Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
14. 5. 2017,
13.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

trend intervju moda Jure Košir

Nedelja, 14. 5. 2017, 13.24

6 let, 6 mesecev

Jure Košir: V mojem času si je bilo treba ime ustvariti na drugačen način #intervju

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Jure Košir | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zadnje mesece je Jureta Koširja težko ignorirati, saj nas gleda s skoraj vsakega vogala, v velikanski, zelo elegantni različici. Brez težav bi ga lahko imeli za model, ne za nekdanjega smučarja, ki je že več kot deset let v pokoju.

Sodelovanje z znamkami, ki današnjim športnikom, glasbenikom in igralcem zagotavljajo velik vir dohodka in tudi slave, je Jureta Koširja dohitelo skoraj desetletje po končani karieri, a vsekakor pravočasno, saj se stara kot dobro vino.

Potem ko je postal trenutno najbolj priljubljen model v Sloveniji, smo imeli Jureta priložnost spoznati malce drugače, z modne plati. Kakšne kose ima najraje, kakšen stil občuduje, kako izbira ideje za tetovaže, za kateri modni kos mu je najbolj žal, da ga nima več?

Jure Košir | Foto: Goran Čižmešija Foto: Goran Čižmešija

Kako se znajdete v vlogi manekena, kakor vas videvamo zadnje čase?
Moram priznati, da mi ni bilo težko. Vseeno sem se s tem že ukvarjal, le da je bilo prej vse bolj povezano s športno modo. Že prej sem imel kar nekaj "tekstilnih" partnerjev, zaradi katerih sem moral opraviti kar nekaj fotografiranj. Zdaj pa sem obraz modne znamke, ki je od mene želela tudi bolj resen izraz kot tisti vesel, športni. Veliko ljudi me zato tudi vpraša, zakaj sem tako resen, zakaj tako grdo gledam.

Kakšen je odziv ljudi, ko vas videvajo na toliko jumbo plakatih po Sloveniji?
Odzivi so pozitivni, se pa počutim malo nelagodno, ker je akcija res intenzivna, dobil sem veliko vprašanj, bilo je tudi nekaj zbadanja prijateljev.

Je to torej najbolj nelagodna stran takšne izpostavljenosti?
Da, morda ta intenzivnost, ko gledaš svojo podobo vsepovsod, ampak je treba razumeti namen reklamne kampanje.

S kakšnim premislekom izbirate znamke, katerih obraz postanete?
Vedno si vzamem čas, preden začnem s kom sodelovati. Večinoma sem imel srečno roko, včasih sem naredil tudi kakšno napako, ampak se to v toliko letih pač zgodi.

Pri današnjih športnikih je to postalo del kariere, veliko bolj kot v času vaše kariere …
Da, kar precej razlik je. Veliko več je možnosti, kako opozoriti nase, najboljši imajo ekipo ljudi, ki jim pomagajo pri ustvarjanju podobe, od objav na družbenih omrežjih do tiskovnih konferenc, kjer imajo veliko več orodij za oblikovanje določene podobe. V mojem času, v 90. letih pa tja do leta 2000, je bilo vse to precej v povojih in si je bilo treba ime ustvariti na drugačen način. Seveda je pri športniku najprej pomemben uspeh na športnem področju, kar se naredi nad tem, pa je odvisno tako od športnika kot od ekipe, s katero dela.

Se vam zdi, da je danes lažje doseči občinstvo, svoje oboževalce?
Je lažje, da. So kar precejšnje razlike med športniki in tem, kakšno globalno slavo dosežejo. Lažje je prodreti skozi vse te informacijske kanale, ki jih imamo. Vendar je to zelo odvisno od osebnosti človeka in tega, koliko se navsezadnje želi izpostavljati.

Jure Košir | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Zdaj ste tudi sami precej aktivni na Instagramu, kakšno se vam zdi to omrežje?
Pravzaprav sem bil dolgo brez profilov in se držal stran od družbenih omrežij. Sprva se mi je zdelo, da to ni potrebno, potem pa sem ugotovil, da kar je. Predvsem če hočeš poslovno uspeti ali kaj promovirati. Vendar to ni glavni razlog, da mi je Instagram najljubši. Zdi se mi kot nekakšen osebni zapis dogodkov. Namesto da pišemo dnevnik ali delamo album s fotografijami, imamo profile na Instagramu, pri čemer se vsak sam odloči, ali bo imel zasebni profil ali ne. Če se ukvarjaš z dejavnostjo, ki mora biti vidnejša, je jasno, da moraš imeti javni profil. Tudi na Facebooku imam samo strani za oboževalce, ampak mi je ljubši Instagram. Tudi na Twitterju sem bil nekaj časa precej aktiven,  ampak manj … Zanimivo se mi zdi, kakšen odziv lahko povzroči ena objava.

