Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2019,
14.25

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Bralna značka

Sreda, 22. 5. 2019, 14.25

4 leta, 11 mesecev

Bralna značka: podarili že več kot pol milijona knjig #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Bralna značka, 22.5.2019 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Letošnji zlati bralci - gre za mlade, ki so za bralno značko brali vseh devet let osnovne šole - bodo ob koncu bralne značke prejeli knjigo Borisa A. Novaka Oblike neba z naborom pesniških oblik in ilustracijami Marjana Mančka. Kot je ob tem dejal predsednik Društva Bralna značka - ZPMS Marko Kravos, je bralna značka "krizantema na gumbnici slovenskega naroda".

Društvo Bralna značka - ZPMS ob pomoči Telekoma Slovenije knjige podarja od šolskega leta 2003/2004. Do zdaj so 16 generacijam zlatih bralcev podarili že 304.500 knjig. Društvo v okviru darilne zbirke s knjigami obdaruje tudi prvošolce. Tako so skupno podarili 567 tisoč knjig, je povedal podpredsednik Društva Bralna značka Slovenije Slavko Pregl.

Sklepna prireditev Zlata bralka, zlati bralec bo 27. maja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Oglejte si fotogalerijo z današnjega dogodka. Avtorica fotografij je Ana Kovač.

Fotogalerija
1 / 18

Oblike neba namenjene predvsem mladim

Zbirka Oblike neba, ki jo podarjajo letos, sledi trem knjigam Borisa A. Novaka, v katerih so zbrane, opisane in s pesniškimi primeri ponazorjene pesniške oblike. Oblikam sveta so sledile Oblike srca, tem pa leta 2016 še Oblike duha. Prva pesmarica Oblike sveta je vsebovala 70 pesniških oblik, zbirka Oblike duha pa jih šteje 220, od tega 60 v slovenščini prvič upesnjenih form.

Ta knjiga, ki je namenjena predvsem mladim bralcem, je skrajšana različica Oblik duha. Kot je povedal avtor, je moral ponekod odstavek skrčiti na kratek stavek, spet drugje pa je besedilo napisal povsem na novo.

Zbirko pesniških oblik krasijo ilustracije Marjana Mančka, ki z Borisom A. Novakom sodeluje že več kot 30 let. Kot je povedal, ga pesnik vedno znova potegne v svoj humorni svet, zato mu je z njim prijetno delati.

Skoraj šest desetletij bralne značke

Bralno značko sta zasnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in profesor Stanko Kotnik. Prve, Prežihove značke so podelili leta 1961 na Koroškem.

Od 70. let je bralna značka delovala kot eden nacionalnih programov v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije, od leta 2002 pa deluje kot samostojno Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS.

Bralna značka je nosilka več priznanj. Ob 50-letnici je leta 2011 prejela zlati znak RS, od 21. marca pa je gibanje Bralna značka vpisano v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine.

Ne spreglejte