Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
28. 5. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

10

Natisni članek

pomlajevanje botoks lepota Kitajska matične celice pomlajevalna medicina estetska medicina Ivona Igerc

Nedelja, 28. 5. 2017, 4.06

6 let, 7 mesecev

Dr. Ivona Igerc: Obraz je kot umetniško delo, ki se lahko restavrira

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

10

Ivona Igerc | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Stomatologinja Dr. Ivona Igerc je ena svetovno najbolj priznanih strokovnjakinj s področja pomlajevalne medicine. Prihaja s hrvaške Reke, že 12 let pa živi in dela na Kitajskem, kjer sodeluje z najboljšimi strokovnjaki s področja estetske medicine. Je zagovornica dostojnega staranja in oboževalka matičnih celic, s katerimi je pozdravila tudi sinovo zlomljeno nogo.

Ivona Igerc se je na Kitajsko preselila v želji, da bi si nabrala še več znanja s področja estetske medicine, ki jo najbolj zanima in veseli. Kitajska je namreč znana po tem, da se medicina v njej najhitreje razvija, imajo najbolj napredno tehnologijo in najnovejše metode.

Takoj po prihodu je spoznala prof. dr. Li Quina, enega glavnih plastičnih kirurgov na svetu, ki jo je sprejel v svojo strokovno ekipo in tako je tudi sama kmalu postala ena najbolj zaželenih strokovnjakinj s svojega področja. Trenutno dela v kliniki dr. Tan Kwok Leunga iz Singapurja, ki se ukvarja z regenerativno medicino pri resnih boleznih, kot so rak, paraplegija, multipla skleroza, Alzheimerjeva bolezen. V njegovi kliniki se ukvarja izključno z matičnimi celicami, ki jih obožuje, pravi. Poudarja njihov neverjetni pomen v vseh vejah medicine, tudi v pomlajevalni medicini, ki je v celotni Aziji v velikem razcvetu.

Je tudi predsednica ameriške akademije za estetiko obraza, ob čemer pojasnjuje, da je Evropa pri prejemanju novosti s tega področja šele na tretjem mestu: "Mi iz Kitajske in Hongkonga nosimo inovacije v ZDA in od tam v Evropo. V tej smeri gre."

Je zagovornica dostojnega staranja in tudi sama priznava, da se poslužuje korekcij obraza s pomočjo botoksa in polnilcev, pri čemer razlaga, da ima botoks med ljudmi in v medijih po krivem negativen prizvok. "Pri botoksu je zelo pomembna pametna uporaba. Če se ne pozna njegovega načina delovanja, se delajo napake. Učinek zmrznjenega obraza je napaka nas zdravnikov, ne botoksa. To je predoziran botoks." A pove tudi, da si morda nekateri želijo, da so popravki vidni.

Med življenjem v Hongkongu, ki ga opisuje kot zelo dinamično mesto, ki nikoli ne spi, je spoznala povsem drugačne trende v lepoti in drugačno pojmovanje estetike ...

"Včasih je bilo nesprejemljivo, da bi se stomatologi ukvarjali z estetsko medicino, a zase mislim, da sem v vsem nekakšen pionir, tudi v matičnih celicah." | Foto: Gregor Pavšič "Včasih je bilo nesprejemljivo, da bi se stomatologi ukvarjali z estetsko medicino, a zase mislim, da sem v vsem nekakšen pionir, tudi v matičnih celicah." Foto: Gregor Pavšič

Kako ste prišli od stomatologije do anti-age oz. pomlajevalne medicine?
To je bila zanimiva pot (smeh). Ko sem bila še študentka stomatologije, sem se začela ukvarjati z beljenjem zob, estetika me je vedno zanimala, tako da odločitev ni bila težka. Včasih je bilo nesprejemljivo, da bi se stomatologi ukvarjali z estetsko medicino, a zase mislim, da sem v vsem nekakšen pionir, tudi v matičnih celicah. Borim se, da se nekatere stvari spremenijo, zato sem zelo zgodaj stomatologijo zamenjala za estetsko in anti-age medicino.