Komu vi sledite na Instagramu?
Spremljam kakšne modne trende, saj lahko dobiš dober navdih, kako se obleči.

Vaši sledilci pa lahko od vas dobijo kakšen navdih za tetovaže, ki jih imate že kar veliko …
Veliko? Po mojem mnenju jih imam še premalo. Nadgrajujejo se. To je nekaj, kar sem si vedno želel, že kot najstnik. Morda zaradi hip hopa, ampak prej nekako nisem imel poguma in se tudi malo bal odziva okolice, saj je bil to včasih vseeno večji tabu kot danes. Imam pa razdelano mnenje o tem in mi je všeč. Še posebej po tem, ko sem spoznal Dejana Mariča, ki je eden najboljših tetovatorjev na svetu, in me je vzel za svojega. Neverjetno, kaj je dosegel tudi s pomočjo družbenih omrežij, poznajo ga že po vsem svetu. Nabrala se je že precejšnja vrsta za tetovaže.

Pridete vi kaj prej na vrsto?
Mogoče malo prej, postala sva že kar dobra prijatelja.

Jure Košir | Foto: Goran Čižmešija Foto: Goran Čižmešija

Jure Košir | Foto: Goran Čižmešija Foto: Goran Čižmešija

Kako izbirate ideje za tetovaže?
Nekatere sem imel razdelane že dolgo, redno spremljam tudi strani različnih umetnikov tetoviranja … Ideja mora najprej dozoreti in biti moraš povsem odločen, dvoma ne sme biti. Mene prevzame neka podoba ali pa zgolj en detajl.

Koliko bi jih še imeli?
Nekaj jih bo še zagotovo.

Časi so se spremenili, saj danes ni težko najti službe, čeprav imate tetovaže na vidnem mestu …
Mislim, da to sploh ne bi smelo biti sprejeto kot nekaj negativnega. Če si lahko vsak do najmanjše podrobnosti opremi svoje stanovanje, si lahko nekateri pač okrasijo svoje telo. To so poznale že marsikatere kulture.

Jure Košir | Foto: Goran Čižmešija Foto: Goran Čižmešija

Kaj vam pomenijo moda in modni trendi?
Lahko bi rekel, da jih redno spremljam, tako zasebno kot poslovno. Sicer se temu ne posvečam preveč, tako da bi si strogo prizadeval biti vedno "in", ampak kljub temu vem, kaj se dogaja.

Se vam zdijo kakšni trenutni trendi še posebej čudni in bizarni?
Zdaj ne, bizarno se mi zdi, ko pogledam, kakšna je bila moda včasih in kako smo se oblačili. Predvsem smešno. Kar se zdaj dogaja, je pač modno in se nam zato zdi dokaj v redu. Mislim, da v modi bizarnega ni, tisto, kar se izoblikuje v določenem trenutku, je modno.

Je v današnjem času lažje za moške? Zlahka najdete primerne kose zase?
Vsekakor je boljše, nastal je globalni trg. Več stvari prihaja v našo bližino in nismo več tako izolirani, da bi bilo treba hoditi v Italijo po kavbojke kot včasih.

Je kakšen kos, ki ga ne bi oblekli?
Prav gotovo je kar nekaj kosov, ki jih ne bi oblekel, še posebej izbirčen sem pri čevljih. Zavedam se tudi, da mi nekatere stvari preprosto ne pristajajo, saj se že toliko poznam. Zagotovo ne bi nikoli oblekel nekega kosa samo zato, ker je v trendu, če se v njem ne bi dobro počutil.

Radi nakupujete?
Niti ne, nisem privrženec nakupovanja. Vedno nakupujem ciljno, z namenom.

Imate iz sveta športnikov kakšnega vzornika, kar zadeva stil?
Uf … Zanimivo mi je spremljati NBA-igralce, odkar so postavili pravilo, da morajo na tekme hoditi urejeni. Nekaterim to uspeva zelo dobro, drugim pa ne ravno. Zanimivo mi je spremljati, kako se oblačijo, saj so prej hodili v trenirkah in z ogromnimi verižicami, zdaj pa so morali poskrbeti za urejenost in nekateri so našli res dober stil. Pa ne zgolj obleka in kravata, na splošno so zelo modni.

