Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2011,
10.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 20. 12. 2011, 10.44

7 let, 12 mesecev

Gejša, deklica in vampirka v enem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V kolekciji z imenom Sekundni zamik sta se našla temačna, a hkrati ljubka kreativna svetova ilustratorke in oblikovalke nakita.

Sekundni zamik je ime linije nakita, pravzaprav 26 verižic z medaljoni, ki so plod ustvarjalnega prepleta oblikovalke nakita Urške Habjan in ilustratorke, sveže diplomiranke modnega oblikovanja, nekdaj pa TV-voditeljice, Špele Jambrek. Deklice, ujete v sekundni zamik Na koncu dolgih verižic počivajo opazni medaljoni, narejeni predvsem iz bakra, v katerih so pod plastjo umetne smole v čas ujete deklice, ki s svojim videzom osupnejo in pritegnejo. "Kolekcijo sva poimenovali Sekundni zamik zato, ker so te deklice nekako ujete v času, pa tudi v svojem razmišljanju, žalosti, melanholiji, morda tudi v prijetni zamaknjenosti. Sama jih vidim kot mešanico gejše, punčke in vampirke," pripoveduje Urška Habjan. In kako sta se s Špelo našli? "Že dolgo sem želela v svoj nakit postaviti nekakšne gothic dark princeske, a preprosto nisem našla umetnika, ki bi me s svojimi ilustracijami fasciniral. Na enem od družabnih dogodkov sva se s Špelo zapletli v pogovor in izkazalo se je, da sama riše v podobnem stilu. Naslednji dan sva se dobili na kavici, pokazala mi je svojo skicirko, danes pa sva tukaj," razlaga Urška.

Na meji med bizarnim in ljubkim In čeprav nakit morda deluje robustno in temačno, iz njega kljub temu vejejo tudi zasanjanost, romantičnost in ljubkost. Špelo smo povprašali, od kod jemlje inspiracijo za svoje ilustracije: "Vedno me je privlačila meja med resničnim in bizarnim, sanjskim svetom – svetom, kjer je vse dovoljeno in kjer je več prostora za čustva, čeprav negativna." Kljub temačnemu vzdušju pa nas deklice kar posrkajo v svoj svet in zgodbo, saj jim ne moremo oporekati ljubkosti. "Za tistega, ki se oklepa resničnosti, so morda ilustracije res malce strašljive. Na njih so prisotni tudi simbolni elementi, recimo muha, ki je simbol frustracije in prečiščevanja, a so odeti v ljubkost. Bizarnost z estetiko tvori harmonijo," o svojih risbah pripoveduje Špela, ki je pred kratkim diplomirala tudi iz modnega oblikovanja, a ji trenutno več strasti in izraza nudi ilustracija kot pa kreiranje oblačil. S kolekcijo nakita lahko svoje risbe deli z drugimi, saj ujete v medaljone živijo povsem svoje življenje na ponosnih lastnicah. "Vsaka ženska je že kdaj bila v takem zamaknjenem, žalostnem stanju, zato se lahko marsikatera poistoveti z ilustracijami," pravi Urška in tako tudi razkrije, kakšnim dekletom so kosi iz linije Sekundni zamik namenjeni. Vsem, ki imajo v sebi tudi kanček zamaknjenosti, melanholije in skrivnostnosti.

Ne spreglejte