Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
18. 12. 2017,
4.02

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

Natisni članek

blogerka stil trend moda ulični stil Bojana K. Rose

Ponedeljek, 18. 12. 2017, 4.02

5 let, 4 mesece

Bojana K. Rose

Od TV-novinarke do ene najuspešnejših blogerk pri nas

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58
Bojana K. Rose, moda, ulični stil | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Če vam je Bojana K. Rose od nekje znana, je to morda zato, ker je bila vrsto let uspešna televizijska novinarka, zdaj pa svojo strast usmerja v bloganje. Ker zaradi novinarske žilice odlično pozna medijsko področje, ni prav nič presenetljivo, da je ena najuspešnejših slovenskih blogerk.

Bloganje je v Sloveniji že zelo razširjeno, a kljub temu se lahko malo blogerk pohvali, da živi samo od tega. Bojana K. Rose pa je ena iz te peščice, ki ji je uspelo iz bloganja ustvariti uspešno platformo, s katero služi. V letu in pol je na Instagramu zbrala več kot 30 tisoč sledilcev, kar je pred kratkim proslavila s spletno stranjo, na kateri deli vse svoje 'sladkorčke' in zadnje modne navdihe.

"Blog je zame izrazno sredstvo, platforma, na kateri s sledilci delim to, kar mi je všeč, v kar verjamem in čemur zaupam. Od nekdaj sem s prijateljicami rada delila lepe stvari, jim svetovala, kaj kupiti. Sem namreč povsem netipična ženska, ki ji je všeč, da nekdo obleče enak pulover, in prav to zdaj počnem profesionalno, le da vsebino delim s širšim krogom ljudi (nasmeh)."

Če je vsebina, ki jo deliš, pristna, če kot bloger, vplivnež, nisi le oglaševalska platforma, ampak deliš izključno to, v kar verjameš, ti ljudje zaupajo, sledijo tvojim smernicam, in prav to je recept za uspešen blog.

Kot blogerka sodeluje z različnimi podjetji. Trenutno najvidnejše je sodelovanje z Alpino, s katero oblikuje par spomladanskih čevljev, ki na police prihajajo 15. marca 2018. | Foto: Ana Kovač Kot blogerka sodeluje z različnimi podjetji. Trenutno najvidnejše je sodelovanje z Alpino, s katero oblikuje par spomladanskih čevljev, ki na police prihajajo 15. marca 2018. Foto: Ana Kovač

"Blog je zame izrazno sredstvo, platforma, na kateri s sledilci delim to, kar mi je všeč." | Foto: Ana Kovač "Blog je zame izrazno sredstvo, platforma, na kateri s sledilci delim to, kar mi je všeč." Foto: Ana Kovač

Fotogalerija
1 / 11

Pri blogerjih pogreša profesionalnejši pristop

Bojana na slovenski sceni aktivno bloga leto in pol in v tem času je njeno novinarsko oko opazilo veliko pomanjkljivost: premalo profesionalen pristop drugih blogerjev. "V smislu vsebin, spletnih strani, ki bi se lahko primerjale s svetovno znanimi blogerji. Avtorji si moramo postavljati višje standarde in biti še bolj zahtevni do sebe."

Da lahko bralcem, gledalcem in sledilcem ponudiš vsebino na neki ravni, kakršno si zaslužijo, je potrebno veliko več kot le fotografiranje s telefonom in več kot objavljanje teh fotografij na Instagramu in Facebooku, dodaja.

"Zahteva ekipo ljudi, ki se ukvarja s spletno stranjo, ki oblikujejo grafike, zahteva kreativni pristop, kje in kako boš predstavil izdelke, kateri rekviziti so potrebni za fotografiranje, da bodo slike še boljše, in katere so najprimernejše lokacije."

Bloganje je veliko več kot samo osemurni delavnik. | Foto: Ana Kovač Bloganje je veliko več kot samo osemurni delavnik. Foto: Ana Kovač

Včasih ji priprava naslednje objave vzame tudi dva dni. | Foto: Ana Kovač Včasih ji priprava naslednje objave vzame tudi dva dni. Foto: Ana Kovač

Sama namreč včasih za raziskovanje naslednje objave v želji, da bo čim boljša in čim bolj privlačna za njene sledilce, porabi tudi dva dni. "Da si vnaprej ogledam mesta za fotografiranje in se potem odločim, kje bomo delali. Potem je tu še postprodukcija, ki zajema obdelavo fotografij in oblikovanje, pisanje člankov, ter navsezadnje aktivnosti na družbenih omrežjih. Da poslovnih sestankov, pisanja ponudb za sodelovanja, odgovarjanja na e-pošto, izbire stajlingov ter ukvarjanja z drugimi projekti sploh ne omenjam."