Kako odgovarjate na očitke, da so mnogi, ki se poslužujejo lepotnih popravkov, umetni?
Če so popravki dobri, se ne more reči, da je umetno (smeh). Niti se ne opazi, da je bilo nekaj popravljeno. Če si vrhunski, se na obrazu sploh ne opazi, da je bilo nekaj popravljeno. Ali pa se ne opazi, kaj je bilo popravljeno. Obraz je kot umetniško delo; lahko se restavrira. Seveda obstajajo ljudje, ki imajo neko vidno deformacijo in si želijo očitnih opravkov, a vsak obraz je zgodba zase in morda ga je potrebno samo restavrirati. To bi morala biti osnova estetske medicine. Če je to naše vodilo, potem ni umetnih obrazov in videzov. To nastane, ko se prekorači anatomska meja človeka.

Kaj bi se morali ljudje po vašem mnenju še naučiti o estetski medicini in lepotnih popravkih?
Mislim, da je zelo pomembno, da so mladi ljudje primerno obveščeni. Da so najprej obveščeni o tem, kakšne popravke si želijo, o tem, s čim se bodo ti popravki izvedli, saj je to zelo pomembno, poleg tega, kdo bo izvedel ta popravek. Najhuje je, če se prepustite neizkušenim ljudem - navsezadnje imamo samo en obraz in če pride do nekakšne napake, se to zelo težko popravi. Res je zelo pomembno, da so dobro obveščeni o materialu, s katerim zdravnik dela, saj imamo danes na trgu zelo slabe materiale. Zavedam se, da cena igra zelo veliko vlogo, a ta nikakor ne bi smela biti pomembna. Mora delati z dobrimi materiali in zdravnik mora dobro vedeti, kaj dela. 

"Na Kitajskem si velika večina želi drugačen nos, oni pa si po feng šuju ne smejo dovoliti invazivne operacije s skalpelom." | Foto: Gregor Pavšič "Na Kitajskem si velika večina želi drugačen nos, oni pa si po feng šuju ne smejo dovoliti invazivne operacije s skalpelom." Foto: Gregor Pavšič

V čem se dandanes pretirava?
Pretirava se v tem, če zdravnik ne zna reči ne. To je zelo pomembno; da zna pacientu reči, naj se malo umiri, počaka, prespi ... premelje svojo odločitev. Zdravnik mora znati reči dovolj je. Prav tako mora zdravnik znati prepoznati pacientovo odvisnost od estetskih popravkov in ga v pravem trenutku opozoriti na to. Poudarek je na tem, da se pogovarjamo s pacienti in jih izobražujemo mi in ne Google ali YouTube.

Je to ena najpomembnejših lastnosti zdravnika, ki se ukvarja z estetsko medicino?
Da, to je zelo pomembna lastnost. Zelo. Hkrati mora znati izobraževati pacienta o tem, kaj počneta in zakaj se je dobro ustaviti. Mislim, da se vsi zdravniki premalo pogovarjamo s pacienti, saj ni dobro, da se pacient večino nauči s pomočjo Googla. Ni dobro, da samo pride v ordinacijo in pove, kaj si želi. Mi lahko vedno svetujemo, kaj bi se dalo popraviti, kako upočasniti staranje in ne prepogosto vbrizgavati botoks in polnila. Težko je včasih zadovoljiti pričakovanja pacienta, a če jim vse razložimo in pojasnimo, nas bo zagotovo poslušal.

Torej mora pacient priti večkrat in se res temeljito podučiti o postopku?
Ja, zelo je pomembno, da pride večkrat. Prvič na posvet, ko zdravnik objasni, kaj se da narediti, katere materiale uporablja, nato pa naj pacientu naroči, naj malo razmisli, prespi in se nato vrne. Nikar ne sme hiteti. Takšen je tudi moj pristop.

