Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 9. 2011,
14.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 6. 9. 2011, 14.04

8 let

Jessica Jagec: Najraje se izživljam nad poročnimi oblekami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Jessica Jagec je ena od mladih nadobudnih oblikovalk, ki želi poseči visoko v modni svet, saj so to že od majhnega njene sanje.

Dobili sva se pred fakulteto, kjer je ravno končala z enim od izpitov. Nekoliko živčno, a vseeno zelo klepetavo začne razlagati, da ima polne roke dela s faksom, saj mora nadoknaditi pol leta izpitov, ker je bila na izmenjavi študentov v Londonu: "Bolj malo imajo posluha za to. Težava je tudi v tem, da sem prišla nazaj, ko so bile počitnice, zato sem veliko časa porabila, da sem sploh prišla k vsakemu profesorju na konzultacije." Oblečena je bila v svetlo rožnato majčko z ovratnikom iz perel in takoj se mi je zdelo, da je to njena kreacija, čeprav mi v nadaljevanju pove, da je kovačeva kobila vedno bosa: "Sebi naredim obleko zelo redko. Nikoli jih ne načrtujem, včasih si kaj na hitro naredim, tako, kot sem si za izbor Miss Slovenija, ker sem preizkušala obleke iz omare, a mi ni bilo nič všeč in sem si na hitro nekaj naredila." Obleka za izbor pa ni edina, ki si jo je naredila, zelo rada svojo kreativnost izraža na poročnih oblekah: "Samo to bi delala, to mi je tako lepo. Sicer po naročilu še nisem naredila nobene, ampak sem jih pa zase. Ene štiri imam doma, da se izživljam. Rada bi naredila celo poročno kolekcijo."

"Več kot podpis bi mi pomenilo, da bi bila del kreativne ekipe"

Poročne obleke pa niso edino, kar si želi početi kot oblikovalka. Večkrat poudari, da ji je pri oblekah všeč, da jih ženske sprejmejo, nekako vzamejo za svoje. Bolj kot njen podpis ji pomeni, da bi bila del kreativne ekipe, ki ustvarja nosljiva oblačila. Zato tudi zelo ceni oblikovalko Majo Ferme: "Njene stvari dostikrat niso umetniško najbolj kreativne, ampak so zelo uporabne. Linija med tem, ali boš všeč kritikom, ki želijo kreativno svežino, ali bo obleka nosljiva, je tanka." V tujini jo navdušuje Donna Karan, ker ima odlične stvari in se v njih najde veliko žensk: "No, seveda mi je ljub tudi McQueen, ampak to je že visoka moda in v Sloveniji tega ne moreš delati, razen če si se sprijaznil, da ti bodo stvari stale v omari." Hitro povprašam, ali je to zaradi tega, ker Slovenke nismo dovolj modno osveščene: "Osveščenost je odvisna od tega, s čim jo primerjaš. Glede na našo majhnost smo kar v redu, ampak ne da se primerjati z modnimi prestolnicami. Je pa res, da se vse preveč gleda na ceno in ne na kakovost. Ljudje raje kupijo tuje oblikovalce kot slovenske."

"Krzna se ne bi poslužila"

Jessici pa tujina ni tuja. Polletno izobraževanje v Londonu je nanjo pustilo velik pečat in rada pove, da zelo pogreša London, zato je z mislimi pogosto na begu v tujino: "Verjetno bom 'zbežala', če ne prej, po koncu faksa. Sicer bom šla za nedoločen čas, ampak verjetno ne za vedno, ker bi preveč pogrešala domače. V tujini imam več možnosti za delo in za službo." V Londonu je ugotovila, da velika oblikovalska imena niso tako dostopna, saj mora vsak opraviti prakso: "Študentje hodijo na 'fashion weeke', kjer predstavijo svoj portfolijo, tam pa so tudi iskalci mladih talentov, ki jih potem najamejo." V Angliji je navdušila tudi eno od profesoric, ki ji je ob oddaji portfolija za obleko dejala, da v dvajsetih letih še ni dobila česa tako dobrega. "To mi je zelo veliko mi je pomenilo. V šoli pa mi je bil všeč tudi način dela, ker je vse hitreje. Tukaj imaš od dva do tri mesece časa, tam je pa tempo. Več je poudarka na stvareh, ki jih rabiš, tukaj je več balasta." A na Otoku je ni navdušila le šola, za katero pravi, da je že sam obisk pravi balzam, saj v vsakem kotičku odkriješ kaj novega: "Kot majhen otrok sem imela velike oči, ko sem prišla na ulico, kjer so skoraj vse trgovine z blagom. Tam je blago veliko bolj ugodno in tudi dobiš materiale, ki jih v Slovenije ni."

