. "Vse v enem, kar pomeni, da imam srečo," pravi. Foto: Damjan Musič

Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy | Foto: Damjan Musič Foto: Damjan Musič

V Sloveniji pogreša več kakovosti

Jerneja pravi, da se v Sloveniji da živeti od mode, če znaš kot oblikovalec ustvarjati kose, ki bodo zanimivi za stranke in jih bodo te rade nosile. "Dejstvo je, da nikakor ne moreš ugajati vsem, to je normalno. Tudi meni ni vse všeč in tako tudi moji izdelki niso všeč vsem. Jaz ustvarjam tisto, kar mi je všeč, in to potem tudi nosim, iz tega izhajam."

To so prodajni in nosljivi kosi višjega cenovnega razreda, malo posebni in dodelani v detajlih. Torej nekaj, česar ne moreš dobiti v večini trgovini. Srečo imam, da je moja estetika všeč dovolj ženskam, kar mi omogoča, da od svojega dela tudi dobro živim.

V Sloveniji pogreša več kakovosti, saj meni, da večina preprosto ne prepozna kakovosti v modi. "Ta kakovost zajema tako dizajn, izdelavo, materiale kot tudi prepoznavanje prednosti izdelave po meri. Kvaliteta pred kvantiteto! Bolje deset dobrih kosov kot 50 cenenih. To je moje prepričanje in s tem ne mislim, da je oblačilo, ki je poceni, tudi ceneno. Sploh ne, ampak mnogo ljudi ne razlikuje med kakovostjo v modi nasploh in nečim, kar je poceni/ugodno. Sama sicer zagovarjam mešanje dražjih in cenejših kosov."

Na vprašanje o osebnem stilu in tem, ali si Slovenci dovolj upamo, odgovarja: "Za majhno Slovenijo smo kar okej. Če gledam skozi prizmo svoje znamke, lahko rečem, da si moj segment žensk precej upa, zato tudi imam stranke."

Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy | Foto: Damjan Musič Foto: Damjan Musič

"Ravno v tujini me ženske največkrat ustavijo in sprašujejo, kje sem dobila določen kos. Z največjim užitkom jim povem, da je to moja blagovna znamka." | Foto: Damjan Musič "Ravno v tujini me ženske največkrat ustavijo in sprašujejo, kje sem dobila določen kos. Z največjim užitkom jim povem, da je to moja blagovna znamka." Foto: Damjan Musič

S svojim stilom lahko izstopa v marsikateri prestolnici

Jerneja čuti, da se lahko s svojim stilom, ki ga opisuje kot ženstvenega, urbanega, malce rockerskega ter s pridihom klasike in androgenosti, brez zadržkov izraža povsod in z velikim ponosom. "Ravno v tujini me ženske največkrat ustavijo in sprašujejo, kje sem dobila določen kos. Z največjim užitkom jim povem, da je to moja blagovna znamka."

Prav zato pravi, da nima izbrane priljubljene prestolnice, kjer bi lahko najbolje izrazila svoj stil. "V tem je čar, izrazim ga povsod in pritegnem zanimanje predstavnic nežnejšega spola."

Obožuje Italijo, njen temperament in hrano, raj na zemlji, kjer si nahrani dušo in spočije misli, pa je zanjo francoska vasica Plateu de Valensole v Provansi.

Jerneja Podbevšek Zhembrovskyy | Foto: Damjan Musič Foto: Damjan Musič

Jerneja na hitro o ...:

... naj modnem kosu:
Torbica The Lie by JPZ, vsekakor.

... dodatku, ki jo spremlja vsak dan:
Nakit in torba.

... kosu, ki ga ne bi nikoli oblekla:
Nikoli ne reci nikoli.

... tem, česa v modi ni nikoli preveč:
Estetike in stila.

... visokih petah ali čevljih brez pet:
Oboje, odvisno od stajlinga.

... svoji modni ikoni:
Je nimam, če pa že, je to ena in edina Coco Chanel.


Vsak ponedeljek vam predstavljamo ulični stil znanih Slovencev in blogerjev. Spremljajte Trende in sledite uličnim trendom.


Save

Save

Ne spreglejte