Menda ste na eni svojih pacientk opravili rekonstrukcijo nosu samo z botoksom in filerji - kako je to mogoče?
Gre za zanimivo tehniko. Na Kitajskem si velika večina želi drugačen nos, oni pa si po feng šuju ne smejo dovoliti invazivne operacije s skalpelom. Ko sem delala v neki bolnišnici, smo začeli razvijati nekirurške tehnike, kako rekonstruirati nos, ki je zelo zanimiv organ in zelo viden. Ne da se vedno spremeniti videza z nekurirškimi posegi, a recimo, da se jih da 80 odstotkov. Sicer so potrebni občasni manjši popravki, a tako ali tako se na obrazu vse stalno spreminja. Obraz ni statičen in do konca življenja nočemo imeti enakega izraza. Morda ji bomo morali še kaj naknadno popraviti, po dveh letih, a ne bomo hiteli.

Zakaj mislite, da je estetska medicina zadnja leta tako priljubljena, je to zaradi današnjih idolov?
Mislim, da je 21. stoletje nekako stoletje estetike v vsem. Moda, življenjski stil, estetika domov in estetika nas samih … Zelo se razmišlja o lepoti, lepoto se išče v vsem, pomembna je hrana, prav tako je pomemben videz hrane, kako se jo servira na krožniku. Vse je dokaj lahko dostopno ljudem in nič ni več predrago. Več terapij, kot se dela, bolj cena pada in tudi zapletov je vedno manj. Ljudje se lahko polepšajo in postanejo srečnejši. Estetika je potreba, ki postaja lažje dosegljiva, saj minimalno invazivni postopki vzamejo zelo malo časa, lahko v času malice, čas okrevanja je manjši, cena je sprejemljiva tako za starejšo kot mlajšo populacijo. 

Ivona o očitnih popravkih na Kylie Jenner:

O popravkih na Gigi Hadid, ki so veliko bolj subtilni in manj opazni:

Kakšno prihodnost napovedujete estetski medicini? Kaj si vi želite?
Želim si, da bi regenerativna medicina zacvetela, kamor spadajo tudi matične celice, s katerimi se ukvarjam. Takšna prihodnost se bo zgodila, a upam, da čim prej. Bolj ko se pogovarjamo o tem in bolj ko se ukvarjamo s tem, potem ti tretmaji ne bodo več tako dragi in bodo dostopni vsem. To je nekaj najlepšega; upočasniti staranje in ne samo zdraviti nekih simptomov. Bolj ko se izobražujemo na področju regenerativne medicine, vse več zdravnikov se posveča temu in dela na tem. Seveda se zdijo ti posegi zdaj luksuzni, a bodo v prihodnosti dostopni širši javnosti. Regenerativna medicina je za zdaj najbližji pristop do samega izvora anti aginga.

Kaj vse lahko zdravite z matičnimi celicami, v kakšne namene jih vi uporabljate?
Gubice in škodo, ki je že nastala na obrazu, lahko popravimo z botoksom in filerji, preprečimo pa jih lahko z matičnimi celicami, ki poskrbijo za obnovo tkiva, z njimi regeneriramo tkivo, ki se stara. Kombinacija botoksa in matičnih celic prinaša zelo močne rezultate. Danes se matične celice v pomlajevalni medicini uporabljajo kot "imuno booster", z željo po "keep fit and prevent aging" (ostati fit in preprečiti staranje, op. a.). Z matičnimi celicami imamo holistični pristop, z njimi izboljšujemo imunski sistem. 

Iz katerega dela telesa vzamete matične celice?
Iz maščobnega tkiva okrog trebuha in to je super, saj nas na tem predelu najbolj moti (smeh). Matične celice iz maščobnega tkiva so za zdaj najboljša rešitev za regeneracijo in rekonstrukcijo obraza.