To je le na grobo opis tega, kar sodi med obveznosti blogerja, ki zahtevajo veliko več kot samo osemurni delavnik. Več kot običajen poklic, pa vendar v Sloveniji kot tak še nima prave vrednosti.

In prav to vidim kot težavo. Podjetja zaradi posameznikov, ki to dejavnost opravljajo kot vzporedni poklic oziroma kot hobi, nimajo kulture plačevanja, ampak večina še vedno sodeluje po principu blagovne menjave. Par fotografij za par hlač in temu primerna je tudi kakovost. Zavest se mora torej dvigniti na obeh straneh.

Rada se naliči, vendar jo boste na tržnici zagotovo srečali brez ličil. | Foto: Ana Kovač Rada se naliči, vendar jo boste na tržnici zagotovo srečali brez ličil. Foto: Ana Kovač

Ulični slog Slovenk redko pogumen in prevečkrat dolgočasen

Bojana svoj ulični slog opisuje kot elegantno igriv, obožuje modo, a jo rada postavi na udobne temelje - superge. "Tudi zato, ker zadnji dve leti tekam za dveletnikom (smeh). Favoriziram krilo, ker poudari ženstvenost, vendar ga večkrat zamenjam za hlače. Rada se naličim, vendar me boste na tržnici, v času, ki je namenjen moji družini, zagotovo srečali brez ličil, z dodatkom, kot je torbica, s katero lahko v vsakem trenutku ustvarim novo instafotografijo (nasmeh)."

Pa ulični slog Slovenk? Različen, a je prostor za izboljšave, ugotavlja.

"Razgiban, včasih zanimiv, le redko pogumen in prevečkrat dolgočasen. Poleti veliko bolj barvit kot pozimi. Sem eno tistih deklet, ki vas bo pocukalo za rokav, če bom na vas opazila dobro jakno ali plašč, vendar na drugi strani prevečkrat slišim: ''Sorry, I am not from ..."

Ko pa pride do slovenskih oblikovalcev, najbolj občuduje Majo Štamol, prvo kreatorko, s katero je začela sodelovati. "V moji omari ima posebno mesto. Njen slog mi je pisan na kožo. Všeč sta mi tudi Nina Šušnjara in Peter Movrin, na letošnjem tednu mode pa sta me očarali tudi Jelena Pirkmajer, avtorica znamke Cliché, in Nataša Peršuh."

Nakupovanje je njena strast in redki so dnevi, ko ni pri volji za v trgovino. | Foto: Ana Kovač Nakupovanje je njena strast in redki so dnevi, ko ni pri volji za v trgovino. Foto: Ana Kovač

Dva tisočaka za dober plašč je dobra naložba

Čeprav je netipična ženska, ko pride do enakih puloverjev na drugih ženskah, pa je pri nakupovanju zelo tipična ženska, ki obožuje brskanje po trgovinah.

"Nakupovanje je moja strast in redki so dnevi, ko nisem pri volji za v trgovino. Rada odkrivam novosti, spremljam visoko modo, tuje kreatorje, drage znamke pa tudi nizkocenovne. Mislim, da kombinacija vsega pričara najprivlačnejši ulični slog. S ščepcem karizme, seveda (smeh)."

Povsem verjetno je, da jo boste opazili v Zari in H&M, zelo rada pa ima tudi spletne nakupe. Nekaj njenih najljubših: Net-a-Porter, Asos, Mytheresa, Revolve, Shopbop, ShopStyle, Farfetch, eBay, Lyst ...

Na vprašanje, koliko bi največ odštela za kos, pa odgovarja: "Tu zame ni meja in tudi ne slabe vesti, če je le denar (smeh)."

Odšteti dva tisoč evrov za dober plašč je investicija. Prav tako za dobro torbico ali očala. Vse drugo je lahko del hitre mode in super, da obstaja, da kreditna kartica ni preveč zaposlena (smeh).

Kljub temu pa se najde še kar nekaj kosov, o katerih sanja, a so zanjo za zdaj še nedostopni. "Trenutno so na mojem seznamu sandale Alexandreja Birmana, usnjeni škornji Sergia Rossija, plišasti plašč znamke Max Mara in 'must have' črna torbica Chanel. Tole gospodično imam ogledano že leta in pozdravljam dan, ko bo postala moja najboljša prijateljica (smeh)."

Na hitro o ...

... dodatku, ki te spremlja vsak dan:
torbica Gucci. 

... kosu, ki ga ne bi nikoli oblekla:
obleke z metuljastimi rokavi.

... tem, česa v modi ni nikoli preveč:
dolgih poletnih oblek in zimskih plaščev.

... modnem plusu in minusu Ljubljane:
plus: da v H&M na Čopovi najdeš kos, ki je povsod po svetu razprodan, minus: zatopljenost v povprečje.

... svoji modni ikoni:
hm ... morda ste že slišali zanj. Ime mu je Instagram (smeh).

Ne spreglejte