Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 10. 2013, 15.17

8 let

Američan, ki se je povzpel na francoski modni prestol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko se pojavljajo namigovanja, da naj bi ameriški oblikovalec utegnil zapustiti svoje mesto na čelu priznane francoske znamke, smo ponovno osvetlili njegovo oblikovalsko kariero.

Vse glasnejše postajajo govorice, da naj bi se ameriški modni oblikovalec Marc Jacobs, ki je tudi kreativni direktor priljubljene francoske znamke Louis Vuitton, poslovil od tega vodilnega položaja in se posvetil lastni znamki oblačil, ki nosi njegovo ime.

To naj bi storil zato, ker naj bi se pripravljal na vstop znamke Marc Jacobs na borzni trg, kjer pa je zaupanje vlagateljev odvisno tudi od tega, v kakšni sestavi deluje podjetje. Da bi torej povečali ugled znamke na borzi, naj bi se Jacobs poslovil od dela v Parizu in se posvetil le vodenju svoje modne znamke. Šestnajst let na čelu svetovne mode Jacobs je le delni lastnik znamke s svojim imenom – lastništvo si deli s svojim delodajalcem, korporacijo, ki ima v svoji lasti lep del luksuznih znamk LVMH, katere lastnik je najbogatejši Evropejec, Francoz Bernard Arnault. To dejstvo pa kaže na to, da bi bil njegov odhod z mesta kreativnega direktorja pri znamki Louis Vuitton koristen predvsem po finančni plati, saj bi v tem primeru obe strani kovali visok dobiček, a vprašanje je, kaj to pomeni za francosko tradicionalno modno hišo, ki jo Jacobs vodi že 16 let.

Namigovanja, da se bo navedeno dejansko uresničilo, so postala še glasnejša po tem, ko je v medije pricurljala informacija, da korporacija LVMH že išče zamenjavo in opravlja razgovore s potencialnimi kandidati. Kljub namigovanjem o odhodu pa so pri znamki Louis Vuitton že potrdili, da bo Marc Jacobs podpisal tudi kolekcijo za jesen in zimo 2014, kar kaže na to, da bi ob morebitnem odhodu Jacobs še vedno ostal v zgodbi znamke, a v vlogi svetovalca. Njegova pogodba o sodelovanju se namreč izteče v kratkem, kar je omenjenim govoricam dalo še nekaj dodatne teže. Številne nagrade in priznanja vse od njegovih začetkov Marc Jacobs je po rodu Američan. Svojo ustvarjalno pot je začel v New Yorku, kjer je tudi rojen. Že v času študija na priznani fakulteti Parsons je prejel mnoga priznanja, ta pa so mu sledila tudi v nadaljnji karieri, ko ga je ameriško združenje modnih oblikovalcev nagradilo kot perspektivnega mladega talenta, pozneje pa mu je prav to združenje kar štirikrat podelilo še priznanje za najboljšega oblikovalca ženske mode leta in enkrat za najboljšega oblikovalca moške mode leta. Prav tako štirikrat pa so ga nagradili tudi za njegovo delo pri oblikovanju modnih dodatkov.

Modno kariero je začel v domačem mestu in kaj kmalu so njegovo delo opazili pri znamki Perry Ellis, kjer je ustvarjal, vse dokler ga zaradi netradicionalne kolekcije z vplivom grungea niso odslovili. Tako je jeseni leta 1993 s poslovnim partnerjem Robertom Duffyjem ustanovil modno znamko Marc Jacobs, ki je do danes postala ena izmed vodilnih ameriških znamk v globalnem smislu. V okviru svoje znamke je Jacobs tako predstavil tudi prvo kolekcijo za moške. Selitev k Francozom in vzpon na modni prestol Po letih vzpenjanja v modnem svetu s pomočjo lastne znamke so leta 1997 v njem prepoznali potencial Francozi, ki so ga istega leta postavili na vrh modne hiše Louis Vuitton. Z njim je znamka začela celovito prenovo delovanja in se ponovno zapisala v modni svet, kjer so do izraza prišli tudi modni kosi iz do tedaj Vuittonu povsem tuje tako imenovane kolekcije ready-to-wear. V svoje delo je vnesel dobršen del umetnosti z vsega sveta, sodeloval je tudi s priznanimi umetniki, med katerimi je bilo najvidnejše sodelovanje s Takashijem Murakamijem.

Na podlagi delnega preoblikovanja znamke so si roke meli predvsem njeni lastniki. Jacobs je namreč poskrbel za sunkovito rast v prodaji, ki se je nadaljevala vse do letošnjega leta, ko se Louis Vuitton srečuje z globalnim padcem v prodaji v višini šestih odstotkov. Padec prodaje gre pripisati predvsem temu, da se modni trgi vse bolj pomikajo proti vzhodu, čemur pa se večina luksuznih znamk še ni popolnoma prilagodila.

Ne spreglejte