Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2017,
9.33

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogočajo Morela okulisti

Natisni članek

advertorial sončna očala Morela okulisti

Petek, 23. 6. 2017, 9.33

2 meseca, 1 teden

Kako izbrati kakovostna sončna očala

Vsebino omogočajo Morela okulisti
očala, dekleta, ženske , prijateljice, poletje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Če so za vas sončna očala predvsem modni dodatek, ki jih menjujete glede na razpoloženje ali obleko in jih zato kupujete, kjerkoli vam kakšna padejo v oči, si ne delate usluge. Vsaka sončna očala brez ustrezne UV-zaščite očem škodijo, kar najbrž že veste.

Dolgotrajna izpostavljenost soncu brez očal pa lahko povzroča akutne poškodbe površine očesa in tudi obolenja, kot sta siva mrena in pterigij, in spremembe v rumeni pegi, ki se praviloma pokažejo šele čez vrsto let.

Malo denarja, malo muzike

V Sloveniji boste težko našli sončna očala brez osnovne UV-zaščite, saj jo zahteva zakonodaja. zato morajo biti vsa sončna očala ustrezno označena s certifikatom CE. Vendar samo s tem sončna očala iz supermarketa niso nujno dovolj kakovostna za vaše oči. Očala, ki jih kupimo v nespecializiranih prodajalnah, običajno po nizkih cenah, so izdelana iz navadne plastike. Ta sicer zagotavlja osnovno UV-zaščito, vendar je pri njih vgradnja in obdelava materialov pogosto neustrezna. Pri takšnih očalih so sončne leče pogosto narobe ukrivljene v okvir, zaradi česar se lahko svetloba lomi nepravilno. To čutimo kot glavobol, slabost in poslabšanje vida. Napačno centriranje stekel pri polarizacijskih steklih, kjer je pravilno vstavljanje leč v okvir izjemnega pomena, lahko povzroči, da obe očesi istočasno sprejemata različno sliko. Na to naši možgani ne odreagirajo pravilno, zato lahko občutimo težave predvsem pri vožnji, saj nam ta pojav nevede zmanjšuje koncentracijo.

očala, par, poletje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Kakovost očal je v materialih

Stekla sončnih očal, kupljenih v optiki, so izdelana iz kakovostnih materialov, iz polikarbonatov ali celo iz stekla in imajo običajno tudi antirefleksne nanose. Svetloba do oči namreč prihaja tudi od strani, na kar sicer pomislijo redki. Pri običajnih očalih se žarki od leče odbijejo neposredno v oči, antirefleksni nanosi pa te žarke odpravijo in s tem oči še dodatno varujejo. Prav tako iz vrhunskih materialov, iz acetatov, so narejeni okvirji kakovostnih sončnih očal. Ti imajo v ročkah titanovo ojačitev, zato lahko očala prilagajamo obrazu, da nas ne tiščijo in nam ne povzročajo glavobolov. Sončnih očal torej ne ocenjujemo samo po UV-zaščiti, ampak predvsem po kakovosti materialov, iz katerih so izdelana. Zato vsem svetujemo nošenje kakovostnih sončnih očal, kupljenih v optiki.

Vzdrževanje sončnih očal

Če želite, da vam sončna očala dolgo služijo, jih ne puščajte v razgretem avtu ali v vročih prostorih, ker se s tem uničujejo zaščitni nanosi in tudi okvirji. Po nošnji jih skrbno pospravljajte v etui. Če uporabljate lak za lase, priporočamo, da očal ne nosite na glavi, ker lak ravno tako uničuje zaščitne nanose. Očala čistite s krpicami iz mikrovlaken, občasno jih sperite pod hladno vodo in očistite z milnico. Ne čistite jih z majico ali puloverjem, ker drobna vlakna poškodujejo površino. Svetujemo tudi, da sončna očala občasno nesete v optiko, kjer vam jih bodo očistili z ultrazvočnim aparatom, ki odstrani nesnago tudi tam, kjer je sami ne morete. Po potrebi vam jih bodo tudi naravnali ali zamenjali nosnike.

sončna očala | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Kako izbrati ustrezna očala?

Če boste očala izbirali v optiki, svetujemo, da se za nasvet obrnete na prodajalca, ki vam bo znal svetovati, katera očala so za vas in vaš življenjski stil najprimernejša. Osnovni test preverjanja ustreznosti očal lahko naredite tudi sami. Najprej morate ugotoviti, ali se vam očala dobro usedejo na nosu. To preverite tako, da se, ko si nadenete očala, nasmejete. Ustrezna očala so tista, ki vam jih ličnice ne privzdigujejo. Potem preverite še ročke očal. Te morajo stati ravno ob obrazu. Če se raztezajo navzven, pomeni, da so premajhna.

Barva stekel sončnih očal je stvar okusa, a je v zvezi s tem dobro upoštevati nekaj dejstev. Rjava ali jantarno obarvana stekla bolj popačijo barve kot sivo obarvane leče. Rumena stekla zmanjšajo vpliv modre svetlobe bolj kot rjava in siva, sicer bolj popačijo barve, vendar zelo izostrijo vid, zato so posebej iskana med smučarji, lovci ali piloti. Zelena stekla blokirajo nekaj modre svetlobe in omogočajo dober kontrast. Rdeče obarvana stekla so dobra izbira za vodne športe in druge aktivnosti na prostem. Stekla s polariziranimi filtri bistveno zmanjšujejo neprijetno bleščanje in so zato zelo uporabna pri vožnji, ribarjenju in aktivnostih na snegu. V gorah in na morju se priporoča čim manj prepustne leče z UVC-zaščito, srednje zatemnjena očala pa za vsakodnevno uporabo. Vsa sončna očala imajo enako raven zaščite proti UVA- in UVB-žarkom ne glede na barvo leče, kategorijo filtra in stopnjo zatemnitve.

V Morela optiki sledimo vsem novostim in trendom na področju sončnih očal. Z bogatim izborom ter individualnim svetovanjem se bodo potrudili, da najdejo pravi modni dodatek in zaščito tudi za vaše oči.

Zato vam optika Morela do konca meseca podarja kvalitetna sončna očala.


Morela optika | Foto: Nagradna igra je končana, srečni izžrebani nagrajenci so:

5x sončna očala v vrednosti 200 €:

Maja Romih
Alen Plajnšek
Blaž Feguš
Tomaž Švagelj
Uroš Malek

1x letna zaloga kontaktnih leč Johnson:

Marinka Bruner

Vsi sodelujoči prejmejo krpico za čiščenje očal in izvod revije Vid.

Čestitamo!

Ne spreglejte