Kako pa je z matičnimi celicami, ki jih vzamemo iz popkovine in jih nato hranimo, kot je to zadnje čase priljubljeno?
Matične celice iz popkovine niso dovolj močne, da bi dosegale učinke, ki jih potrebuje današnja medicina. Maščobno tkivo je najmočnejše in iz njega lahko dobimo veliko boljše matične celice kot iz popkovine. To so najnovejši izsledki. Matične celice iz maščobnega tkiva imajo zadovoljujočo koncentracijo in potencial pretvorbe v preostale tkivne celice. S staranjem izgubljamo količino matičnih celic.

"Matične celice so veliko upanje za vsa virusna obolenja in morda tudi za HIV." | Foto: Gregor Pavšič "Matične celice so veliko upanje za vsa virusna obolenja in morda tudi za HIV." Foto: Gregor Pavšič

Nekako imam občutek, da bi pri tem ljudje s prekomerno telesno težo dobili izgovor, potrditev, da je debelost sprejemljiva …
Debelost ni v redu, saj je vezana na mnoge medicinske probleme. Sama vsem svojim pacientom zapovedujem, naj jedo zdravo, se ukvarjajo s športom, kakovostno spijo in se borimo proti prekomerni telesni teži, saj nosi tveganje diabetesa in kardioloških bolezni. Da pridemo do matičnih celic iz maščobnega tkiva, je dovolj le 20 CC maščobe. To pošljemo v laboratorij, kjer na podlagi vsakega posameznika odločimo, koliko milijonov teh celic je potrebnih za izvrševanje postopka pomlajevanja in za potrebe estetike. Danes je to lažje, od mojih začetkov se je na tem področju veliko spremenilo. Regenerativna medicina tako postaja minimalno invazivna.

Zakaj vi tako obožujete matične celice?
Jaz pravim, da so prava mala vojska v našem organizmu, ki pazijo na nas. Število teh celic se s starostjo zmanjšuje, so nedefinirane, saj ne vemo, če se bodo pretvorile v kostno, mišično ali maščobno tkivo. Ko v našem organizmu nastane nek problem, se one prilagodijo temu, da bi ta problem rešile, dajo nam to, kar potrebujemo. Kadar jih vbrizgamo nekje na obrazu, se pretvorijo v mišično tkivo, pa tudi v kostno, odvisno od tega, kako globoko jih vbrizgamo. 

Ste si tudi vi z matičnimi celicami osvežili obraz?
Poskusila sem jih kot pomlajevalno terapijo in kot imuno booster. Ko sem zelo veliko delala s pacienti iz predela Kitajske, kjer je razsajal sars, sem jih vzela za krepitev imunskega sistema, saj sem začutila simptome. Matične celice so veliko upanje za vsa virusna obolenja in morda tudi za HIV. Uporabila sem jih tudi na svojem sinu, ker je imel zapleten zlom noge. Imel je večkratni zlom stegnenice, ki se ni dobro zacelil, zato smo to popravili z matičnimi celicami. Tako zelo verjamem vanje, da jih ne uporabljam samo jaz, temveč tudi moj sin. 

"V Evropi nas ovirajo zakoni in dokumentacija. Evropski zakoni so zelo rigorozni. Novosti se začnejo v Aziji, sledijo ZDA in se nato selijo na področja Evrope." | Foto: Gregor Pavšič "V Evropi nas ovirajo zakoni in dokumentacija. Evropski zakoni so zelo rigorozni. Novosti se začnejo v Aziji, sledijo ZDA in se nato selijo na področja Evrope." Foto: Gregor Pavšič

Ivonini pacienti prej in potem:

Fotogalerija
1 / 4

Ali jih v svoji ordinaciji na Kitajskem redno uporabljate v estetske namene?
V Hongkongu, Dubaju in Singapurju uporabljam matične celice in po terapiji z njimi je zelo veliko povpraševanja. Postavljamo terapijske protokole še za Veliko Britanijo in Švico. 

