Da bi čevljarska obrt preživela

Alja Novak Viryent je modna oblikovalka, ki se ukvarja z unikatnim oblikovanjem in izdelovanjem čevljev.

1 / 18

2 / 18

3 / 18

4 / 18

5 / 18

6 / 18

7 / 18

8 / 18

9 / 18

10 / 18

11 / 18

12 / 18

13 / 18

14 / 18

15 / 18

16 / 18

17 / 18

18 / 18

Čevlji so predmet, prek katerega Alja najraje izraža svoje oblikovalske ideje, so izraz njenih misli in čustev. S čevlji je povezana od otroštva, iz družine, čevlji so njen poklic, njena strast, njen hobi, skratka čevlji so njeno življenje.

Skrivnosti dedka Rada

S skrivnostmi o ročni izdelavi čevljev se je srečala že v otroških letih, zaupal ji jih je njen dedek Rado Virjent, ki je bil čevljar. Njega je malih skrivnosti velikih mojstrov naučil njegov oče Jakob, njen praded, ki je bil prav tako čevljar, on je svojo obrt začel že leta 1919. V življenju si tako ni želela nič drugega kot biti industrijska oblikovalka, zato je po končanem študiju začela združevati oboje, sodobno oblikovanje in tradicionalno izdelavo čevljev.

“Da bi čevljarska obrt, ki že izumira, preživela, je treba prav to, združevanje tradicije s sodobnostjo,“ meni Alja.

V življenju obstaja več uspehov

Alja je pri svojem delu nadaljevanja družinske tradicije ročne izdelave čevljev zelo uspešna, sama pa meni, da si vsak posameznik uspeh predstavlja drugače. Sama je prepričana, da v njenem življenju obstaja več uspehov. “Prvi pomembnejši je bil zagotovo to, da sem bila sprejeta na akademijo za likovno umetnost in oblikovanje in tam tudi diplomirala. Uspeh je bil tudi, da mi je uspelo pripraviti tehnološko zahtevno unikatno kolekcijo čevljev z idrijsko čipko, s katero sem se uspešno predstavila evropski politični in širši javnosti v Bruslju, in da se na trgu že eno leto uspešno prodaja moja GTH kolekcija, ki jo izdeluje in trži Alpina.”

Zanjo je uspeh tudi to, da dela, kar jo veseli in da lahko od tega živi. “Ko se zjutraj zbudim, sem srečna, da lahko oblikujem čevlje in z njimi lepšam ta svet in ljudem, ki jih nosijo, lajšam korake in jih s tem osrečujem.”

O kovačevi bosi kobili

Recept za uspeh je tudi to, da moraš najprej najti, kaj te zares veseli, kar te veseli, bi delal tudi zastonj, meni Alja. "Potem je potrebna močna volja, ob trenutkih obupa pa vodilo, da so uspešni tisti, ki delajo stvari, ki se jih drugim ne da narediti. To si večkrat rečem, ko moram na primer vstati ob štirih zjutraj in se odpeljati v Milano ..."

Njen teden je razdeljen na več različnih dni. So dnevi, namenjeni birokratski plati vodenja podjetja, dnevi, namenjeni izdelavi čevljev v delavnici, in predvsem noči, namenjene ustvarjanju in risanju čevljev. Nekaj malega prostega časa pa nameni večernim družabnim dogodkom ter plesanju salse.

Da je kovačeva kobila bosa, Alja pravi, da delno drži, ker ponavadi prav zanjo zmanjka časa, da bi si naredila kakšen nov par. "Seveda pa vedno nosim izključno svoje čevlje, kupim pa si športne copate, sobne copate in še kaj, kar ne izdelujem sama," pove Alja.

Pri delu rada eksperimentira

Zanjo oblikovalski proces ni samo navdih, nanj vpliva veliko dejavnikov: ekonomski pogoji, tehnološke inovacije, razvoj umetnosti in spremenljivost družbenih prioritet. Skupek tega pa daje dobro oblikovanemu izdelku estetsko in uporabno vrednost. „Prav tako mora biti oblikovalec dobro seznanjen s tehnologijo izdelave izdelka, ki ga oblikuje, in seveda z interesi naročnika. Oblikovalec, ki oblikuje unikatne izdelke za individualnega naročnika, mora biti tudi dober poslušalec, saj mora znati prebrati naročnikove želje, hkrati pa mu mora znati svetovati," meni Alja o kakovosti dobrega oblikovalca.

Alja pri svojem delu rada eksperimentira z različnimi materiali, poleg usnja še s čipko, svilo, zlatom, kristali, kamni… Pri svojem delu uporablja najboljše, naravne, mehke materiale, ki so primerni samo za ročno izdelavo. Zato so njeni čevlji mehki in udobni, kot copati!

Ben Affleck nosi njene čevlje s črno idrijsko čipko

Zelo je ponosna na svojo kolekcijo čevljev s črno idrijsko čipko, ki jo je poklonila pokojemu dedku-čevljarju. Ponosna pa je tudi, da je hollywoodski zvezdnik Ben Affleck postal lastnik para njenih unikatnih čevljev, ki jih krasi črna idrijska čipka. "Čevlje zanj so naročili v podjetju Diners Club Slovenija, ko je Slovenijo obiskal znani igralec. Čevlje sem oblikovala posebej zanj, izdelani pa so bili po njegovih merah, ki so mi jih predhodno sporočili iz njegovega kabineta. Čevlje sem mu predala na odru prireditve, pomeril jih je na poti na letališče in me obvestil, da so mu čevlji kot uliti."

Pri svojem delu oblikovalka pravi, da težko govori o navdihu. Ideje črpa iz vsakdanjega življenja, ki je oblikovanju dalo smisel razvoja. Pravi, da je izredno pomembna celostna modna podoba posameznika. “Pri sami ideji čevlja se opiram prav na način posameznikovega življenja, priložnost, za katero čevlje potrebuje, na ergonomijo njegovih stopal in seveda na aktualne modne trende.”

Slovenci zadržani glede čevljev

Pri modi ji je všeč to, da se že nekaj let individualizira. "Lahko bi rekla, da je modno skoraj vse oziroma vsak posameznik ima svoj slog, ki najbolje odraža njegov značaj in življenjski slog in to mi je najbolj všeč." Zanjo moda ni nekaj, kar bi ljudi omejevalo, ampak jim daje možnost izražanja svojega mnenja, svojega značaja in stila. Ali smo Slovenci dovolj drzni pri modi, pa pravi, da ugotavlja, da smo zelo zadržani glede čevljev. "Predvsem se je to pokazalo pri prodaji moje GTH kolekcije, kjer smo prodali vse črne in rjave čevlje in manj rdečih, vijoličastih, rumenih."

In katerih pet modnih kosov bi morali imeti to pomlad in poletje v omari? "To so modni cokli, čevlji s kitten petko, kombinezon, bela oblekica in lahke padajoče hlače".

TOP 4:

Oblikovalec: Salvatore Ferragamo Modna prestolnica: Pariz Letni čas: pomlad Osebnost, povezana z modo: Ben Affleck

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano
{{headline}}
{{display_url}}
{{description1}} {{description2}}