Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
4.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

moda modna oblikovalka Teja Jeglič

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 4.37

6 let, 7 mesecev

Ljubljana bogatejša za še en atelje mlade oblikovalke

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Foto: Matej Leskovšek

Teja Jeglič je aprila dobila svoj kotiček v Ljubljani, kjer si lahko modni navdušenci ogledajo in kupijo njene kreacije.

Prav je, da naša prestolnica med drugimi lepotami ponuja tudi kanček slovenske mode, zato so vsakršni novi modni kotički še kako dobrodošli. Pred kratkim je svojega na Petkovškovem nabrežju dobila mlada modna oblikovalka Teja Jeglič. Njene kreacije so nosili že igralka Alenka Tetičkovič, voditeljice Manja Plešnar, Špela Jereb in Pia Pustovrh, duo Maaraya, pevka Christine Zadnikar, Katarina Benček, pa tudi akrobata Filip in Blaž.

 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Slovenija je "fajn", a hoče v svet

Z leti oblikovanja si je že zgradila bazo oboževalcev, a ti so še do aprila letos morali njene kreacije kupovati po različnih drugih trgovinah, zdaj pa najdejo vse na enem mestu. Teja je na svoj prvi atelje zelo ponosna, v Sloveniji pa si jih želi odpreti še več, prodreti hoče tudi v tujino. "V načrtu imam, da bi svoje delo pokazala v tujini, a bi še vseeno ustvarjala v Sloveniji, saj mi to zelo ustreza. Me pa privlačijo tudi nemški trg, Švica, ZDA … Rada bi šla še malo v svet. Slovenija mi je sicer 'fajn', a je trg zelo majhen, jaz pa bi svojo znamko malce razširila."

Teja je svojo modno oblikovalsko žilico začutila na umetniški gimnaziji, ko je bil čas za odločitev, kaj naprej. A ko jo po izzivih v prihodnosti povprašamo danes, ne pozna omejitev. "Rekla sem si, da bi rada poskusila več stvari, ničesar ni, čemur bi rekla ne, saj bi bil vsak neznani kos izziv zame. Morda bi nekoč poskusila oblikovati čevlje, zanima me tudi notranje oblikovanje in oblikovanje na vseh področjih."

 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Nosljivost je na prvem mestu

Trenutno se najraje posveča oblikovanju ženskih oblačil in torbic, za moške pa za zdaj skrbi zgolj z metuljčki, a tudi to se bo kmalu spremenilo, pravi. "Hočem se malo bolj usmeriti tudi v moško modo, saj me po tej sprašujejo čedalje več." Že letos bo gospodom ponudila denarnice, dodaja.

Tejine kose lahko prepoznate po ljubezni do geometrijskih oblik, zelo so ji blizu tudi živalski vzorci in kovinske barve, predvsem pa je naklonjena verigam. "Te so moj prepoznavni znak. Sprva sem jih vključevala v nahrbtnike, potem pa še k preostalim kosom." Najbolj pa ji je pomembno, da so njeni kosi nosljivi. "Želim si, da bi ljudje moje kose nosili in ne samo gledali ter jih kombinirali za vse priložnosti."

 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Nasmeh stranke pomeni največ

V Sloveniji se od mode da živeti, pravi Teja. Zadovoljna je z odzivom svojih strank, najsrečnejša pa je, ko vidi, koliko veselja jim prinesejo njeni kosi. "Najboljši občutek je, ko vidiš, da se stranka vrne po še kakšen kos in da je zadovoljna. Za zdaj se obnese. Če je ljudem všeč, kar delaš in radi kupujejo tvoje kose, avtomatsko dobiš odziv, da si zaželen, da te podpirajo. Včasih ni dovolj, da te samo spremljajo in všečkajo kakšno objavo na družabnih omrežjih."

Svojim strankam ustreže tudi s kreacijami po naročilu, saj meni, da si vsak posameznik zasluži nekaj drugačnega, unikatnega. "Imam super stranke, ki se mi prepustijo in so precej odprte. Zelo so zaupljive, ker vidijo, da znam iti v pravo smer, kakršno so si zamislili. Velikokrat mi dajo povsem proste roke, pustijo me, da ustvarjam na podlagi njihove ideje. Starostno pa se gibljejo med 25 in 50 let."

 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Drugi slovenski oblikovalci prej navdih kot konkurenca

Na vprašanje o stanovskih kolegih pravi, da jih ima za navdih in ne kot konkurenco, saj je vsak zase nekaj posebnega. "Več nas je, bolje je. Podpiram unikatnost in si želim, da bi bili slovenski oblikovalci bolj prepoznavni v svetu. Kapo dol vsem, ki jim je že uspelo v tujini." Občuduje Nino Šušnjara in Petra Movrina, katerih delo že meji na umetnost, meni Teja.

To sezono prisega na barvo pudra in nahrbtnik

Modni kos, v katerega je trenutno najbolj zagledana, je nahrbtnik, ki je že nekaj mesecev v središču modnega dogajanja. Zaradi priročnosti jo spremlja povsod. "Omogoča proste roke in me sploh ne ovira. Je športno-eleganten in ga lahko nosim tako na visoke pete kot na športne copate." Med barvami pa je najbolj očarana nad barvo pudra ter "različnimi rožnatimi in bež odtenki. To mi je trenutno zelo blizu. Tudi če hočem iti v drugo smer, me kar povleče nazaj v te odtenke."

 | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Od Maraaye do Beyoncé?

Do zdaj je imela čast obleči že kar nekaj znanih Slovencev, ki se med seboj precej razlikujejo. Na vprašanje, kakšna je razlika na eni strani obleči igralko Alenko Tetičkovič ter duo Maraaya, po drugi strani pa Katarino Benček, odgovarja, da se da tudi z enim kosom: "Vsak kos se da prilagajati na več načinov. Pri tem se lahko res poigraš, sploh če uporabiš drugačen nakit. A vseeno se potrudim, da za določeno osebo nek kos ni čisto v nasprotju z njim. Že ko pogledam človeka, znam v grobem presoditi, kakšni kosi so mu všeč in v kakšnih se bo dobro počutil. Seveda upoštevam tudi, za kakšen dogodek gre."

Sanjati pa si upa tudi o večjih zvezdah. "Nekoč bi si želela kakšen kos podariti Beyoncé, Rihanni, Severini … (smeh, op. p.). To so sicer sanje, ampak si rečeš, da morda nekoč pa …"

Ne spreglejte