Kako so ljudje seznanjeni s takšnimi postopki lepotnih popravkov?
Kitajci po svoji tradiciji in načelih taoizma verjamejo v pomlajevanje. Feng šuj spodbuja pomlajevanje, živeti zdravo, starati se zdravo in počasneje.

Kakšno je stanje zdravljenja z matičnimi celicami v Sloveniji in Evropi?
Z njimi ne delajo prav pogosto. Vem, da z njimi delajo v Veliki Britaniji, v Švici, San Marinu, Indiji, Dubaju, v Hongkongu, kjer so tudi začeli. V Evropi pa nas ovirajo zakoni in dokumentacija. Evropski zakoni so zelo rigorozni. Novosti se začnejo v Aziji, sledijo ZDA in se nato selijo na področja Evrope. To je vprašanje etike politike in zakonov. Takšna je na žalost dinamika. Pri nas v Evropi matične celice še niso legalizirane, so v nekakšni sivi coni, a sem prepričana, da bo prišel njihov čas.

Na Kitajskem se medicina razvija bistveno hitreje?
Ja, zelo. Sploh če vidijo, da je nekaj dobro, da učinkuje. A tudi pri matičnih celicah je potrebno zelo dobro vedeti, kako jih uporabljati. 

Kakšen je življenjski slog na Kitajskem, v čem se razlikuje od tukajšnjega?
Na Kitajskem je veliko več ljubezni do vsega. Kako naj razložim … ljudje imajo zelo pozitiven odnos do življenja. Nikar ne mislite, da sem ambasadorka Kitajske (smeh). A mladi ljudje imajo v sebi toliko žara … na tej strani sveta pa imam občutek, da smo se nekako oddaljili od vsega. Na Kitajskem se stvari počnejo hitro, a s srcem, zato tudi tako napredujejo. V Evropi ne verjamemo v lepo prihodnost, smo v nekakšnem krču in zato smo v manjšem zaostanku. Ko Kitajci pridejo v Evropo, si ogledujejo muzeje, ko pa mi obiščemo Kitajsko, si gremo ogledat prihodnost. Evropejci smo stabilni, statični, imamo dobre temelje, a nam manjka rast. Manjka nam navdušenja. Vendar mislim, da je to zelo odvisno od ekonomije in moči države.

Kakšno je stališče Kitajcev do lepote, kakšne lepotne rituale imajo kitajske ženske?
Kitajska ženska je že od majhnega naučena, da skrbi zase in da zelo pazi na svojo kožo. Mama deklico na prvo nego obraza pelje pri 14 letih in to redno počne vsak teden, ob petkih po šoli. Preventiva, torej. Pijejo različne čaje in juhe za lepoto in kolagen. Oni so tako vzgojeni. Bežijo od sonca, po mestu nosijo senčnike, da se res zaščitijo pred sončnimi žarki. 

Kakšno je pojmovanje lepote v Aziji:

Ste prevzeli katero njihovo navado?
S seboj nosim senčnik (smeh). Ne maram se izpostavljati soncu, nisem ljubiteljica sončenja. Še med vožnjo nosim rokavice, da me sonce ne prime (smeh). 

To je neka navada, ki pa je privzgojena nam …
Izpostavljanje soncu za nabiranje vitamina D je v redu, ampak praženje na soncu uničuje kolagen, ki je skupaj s hilaruonsko kislino sestavni del kože. S staranjem moramo nadomestiti kolagen in s hilaruonom delati na elastičnosti. Treba misliti tudi na to. Jaz odsvetujem pretirano izpostavljanje soncu in obiskovanje solarijev. Če si že želimo porjavele kože, so kreme za samoporjavitev veliko boljša izbira. S solariji in pretiranim sončenjem pa izzovemo prezgodnje staranje.

