Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2012,
22.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 11. 10. 2012, 22.23

7 let, 12 mesecev

Naga Britney Spears in navdihujoči Bill Clinton

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Je lastnik najbolj znanih fotostudiev, kjer se snemajo vse velike kampanje - od Victoria's Secret pa do Armanija in Ralpha Laurena. Pri njem sta bila že naga Britney Spears in ameriški predsednik.

Federico Pignatelli pravi, da je poslovnež, ampak njegova velika strast je fotografija. Rad fotografira vse od arhitekture, na tem področju je dobil že nekaj nagrad, do ljudi in narave. "Fotografija je bila vedno moja strast, posel pa je moje življenje," pove gospod Pignatelli, Italijan, ki je povezan tudi s Slovenijo, saj je njegova mama, Doris Mayer Pignatelli, Slovenka, rojena na Bledu. Poročila se je z italijanskim princem in je danes del visoke družbe pri naših sosedih Italijanih. Vsake toliko obišče rodno Slovenijo, kjer ima ogromno premoženja. Z njim pa se lahko pohvali tudi njen sin, ta je v Slovenijo prišel tudi z razlogom, da se udeleži slovenskega tedna mode, saj bo predstavil velik projekt, del katerega bomo tudi Slovenci. Ukvarjal se je z nepremičninskim poslom, bil v financah, začel pa je kot novinar v svojih zgodnjih dvajsetih letih. Danes ga najbolj poznamo kot lastnika fotografskih studiev Pier 59 Studios, ti so s hektarjem površine največji fotografski studii na svetu. Živi med poslovnim in modnim svetom in zase pravi, da je klasičen moški, ki ne kupuje dizajnerskih oblačil, temveč obleke naroči po meri pri svojem krojaču.

Kako se je zgodba o Pier 59 Studios sploh začela? Zgodba se je začela tako, da je moj zelo dober prijatelj, fotograf, našel čudovito lokacijo. Šlo je za zapuščen, ogromen prostor na Manhattnu. Imel je idejo, da bi iz njega naredil studio za fotografiranje in snemanje, ampak mu nihče ni želel prisluhniti. Šest mesecev pozneje sva se srečala in predstavil mi je svojo idejo. Naslednji dan sva šla pogledat ta prostor in v pol ure sem se odločil, da vložim denar v njegov posel, tako sva postala poslovna partnerja. Šlo je za velik hangar na reki, ki je bil popolnoma zapuščen, in ko sem gledal ta velik prostor, sem si mislil: to je popolna norost. Tako velik prostor, tako velika nepremičnina na območju Manhattna, kjer prostora ob vseh nebotičnikih in drugih visokih poslovnih stavbah preprosto primanjkuje. V dveh letih sva ga uredila in takoj po odprtju, leta 1994, je postal največji in najbolj znan fotostudio na svetu. Danes se je razvil v popolno ponudbo, saj sem skozi čas odprl še enega v New Yorku, nato sem odprl modno agencijo, imamo pa tudi vso potrebno opremo za snemanje zunaj studiev.

Krasna poslovna priložnost, ampak pogumna odločitev ... To je bila zelo pogumna odločitev, saj ta predel Manhattna, Chelsea, takrat ni bil dober del mesta. Danes je to eden izmed najbolj prestižnih in modnih delov mesta, zasluge za to so tudi moje, saj sem zelo pomagal pri infrastrukturi območja. Jaz sem bil tisti, ki je na to območje pripeljal ljudi, potem so se začeli odpirati nočni klubi, restavracije in hoteli.

