Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 11. 2013,
10.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

omara oblačila

Četrtek, 7. 11. 2013, 10.48

8 let

Kam z oblačili, ki jih ne nosimo več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob menjavi sezon se ponavadi lotimo tudi pospravljanja omare. Preverili smo, kam z oblačili, ki nam niso več prav ali jih že dolgo nismo nosili.

Se vam ob pogledu na vsebino prenapolnjene omare še vedno zdi, da nimate kaj obleči? Nakupovalne navade sodobnega človeka so zaradi dinamičnega življenjskega tempa vse pogosteje vezane na hitre nakupe, ti pa so zato pogosto tudi nepremišljeni. Verige nizkocenovnih trgovin ponujajo modne izdelke po razmeroma ugodnih cenah, tudi na račun kakovosti izdelave in materialov, v omarah pa tako kopičimo kose, ki jih oblečemo le redko.

Lotimo se pospravljanja omare ...

Menjava sezone je tako odlična priložnost, da naredimo v omari red in dobro premislimo, kaj bomo v njej obdržali. Vzemimo si nekaj ur in se lotimo pospravljanja, morda bo z naslednjimi nasveti lažje.

Mi je oblačilo všeč?

V omari pogosto hranimo kose, ki smo jih kupili, čeprav se vanje nismo zaljubili na prvi pogled. Kdaj kupimo kaj, za kar mislimo, da nam bo prišlo prav – recimo bela bluza ali klasične črne hlače –, nato pa tega ne nosimo pogosto, ker nas moti kakšen detajl, morda nam kroj ne pristaja ali pa smo našli boljšo alternativo. Spomnimo se, kako sme nakupovali včasih, ko še nismo imeli svojih financ, za želeno oblačilo smo kar nekaj časa varčevali denar in ga potem s ponosom nosili. Zato naj bo prvo merilo pri pospravljanju to, ali nam je vsebina vaše omare sploh všeč. Če ga radi in pogosto nosimo, ga vsekakor obdržimo.

Mi je oblačilo prav?

Ne glede na to, ali smo morda shujšali ali pridobili nekaj kilogramov, nobenega smisla nima hraniti prevelikih ali premajhnih oblačil. Tako bomo prihranili precej prostora in tudi lažje organizirali vsebino svoje omare.

Ali potrebujem pet belih majic?

So bele majice vaš zaščitni znak? Se ne morete upreti samo eni ali dvema, ampak preizkušate majice različnih znamk? Priznajte si, da se bele majice med seboj pač ne morejo kaj dosti razlikovati, in zapravljajte bolj smotrno. Kupite dve enaki majici tiste znamke, ki vas je najbolj prepričala in ji ostanite zvesti.

Poletne oblekice čez zimo pospravite

Naj bo vaša omara sezonsko obarvana. Če poleti nosite lahna oblačila, kot so oblekice, kratke hlače, krilca in tanke tunike, jih čez zimo primerno shranite in umaknite. Operite jih in zložite v vreče, iz katerih lahko vakuumsko iztisnete zrak ter tako prihranite pri prostoru za shranjevanje. Umaknete jih lahko na dno omare ali pod posteljo, odnesete v klet ali na podstrešje, kjer bodo oblačila počakala na novo sezono.

Kam z oblačili, ki jih ne bomo več nosili?

Ko smo zadovoljni z vsebino omare, ki zdaj diha, v njej pa so samo oblačila, ki jih bomo čez zimo z veseljem nosili, jih zlahka kombinirali med sabo, so praktična in modna, je čas, da se posvetimo kosom, ki jih ne bomo več nosili. Kaj lahko storimo z njimi?

Podarimo jih sorodnikom

Mlajše sestre in bratje, sestrične in bratranci ali celo mame ali očetje bodo morda veseli kakšnega novega kosa, ki so nam ga morda celo zavidali. Izmenjava oblačil med družinskimi člani je preprost način, kako se brez zadrege ločimo od svojih zgrešenih nakupov.

Izmenjava s prijatelji

Organizirajmo zabavno popoldne ali večer s prijateljicami ali prijatelji. Vsak naj prinese svoj kupček nenošenih, malce nošenih, vsekakor pa ohranjenih oblačil, nato pa se ob klepetu lotimo izmenjave. Pomerjajmo oblačila, komentirajmo, komu najbolj pristajajo … Morda pa tudi mi najdemo kaj lepega zase.

Bi radi zaslužili?

Če bi tudi vam prišel prav kakšen evro, lahko oblačila poskusite prodati na spletu – prek spletnih strani za oglase, forumov ipd. Oblačila seveda najprej operite in zlikajte, nato pa jih fotografirajte. Potrudite se in fotografirajte ob dnevni svetlobi, opišite morebitne napake, zapišite sestavo blaga in kako nošeno je oblačilo. Postavite realno ceno in ponudbo umaknite, ko oblačila prodate.

Udeležite se lahko tudi organizirane garažne razprodaje ali izmenjave, oblačila pa lahko odnesete v trgovino z oblačili iz druge roke.

Pomislite na tiste, ki si oblačil ne morejo privoščiti

Če pa se odločite, da boste svoja oblačila raje podarili komu, ki jih zares potrebuje, imate na voljo veliko različnih možnosti, da bodo našla novega lastnika. Predstavljamo jih le nekaj.

Obrnite se na lokalno izpostavo Zveze prijateljev mladine Slovenije in ponudite svojo pomoč. Zaposleni poznajo prizadete družine in posameznike v vašem okolišu, zato bodo najbolje vedeli, komu bodo oblačila prišla prav.

Tudi Rdeči križ in Karitas zbirata donacije v obliki oblačil in obutve. Pred zimo so še posebej dobrodošla topla oblačila, bunde, plašči in zimska obutev.

Spletna stran omara.si, ki deluje pod okriljem Rdečega križa, vam ponuja možnost, da kar prek spleta ponudite svoja oblačila, ali pa pobrskate med oglasi tistih, ki kaj določenega iščejo in jih kontaktirate.

V nekaterih mestih (Ljubljana, Kranj, Domžale, Mengeš, Vrhnika, Senožeče, Divača, Koper) stojijo tudi zbirni zabojniki Humane. Ta oblačila, ki jih tja odložimo, prodajo, na spletni strani Humane pa je zapisano, da presežek denarja, ki ga pridobijo od prodaje oblačil, namenijo reševanju nekaterih najpomembnejših težav najrevnejših dežel našega planeta.

Tudi podjetja za odvoz in sortiranje odpadkov (recimo Snaga) so na določena zbirna mesta postavila kontejnerje, kamor lahko odložimo različne izdelke, namenjene ponovni ali nadaljnji uporabi. Na vseh zbirnih centrih za ločeno zbiranje odpadkov so tako v sodelovanju s partnerjem ASA iz Avstrije postavili zbirne zabojnike za tekstil in čevlje, namenjene ponovni uporabi.

Če ste aktivni na družbenih omrežjih, jih lahko izkoristite tudi za nekaj koristnega in dobrodelnega. Zapišite, kaj ponujate in vaš dober namen bo gotovo hitro zaokrožil med prijatelji in spletnimi znanci. Zagotovo bodo oblačila kmalu našla novega lastnika, ki jih potrebuje.

Ne spreglejte