Velika razlika med Evropejci in Kitajci v dojemanju lepote …
Da. Njihov kolagen je popoln. Tudi zato, ker pazijo nase, na svojo kožo in jo primerno zaščitijo. 

Vaš lepotni nasvet bi torej bil? 
Ne izpostavljajte se preveč soncu. Vem, da je poletje pred vrati, a nikar ne pretiravajte s sončenjem. Vedno pravim, da je potrebno uporabljati zaščitni faktor 50 do 100, kar se morda sliši malo čudno, a to je zelo pomembno. Dobro si namažite tudi roke, ki se starajo hitreje kot obraz, posvetite se tudi vratu. Zelo pomembna je tudi hrana in redno gibanje, saj se vse to kaže na obrazu. Seveda pa se nikakor ne sme pretiravati z estetskimi popravki. Bodite pozitivni in srečni, odnos do življenja je zelo pomemben, če želite biti mlajši in fit. Vse se začne v glavi in misel je energija.

Ali takšne nasvete delite tudi pacientom, preden se odločijo za lepotni popravek?
Seveda. To je tudi ena od stvari, ki sem jo prevzela na Kitajskem; da imam do pacientov holistični pristop. Težave se ne more rešiti samo na eni ravni. Holistični pristop je temelj tradicionalne kitajske medicine. Če živiš zdravo, si zdrav. Potrebno je nekaj športa in paziti na prehrano. Kitajci se prehranjujejo zelo pametno, a mlajši so že začeli slediti navadam Zahoda; jedo velike količine mesa, krompirja, obiskujejo verige s hitro prehrano, zato postajajo debeli. Res je potrebno paziti na prehrano in piti veliko vode.

"Pri nas v Evropi matične celice še niso legalizirane, so v nekakšni sivi coni, a sem prepričana, da bo prišel njihov čas." | Foto: Gregor Pavšič "Pri nas v Evropi matične celice še niso legalizirane, so v nekakšni sivi coni, a sem prepričana, da bo prišel njihov čas." Foto: Gregor Pavšič

"Imam veliko pacientov, s katerimi se odlično razumem in lahko ugodim njihovim željam, a k meni pridejo tudi takšni, ki jim na žalost ne morem pomagati." | Foto: Gregor Pavšič "Imam veliko pacientov, s katerimi se odlično razumem in lahko ugodim njihovim željam, a k meni pridejo tudi takšni, ki jim na žalost ne morem pomagati." Foto: Gregor Pavšič

Kaj bi svetovali neki mladi ženski, ki resno razmišlja o lepotnih popravkih?
Naj se odloči za zdravnika, ki mu zaupa, pomembno je, da se najde v njegovi estetiki. Izobraževanje pacientov je ključno, vse mora biti razjasnjeno. 

A kako vedeti, komu zaupati?
Na posvetu ga je potrebno najprej prositi za ogled slik prej in po. S tem boste videli, kakšen je njegov odnos do estetike in če se vi najdete v tem. Povprašajte ga, s kakšnimi materiali dela, koliko izkušenj ima, kako dolgo dela … seveda pa je odvisno od tega, kaj si želite. Vsak človek mora najti zdravnika, ki mu zaupa. Verjamem, da hoče vsak zdravnik delo opraviti dobro in najbolje, a vi se morate ujeti z njim. Pomembna so tudi pričakovanja, če vam zdravnik ne more ali noče izpolniti teh pričakovanj … Kemija med vama mora biti prava. Ne moreta vas dva zdravnika doživljati na isti način, jaz vas vidim drugače, kot nekdo drug in zato tudi rezultat ne bo isti. Tudi zato se zvezde ves čas držijo svojih izbranih zdravnikov. 

Ste tudi vi že kdaj doživeli, da je pacient prišel z nerealno željo, ki je niste mogli izpolniti?
Imam veliko pacientov, s katerimi se odlično razumem in lahko ugodim njihovim željam, a k meni pridejo tudi takšni, ki jim na žalost ne morem pomagati. Naša pričakovanja se razlikujejo. 