Z blagom pa nadaljuje in pove, da ga je domov prinesla v več kovčkih, navezala pa je tudi kar nekaj stikov, ki ji bodo blago dobavljali tudi v Slovenijo. Ustaviva se ob njenih najljubših materialih: "Najraje delam iz naravnih materialov – svila, šifon in muslin, a so zelo dragi, zato jih pogosto zamenjam s poliestrom." Kljub prihajajočim mesecem pa poudari, da krzna, ki sicer zelo zadrži toploto, ne bo uporabljala: "Sem prevelika ljubiteljica živali, da bi se posluževala krzna. Umetno krzno je tako kakovostno, da mi ne pride na misel, da bi posegala po ta pravem."

V delu je 3D-modna revija

Svojo željo po oblikovanju pa je začutila že kot otrok: Že v osnovni šoli sem risala, a pomemben korak je bil, ko sem šla v Ljubljano na srednjo šolo. Zdaj ima že veliko izkušenj, saj šiva že šest let, a poudari, da o letih ne govori rada: "Ljudje se kar prestrašijo, ko povem, koliko let imam, saj si mislijo, da nimam dovolj izkušenj." Kljub mladosti pa ima za sabo že kar nekaj modnih revij in kolekcij. Prva modna revija, na kateri je sodelovala je bila Potovanje skozi čas. Leto 2009 je bilo prelomno glede modnih revij, saj je svoja oblačila predstavila tudi na reviji z naslovom I Know You Want me – Young Fresh Creative, a za prelomno revijo ocenjuje projekt Zoo fashion, ki je bil v čast družine alpak, ki so prispele v ljubljanski živalski vrt. Trenutno modne revije ne načrtuje, saj vzamejo veliko časa: "Pripravili smo 3D-modno revijo, a so se sodelujoči nekoliko skregali, tako da zdaj nimamo vseh potrebnih pravic za narejeni material. Razmišljamo, da bi še enkrat posneli, ampak to je veliko dela, tako da bom do takrat delala le kose za fotoshootinge."

Zgodovina je njen navdih

Mlada nadobudna oblikovalka največ idej črpa iz zgodovine: "Všeč mi je antična Grčija, rokoko in Diorjev New Look. To so teme, ki jih lahko v nedogled predeluješ in vedno najdeš kaj novega." V temi rokokoja pa je bila tudi obleka, ki ji je za enkrat še najljubša: "Najbolj sem ponosna na zaključno obleko iz srednje šole. Delali smo jo pol leta in v njej je ogromno mene. V tisti obleki se zelo vidim, čeprav bi zdaj verjetno naredila nekoliko drugače. Koncept je bil rokoko, obleka pa je narejena iz rdeče svile in z zlato zadrgo. Razmišljala sem o pahljačah in o tem, kako jih postavljati na telo," nato pa doda, da ta obleka ni na prodaj, saj je preveč navezana nanjo.

Kljub svoji mladosti pa ima kar nekaj povpraševanja po svojih oblekah. Prva prodaja jo je zelo presenetila: "Obleka je bila zelo ekstravagantna. Tema je bila kaligrafija, tako da me je presenetilo, da jo je kupila. Zdaj večino stvari delam po naročilu." Njene obleke nosijo tudi slovenske estradnice, verjetno pa jih bo vedno več, saj je oblikovalka šele na začetku svoje poti.

Ne spreglejte