Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2023,
17.43

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

Natisni članek

filmski festival Cannes usmrtitev manekenka Iran

Sreda, 31. 5. 2023, 17.43

10 mesecev, 3 tedne

Iranska manekenka se je kljub prepovedi odločila za drzno potezo #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93
Mahlagha Jaberi | Manekenka je želela z obleko pritegniti medijsko pozornost in jo usmeriti na nezakonite usmrtitve v Iranu. | Foto Profimedia

Manekenka je želela z obleko pritegniti medijsko pozornost in jo usmeriti na nezakonite usmrtitve v Iranu.

Foto: Profimedia

Iranska manekenka Mahlagha Jaber se je na rdeči preprogi filmskega festivala v Cannesu pojavila v šokantni obleki z napisom "Ustavite usmrtitve". Okoli vratu je imela zanko, z izborom obleke pa je želela opozoriti na pretresljive dogodke v Iranu.

Kljub prepovedi pošiljanja političnih sporočil se je iranska manekenka Mahlagha Jaber v Cannesu pojavila v drzni obleki z zanko okoli vratu. 

Obleka kot tihi protest

Odziv javnosti na njeno obleko je bil deljen. Nekateri se z manekenkinim dejanjem niso strinjali, saj naj bi kršila pravila, drugi pa so jo pohvalili. Njeno obleko so opisali kot tihi protest, Jaberjevo pa kot pogumno žensko, ki se je zoperstavila razmeram v Iranu.

"S sporočilom smo poskusili odigrati majhno vlogo v boju proti gnusnemu zločinu usmrtitve nedolžnih ljudi v Iranu. Pri odpravi krivic šteje vsak majhen korak," je izbor obleke opisala oblikovalka Jila Saber. 

Iranska manekenka pa je poudarila, da je želela z obleko pritegniti medijsko pozornost in jo usmeriti na nezakonite usmrtitve v Iranu. "Na žalost politične izjave na filmskem festivalu niso dovoljene, zato so mi varnostniki preprečili, da bi pokazala zadnji del obleke, vendar je bil pomen zanke dobro razumljen," je dodala. 

V Iranu lani usmrtili skoraj 600 ljudi

Kot smo že poročali, so iranske oblasti lani usmrtile najmanj 582 ljudi, kar predstavlja 75-odstotno povečanje v primerjavi z letom prej. V maju so usmrtili najmanj 90 ljudi, zato so mesec maj poimenovali kot "najbolj krvavi mesec". 

Val usmrtitev je sledil smrti iranske Kurdke Mahse Amini 16. septembra 2022, ki je umrla tri dni po tem, ko jo je policija aretirala zaradi obtožb, da je kršila strogi kodeks oblačenja, veljaven za ženske. Po njeni smrti so namreč izbruhnili do zdaj najbolj siloviti protesti v državi, saj številne ženske nasprotujejo strogim pravilom, ki jim jih zapoveduje islamska duhovščina.

Odziv iranskih oblasti na proteste, v katerih so sodelovali tudi številni moški, ki nasprotujejo oblasti, je bila policijska represija, ki je po nekaterih podatkih zahtevala življenja okoli dvesto ljudi.

Preberite tudi:

Heidi Klum
Trendi Med zvezdnicami, ki so si v Cannesu upale pokazati največ, tudi Slovenka #foto
Jane Fonda
Trendi Priljubljena igralka izgubila potrpljenje in s svojim dejanjem šokirala občinstvo #video
Cannes
Trendi Nagrade odnesli triler, film o holokavstu in romanca #video
Ne spreglejte