Pravijo, da ste v svojem fotografskem studiu videli že vse norosti, ki jih je moč videti. Kateri je tisti najbolj nepozabni dogodek, povezan z njimi? V studiih smo počeli že vse! V spomin se mi je zelo vtisnilo snemanje za naslovnico albuma pevke Britney Spears. Zgradili smo umeten vulkan in jezero, bila je naga v jezeru, plezala je na vulkan. Bilo je zelo zanimivo snemanje. Prav tako je bilo zanimivo videti, kako je priznani fotograf Peter Beard v studio pripeljal slona. Pri nas so bile posnete vse velike kampanje znamk Armani, Ralph Lauren, Versace in podobnih. Eno izmed naših najboljših poslovnih sodelovanj je z znamko Victoria's Secret, saj snemanjo veliko kampanj in vse kataloge. Tu sem tudi videl, kako je Gisele Bundchen zrasla iz mlade manekenke v svetovno znano superzvezdnico.

Bili ste tudi gost na Philips Fashion Weeku tu v Ljubljani v Kinu Šiška. Kako vam je bilo všeč? Mislim, da je bil dogodek zelo dobro pripravljen, organizacija je bila dobra in bil sem prijetno presenečen nad tem, kako dobro je bil dogodek izpeljan.

V Sloveniji ste tudi zato, ker v New Yorku odpirate novo modno agencijo Industry Model Management in k sodelovanju ste povabili tudi eno izmed naših najuspešnejših modnih agencij Immortal Models. Wally Shaykhoun, mož nekoč vrhunske manekenke Svetlane, s katero vodita Immortal, je postal direktor iskalcev novih obrazov v svetu mode pri Industry Models ... Res je, začel sem poslovno sodelovanje z agencijo Immortal, ta je zelo profesionalna. Za svojo agencijo v New Yorku iščemo dekleta s klasično lepoto. V modni svet bi rad pripeljal nove-stare lepotne ideale, da stopimo spet v čas, ko so kraljevale brezčasne lepotice, kot je na primer Cindy Crawford. Klasična lepota se vrača in pri tem bi rad pomagal. Fotografija se iz nepremične slike razvija v premično in ker je splet kot vodilni svetovni medij močan, mislim, da bo fotografijo kmalu nadomestil video, kjer pa ni možnosti fotošopa. Zato potrebujemo prave lepotice, ki se bodo vrnile na modno sceno, tej je zadnja leta vladal androgeni videz manekenk in ni bilo treba biti popoln, saj se je vse dalo popraviti s fotošopom.

Kaj je po vašem mnenju tisto, kar mora imeti vsak poslovnež? Ponižnost. Le če si ponižen, boš preživel v tem svetu, ki se z bliskovito hitrostjo spreminja. Ponižnost v smislu, da si odprt za nove ideje. Treba je opazovati in se ne zapirati le v svoje ideje in jim slepo slediti. Prav tako je treba imeti razum, povezan s preprostostjo. Posel mora biti preprost. Vse, kar je zapleteno, kar ni takoj razumljivo, ni dobra ideja. Resnica je preprosta in kadar nekaj veš, to dojemaš kot nekaj zelo preprostega. Dober primer je, ko smo v šoli imeli izpit in če smo dobili pozitivno oceno, smo rekli, kako lahek je bil. Če pa smo padli, smo rekli, kako je bil težak. Tako je tudi v življenju. Vsak dan smo postavljeni pred množico izpitov in kadar nekaj naredimo in smo pri tem uspešni, to naredimo z lahkoto. Ko pa doživimo poraz, rečemo, kako težko je bilo nekaj, krivdo o neuspehu valimo na nekoga drugega in podobno.

Delali in spoznali ste same zvezde svetovnega kova. Kdo izmed njih vas je najbolj navdušil? To ni bila manekenka, temveč nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. V naše studie pridejo ljudje iz različnih svetov, tako modnega kot tudi iz poslovnega, filmskega, glasbenega, političnega in podobno. Gospod Bill Clinton je že večkrat prišel v Pier 59 Studios, tudi njegova žena, Hillary Clinton. Ona mi ni všeč, njega pa naravnost občudujem. Je zelo zanimiv moški, zelo skromen, ponižen in inteligenten. Zelo rad se pogovarjam z njim in vedno rad vidim, da pride.

Ne spreglejte