Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 5. 2023,
7.04

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Maribor igralka Borštnikove nagrade Borštnikov prstan

Torek, 30. 5. 2023, 7.04

11 mesecev

Borštnikov prstan prejme igralka Nataša Matjašec Rošker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Nataša Matjašec Rošker | Nataša Matjašec Rošker je za svoje delo prejela več nagrad doma in v tujini. | Foto Mediaspeed

Nataša Matjašec Rošker je za svoje delo prejela več nagrad doma in v tujini.

Foto: Mediaspeed

Borštnikov prstan, osrednjo slovensko nagrado za igralsko ustvarjalnost, letos prejme igralka Nataša Matjašec Rošker. Dobitnico so razglasili v Mariboru, predstavili pa so tudi letošnji program osrednjega dela festivala, ki bo potekal od 5. do 18. junija.

Nataša Matjašec Rošker je od leta 2007 stalna članica ansambla Drame SNG Maribor. Na AGRFT-ju je pri profesorjih Miletu Korunu in Matjažu Zupančiču študirala dramsko igrodiplomirala pa je pri profesorjih Dušanu Jovanoviću in Štefaniji Drolc.

Do leta 2007 je kot samostojna ustvarjalka in samozaposlena na področju kulture, delovala v več poklicnih gledališčih in neodvisnih gledaliških skupinah. Nastopila je tudi v več celovečernih filmih, kot so Traktor ljubezni in rokenrol, Od groba do groba, Ruševine, Radio.doc in Babica gre na jug ter v kratkih, dokumentarnih in video filmih, kot so Poročno potovanje, Vikend paket, Ivana Kobilica, Osum, Masky, Phantom, Homoerectus, Večer in Vrt. 

Za svoje delo je prejela več nagrad tako doma doma kot v tujini.

Dobitnika Borštnikovega prstana sicer izbere strokovna žirija, ki jo sestavljajo dramaturga Blaž Lukan in Vilma Štritof, gledališka kritičarka Mojca Jan Zoran, umetniški direktor Festivala Borštnikovo srečanje Aleš Novak in prejemnica Borštnikovega prstana leta 2011 Milada Kalezić.

Nagrada se po pravilu podeljuje izmenoma

Lani je Borštnikov prstan prejel igralec Ivo Barišič, in ker se ta nagrada po pravilu izmenoma podeljuje igralkam in igralcem, si ga je letos nadela ženska. Prstan ji bodo izročili na sklepni slovesnosti festivala.

Festival, ki je poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku, v Mariboru prirejajo od leta 1966 in velja za osrednji slovenski gledališki festival. Prejšnja leta je potekal v jesenskem času, pred dvema letoma pa so ga na pobudo Novaka prestavili na začetek poletja.

Osrednji del festivala se začne prihodnji teden, medtem ko je bil programski sklop Mlado gledališče izveden že sredi maja. V treh dneh ga je po navedbah organizatorjev obiskalo več kot dva tisoč mladih in njihovih mentorjev ter strokovnih delavcev v vzgoji, izobraževanju in kulturi.

V tekmovalnem programu 58. Festivala Borštnikovo srečanje se bo pomerilo 12 gledaliških predstav po izboru selektorice Vilme Štritof.

Preberite tudi:

Borštnik
Trendi Borštnikov prstan Ivu Barišiču, najboljša predstava Škofjeloški pasijon
Ivo Barišič
Trendi Letošnji dobitnik Borštnikovega prstana je Ivo Barišič
Žiga Divjak
Trendi Velika nagrada Borštnikovega srečanja uprizoritvi Gejm Žige Divjaka
Ne spreglejte