Pa od naših športnikov? Kdo vam je všeč tako po stilu kot osebnosti?
Zelo hipsterski je vratar Olimpije Nejc Vidmar. Včasih ga vidim v mestu in zdi se mi, da ima zelo mednaroden hipsterski stil. Kar nekaj jih je, še posebej se mi zdijo zanimivi nogometaši. Pozorni so na trende, na modo, predvsem tisti, ki igrajo v tujini. Včasih vidim kakšne fotografije. Opazil sem, da stilu namenjajo več pozornosti kot včasih.

Jure Košir | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Jure Košir | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Kaj menite o tem, da zdaj ni samo sprejemljivo, ampak celo modno obleko kombinirati s supergami?
To se mi zdi odlično. Moja stopala so tako "zmahana" od smučanja, da mi kakšni trdi čevlji, tisti najbolj elegantni, ne ustrezajo. Vse me boli, zato mi ta trend superg zelo ustreza.

Kakšen se vam zdi na splošno stil slovenskih moških?
Nismo ravno napredni, to je dejstvo. Zanimivo mi je, da nekateri še vedno vztrajajo v tisti modi, s kakršno so odraščali. Niso dojemljivi za spremembe. To se mi zdi narobe. Če potuješ po svetu in obiščeš na primer Amsterdam, vidiš tudi starejše, ki sledijo modnim trendom. To se mi zdi prav, saj se je treba prilagajati in tudi kaj spremeniti.

Je česa v slovenski modi preveč?
Če se recimo primerjamo z Italijani, je marsičesa premalo. Z Italijo se sploh ne moremo primerjati, saj se tam na veliko govori o modi in tudi mediji temu posvečajo veliko več pozornosti. Tudi Hrvati se bolj urejajo in Zagreb po mojem mnenju ponuja več izbire. Pri nas je treba gledati zgolj Ljubljano, Hrvaška pa ima poleg Zagreba še Split in Reko, kjer se marsikaj dogaja.

Jure Košir | Foto: Goran Čižmešija Foto: Goran Čižmešija

Kakšno je vaše stališče do moškega nakita?
Glede nakita nimam nekega izdelanega mnenja oziroma ga ne nosim.

Pa ročne ure?
Uro sem nosil, a so mi jo ukradli. Imel sem zelo lepo uro, ki sem jo dobil za nagrado in mi je veliko pomenila. Vlomili so mi v avto in ukradli samo uro. Rekel sem si, da je bilo tako namenjeno, ure ni več in od takrat je ne nosim. Ročne ure so mi sicer všeč, spremljam tudi trende, ampak trenutno je ne nosim.

Ročne ure so tisti moški modni dodatek, ki tudi največ stane.
Res je, je pa tudi tako, da nekaterim določen model ure zelo pristaja, drugim pa ne. Odvisno je od zapestja, od tega, kakšne roke imaš, kakšen tip si in kako nosiš uro. Tudi tu je veliko trendov. Nositi uro samo zato, ker je trenutno priljubljena, a se ne prilega roki, je lahko zelo smešno.

Jure Košir | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Je vaš sin Jalen še premlad, da bi si kaj sposojal od vas ali vas prosil za nasvet?
Da, letos bo star deset let, sta mi pa zanimivi dekleti, starejša je stara 14 let in pol, mlajša pa 12 in pol, tako da se pri njiju že dogaja. Radi gledata vloge na YouTubu o modi in lepoti …

Imate kaj besede pri teh njunih modnih odločitvah?
Ne, za zdaj ne, za zdaj še ni krize. Predvsem opažam, da nimata občutka, kako se obleči glede na vreme. Zgodi se, da gresta v oblačnem in deževnem dnevu ven v kratkih rokavih. To me kar malo ujezi, sploh če se prehladita.

Danes se znajo že zelo mlada dekleta urediti kot zrele ženske. 
Da, tudi to je prinesel splet, saj lahko že na mobilniku gledajo nasvete o mejkapu. Kadar grem v tujino, imam nalogo prinesti senčilo Kylie Jenner.

Ali svojim otrokom postavljate kakšne meje glede uporabe družbenih omrežij in spleta?
Seveda, meje morajo biti, saj te lahko povsem zasvoji. Pri fantih glede računalniških igric, pri dekletih pa glede tega. Je pa vsa družba tako usmerjena, zato moramo biti starši vzor. Ne moremo otrokom nečesa prepovedovati, sami pa početi prav to. Danes se moramo starši odločati, kdaj bomo otrokom pustili uporabo družbenih omrežij, da se ne bodo med vrstniki počutili odrinjeni. To se mi zdi precej občutljiva zadeva.

Save

Save

Ne spreglejte