Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
6. 11. 2019,
19.23

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

plašč podnebne spremembe protesti Jane Fonda

Sreda, 6. 11. 2019, 19.23

4 leta, 5 mesecev

Kako je rdeč plašč Jane Fonda postal simbol protestov proti podnebnim spremembam #video #foto

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Jane Fonda | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Jane Fonda je ena od zagrizenih protestnic proti podnebnim spremembam in je zadnjih nekaj petkov preživela na shodih, pri čemer je bila aretirana že štirikrat. Enako kot aretacije je pozornost pritegnil njen rdeč plašč, s katerim zvezdnica pošilja posebno sporočilo.

Novice DiCaprio: Greta Thunberg je prava voditeljica našega časa

Švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg je tista, ki je navdihnila legendarno igralko Jane Fonda, da petke po novem preživlja na protestnih shodih v Washingtonu, kjer udeleženci pozivajo k resnejšemu boju proti podnebnim spremembam.

Ker gre za neprijavljene proteste in oviranje prometa, so bili nekateri udeleženci večkrat aretirani, med njimi tudi 81-letna zvezdnica. Policisti so jo priprli že štiri petke zapored, nazadnje 1. novembra, ko je morala na policijski postaji celo prenočiti.

Rdeča ponazarja Požarno vajo

Skoraj enako pozornost kot to, da je Jane postala goreča podpornica Grete in da se močno zavzema za boj proti podnebnim spremembam, je požel rdeč plašč, ki je postal njen zaščitni znak in podpis v vlogi protestnice.

Z njim hoče namreč pokazati, da misli še kako resno in da ne namerava več prispevati k onesnaževanju okolja, da je zaživela bolj trajnostno in ekološko. "To je zadnja stvar, ki sem jo kupila. Kupila sem ga na razprodaji, ker sem potrebovala nekaj rdečega. In ne bom kupila ničesar več."

Ob tem je razložila, da je rdečo barvo za petkove shode izbrala zato, ker sovpada z imenom protestov Požarna vaja. Tudi to je nastalo po navdihu mlade Grete, ki je med enim od govorov o podnebnih spremembah jezno in močno poudarila, da bi se morali ljudje pri reševanju Zemlje obnašati, kot da nam gori hiša.

Fjällräven, volna, kmetija
Trendi Kaj bi se lahko od Švedov naučili o trajnostni modi #intervju #video

Jane Fonda | Foto: Reuters Foto: Reuters

Jane Fonda | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Jane Fonda | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Jane v rdečem kot navdih mladim dekletom

"Jane ne bi mogla izbrati popolnejšega plašča za proteste," je povedal stilist Andrew Gelwicks in dodal: "Ne samo, da je v njem videti čudovito, plašč hkrati zahteva pozornost in ji dovoli, da je vseeno videti preprosto. Rdeč plašč ima posebne moči in odlično opravi svoje delo."

Z njim se strinja še ena stilistka Rhonda Spies, ki pravi, da rdeča oddaja močno politično sporočilo. "Rdeča je barva moči, akcije, samozavesti in poguma. To so vse lastnosti, ki jih Jane kot ikona pooseblja v svojem boju proti podnebnim spremembam." Tudi oblikovalka Rene Macdonald je enakega mnenja, dodala je, da je rdeča odlična izbira, saj je v tej barvi bolj vidna in je tako ne more nihče zgrešiti. "Plašč sporoča: ne zafrkavajte se z mano."

Yong Kim, oblikovalec znamke Storets, pa je poudaril, da je rdeča barva s tem dobila veliko večje in pomembnejše mesto v modi. Podoba Jane Fonda v tem plašču med bojem za boljšo prihodnost je odličen navdih za mlada dekleta, ki se ne smejo bati povzdigniti glasu, pravi. "Ženska v rdečem pošilja jasno sporočilo: ni nas strah in hočemo biti razumljene, uslišane in spoštovane. Janin plašč in nasmeh sta klic vsem ženskam po svetu."

Jane Fonda | Foto: Reuters Foto: Reuters

Preberite tudi:

Danska, kolesarjenje
Trendi O trajnosti iz Danske: Če bi se znali odpovedati udobju, bi bilo že veliko #video
Bjorn Ulvaeus
Trendi Član skupine Abba o Greti: Je kot blagoslov v svetu vplivnežev #video
Ne spreglejte