Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
14. 12. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

december prazniki prazniki praznovanje slovesnost Lea Pisani strokovnjakinja

Sreda, 14. 12. 2016, 4.11

6 let, 6 mesecev

Kaj lahko in kaj ne pri praznični opravi: bolje več kot manj, slovesni čevlji so nujni

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Praznična odprava. | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Urejanje za praznične zabave je lahko zelo zabavno, dokler ni treba upoštevati kodeksa oblačenja, ki je zapisan na vabilu. Takrat je pametno upoštevati nasvete strokovnjakinje.

Če med letom velja pravilo manj je več, se to decembra spremeni. Lea Pisani, strokovnjakinja za kulturo oblačenja, razkriva nekaj zapovedi pri prazničnem oblačenju za decembrske zabave in svetuje pri nakupih novih kosov.

Pravila, ki jih upoštevajte:

  1. "Če je na vabilu predpisano oblačilo, moramo to obvezno upoštevati, ne glede na to, kakšno je naše mnenje o gostiteljevi zahtevi," opozarja Lea.
     
  2. "Več truda ko gostitelj vloži v organizacijo dogodka, bolj se moramo potruditi za svojo podobo."
     
  3. "Za slovesne priložnosti še vedno velja, da je bolje več kot manj, torej raje bolj slovesno kot manj."
     
  4. "Za podobo se je treba potruditi, kar se opazi. Tudi če pri izbiri obleke niste bili spretni, se zazna vaš trud in s tem spoštovanje dogodka."
     
  5. "Na izbor oblačila vplivajo ura, letni čas, lokacija ter položaja gostitelja in gosta. Če nimate vseh podatkov, vprašajte gostitelja. To ni nevljudno, saj gostitelj taka vprašanja pričakuje."

Pri nakitu decembra ni omejitev, lahko si privoščite več kot sicer. | Foto: Thinkstock Pri nakitu decembra ni omejitev, lahko si privoščite več kot sicer. Foto: Thinkstock

Kako je s trendi, gležnjarji in nakitom?

Slepo sledenje trendom v času praznikov je lahko dvorezen meč, gležnjarji lahko pokvarijo celotno opravo, za katero ste se trudili, nakit pa je lahko moteč. Lea ima odgovore tudi na to.

Ker je v letošnji hladni sezoni izjemno moderen žamet, ga sprejmite z odprtimi rokami, svetuje strokovnjakinja. Gladek žamet je namreč material, ki deluje aristokratsko in dramatično. "Najlepši lesk ima svilen žamet," svetuje, a opozarja, da ga je težko najti. "Enkraten in glamurozen je v kombinaciji s čipko in usnjem. Tisti posebneži, ki jim je blizu 'steampunk', bodo prišli na svoj račun."

Pa gležnjarji? Da in ne. Odvisno od dogodka, pravi sogovornica. "Če je dogodek v zelo elegantnem okolju prestižnega hotela, bodo gležnjarji dajali vtis, da ste se pozabili preobuti. Vroče vam bo, sčasoma boste ugotovili, da ste izbrali neprimerno obutev, posledično pa se lahko tudi slabo počutite." Poleg tega gležnjarji optično skrajšajo noge, kar verjetno ve vsaka ženska, še poudarja. "Vse našteto ne velja za gležnjarje, ki so izdelani iz pasov – trakov, skozi katere je mogoče videti noge."

Lea svetuje gležnjarje, ki pokažejo vaša stopala. Lahko so zelo elegantni in slavnostni. | Foto: Thinkstock Lea svetuje gležnjarje, ki pokažejo vaša stopala. Lahko so zelo elegantni in slavnostni. Foto: Thinkstock

Pri nakitu omejitev ni. Svobodno si lahko dovolimo kombinacije, ki se nam morda ne zdijo najboljše, tudi zlato in srebro, svetuje Lea. "Uhani lahko bingljajo, zapestnice oddajajo zvoke, prstanov je lahko več kot običajno, kombiniramo lahko zlato in srebro. Kako nakit dopolnjuje in nadgrajuje naš slog, je odvisno od vsake posameznice."

Triki, ko primanjkuje časa:

Ker živimo v instant dobi, je Lea pripravila še nekaj nasvetov za slovesno podobo za vse, ki nimajo časa.

  • Najhitrejša in najcenejša rešitev: oblačila v črni barvi, ki jih že imate v omari, in glamurozen nakit.
     
  • Intenzivno ličenje in dvignjena pričeska.
     
  • Čevlji z ozko visoko peto. Če ne nosite pet, naj bodo vaše balerinke svetlikajoče ali posute s kamenčki.

Črnina in močnejši mejkap sta lahko hitra, a odlična rešitev. | Foto: Thinkstock Črnina in močnejši mejkap sta lahko hitra, a odlična rešitev. Foto: Thinkstock

Po nakupih brez seznama, poiščite predvsem slovesne čevlje

Če morate garderobo še malce dopolniti s slavnostnimi kosi, vam strokovnjakinja odsvetuje nakupovanje z listkom in točno zamišljeno podobo, saj boste lahko razočarani.

"Težko boste dobili tista oblačila, ki si jih predstavljate ali ste jih videli v modnih časopisih. Moj nasvet je: pojdite v trgovino z veliko izbire, vprašajte za nasvet dobro prodajalko, svetovalko. Oblačila izberite, potem pa pomerjajte in kupite oblačila za določeno slovesnost. Če nimate časa za nakupe, si kupite nove čevlje, za to potrebujemo manj časa in običajno manj denarja."

In še en ključen nasvet: "Potrudite se, trud velja in ga prepoznamo. Saj poznate slovenski pregovor – brez muje se še ... Torej predvsem si obujte slovesne čevlje."

Save

Ne spreglejte