Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
8.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 8.43

8 let

Je leva dojka večja od desne?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nobena desna in leva dojka nista identični, kar je nekaj popolnoma običajnega. A ko se dojki med seboj razlikujeta za eno velikost nedrčka, govorimo o asimetriji prsi.

Zakaj pride do asimetrije? Je že tako, da leva in desna polovica našega telesa nista enaki- ljudje imamo eno stopalo večje od drugega, eno roko daljšo od druge, eno oko manjše od drugega in tako tudi različno velike in različno oblikovane prsi. Za to je poskrbela narava, če nam je prav ali ne, in kadar gre za majhna odstopanja, se z njimi naučimo živeti. Pri asimetriji prsi ne govorimo o komaj opaznih razlikah, ampak o prirojenih razlikah, ki ženskam povzročajo nemalo sramu in trpljenja, včasih pa celo resne zdravstvene težave.

Na razlike med levo in desno dojko najprej vpliva razvoj prsi, ki se začne med 12. in 18. letom, ko telo preplavi estrogen, na katerega se ena dojka bolj odziva kot druga. Zakaj je to v več kot polovici primerov leva dojka, se ne ve točno, znano pa je, da je leva polovica telesa bolj občutljiva in odzivna, kar lahko pojasni povečano levo dojko. Mimogrede, rakava obolenja v 5 do 10 odstotkih bolj pogosto prizadanejo prav levo dojko. Druge vzroki, ki vplivajo na različno veliki dojki, so še nosečnost, predvsem tisti del z dojenjem, ko je treba karseda enakomerno dojiti na obe strani, da ni po dojenju stanje še bolj drastično. Seveda pa ne moremo mimo staranja, ki s seboj prinaša povešanje tkiva- večja dojka se bo tudi nekoliko bolj povesila.

Kaj storiti?

Odvisno, za kako veliko asimetrijo gre. Navadno je ena dojka večja od druge za nekaj odstotkov, torej minimalno, zato s tem ni večjih zdravstvenih težav. Če vas moti estetski videz, se lahko posvetujete z lepotnim kirurgom, sicer pa stvari rešujete z dobrim modrčkom in zavestjo, da naša telesa pač niso simetrična. Če pa je razlika velika in opazna, se morate posvetovati z zdravnikom, ki vam bo svetoval, kaj je najboljše za vaše zdravje- in vaš videz. Asimetrične prsi niso razlog, da trpite in se sramujete samih sebe, zato poiščite ustrezno pomoč. Deklet pred dopolnjenim 18. letom se navadno ne operira.

Kaj pa moški?

Tako, kot smo ženske občutljive, kadar gre za naše prsi, so moda moški ponos. Pa ste vedeli, da je leva stran mod pri več kot polovici moških nižja in manjša od desne? Razlogov je več, najbolj znan in zelo pomemben je ta, da bi se obe modi nenehno trkali in moškim povzročali bolečine, o drugih se sklepa in jih še vedno raziskuje. Eden izmed vzrokov je tudi, da naj bi različno postavljeni modi uravnavali temperaturo semenske tekočine, kar je nujno, da se ne pregreje. Kakorkoli že, asimetrija telesa je ljudem prirojena in kot takšno bi jo bilo treba sprejemati in v njej celo uživati, dokler ne preraste svojih okvirjev in postane neprijetna estetska in zdravstvena težava.

Ne spreglejte