Kaj jim odgovorite?
Svetujem jim, naj se posvetujejo še s kakšnim zdravnikom in jih tudi napotim h kolegom, pri katerih mislim, da bi se lahko njihova pričakovanja uresničila. Če jaz ne morem, jih lahko osreči nekdo drug in morda se bosta pa onadva ujela. In ni prav, da jaz komentiram pojmovanje estetike nekega drugega zdravnika. Če se ujameta, sta kot srečen par, kot mož in žena (smeh). 

"Pri botoksu je zelo pomembna pametna uporaba. Če se ne pozna njegov način delovanja, potem se delajo napake." | Foto: Gregor Pavšič "Pri botoksu je zelo pomembna pametna uporaba. Če se ne pozna njegov način delovanja, potem se delajo napake." Foto: Gregor Pavšič

Kaj menite o povečevanju zadnjice?
Trend. Moje področje je obraz. Vem, da latino ženske obožujejo večjo zadnjico in da je to v njihovi kulturi zelo pomembno. Spet se vračamo na pojmovanje lepote, to je pač njihov stil. O estetiki moramo razmišljati na način, da jo postavimo v kontekst kulture določenega naroda. 

Imate na Kitajskem paciente, ki si želijo korekcije oči?
Da, zelo veliko. To je tretja najbolj priljubljena stvar, za nosovi in področjem okrog oči. Njigova oblika in pozicija. Nekateri si želijo bolj odprtih oči, a nekako sem prišla do sklepa, da si večina ljudi želi videza mešane rase. V Evropi si vsi nekako želimo temnejše polti, Kitajci pa si želijo naše nosove, oči …

Kako vi skrbite za svež videz obraza, tudi sami uporabljate botoks in filerje?
Hodim na laserski piling obraza, pred spanjem vedno odstranim ličila in pijem veliko vode. Redno si privoščim tudi mezoterapijo, ki s pomočjo injekcij v kožo vnaša vitamine, proti korekcijam z botoksom in filerji pa nisem odporna niti jaz (smeh). 

Mezoterapija: S pomočjo mikro injekcij se v plasti kože in podkožnega tkiva vnaša različne aktivne snovi, kar spodbuja nastanek kolagena in elastina, ima opazen lifting efekt, bistveno izboljša gladkost in elastičnost kože, zmanjša izrazitost por, gladi gube, koža se regenerira, navlaži in napne.

Si botoks in filerje vbrizgavate sami ali vam pomagajo kolegi?
Kakor kdaj (smeh). Nekatere predele lahko sama, pri nekaterih pa potrebujem pomoč.

Kako je z vbrizgavanjem botoksa in filerjev; ali lahko enkrat povsem prenehaš s tem?
Da, seveda. To je zelo pogosto vprašanje: kako bom videti, če preneham, če mi moj videz ni všeč? Moj odgovor je zelo preprost in jasen, pa tudi znanstveno dokazan: mi smo izvedli raziskavo, pri kateri smo vzeli skupino žensk, jim vbrizgali botoks in jih opazovali leto in pol po prenehanju, ter tri leta po prenehanju, ko tega sploh ni več v organizmu. Čeprav smo prenehali uporabo, je bila koža v veliko boljšem stanju, saj gladi pore in služi tudi v terapevtske namene, zdravi tudi na drugih področjih medicine; otroke s cerebralno paralizo, po carskem rezu, botoks ima pozitiven učinek kologenizacije, a je zelo pomembno, da se ga ne predozira in da se ga ne uporablja prepogosto. Vbrizgavati ga je potrebno na tri do štiri mesece in nič pogosteje. Pri botoksu je zelo pomembna pametna uporaba. Če se ne pozna njegov način delovanja, potem se delajo napake. Učinek zmrznjenega obraza je napaka nas zdravnikov, ne botoksa. To je predoziran botoks. 

Ne spreglejte