Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
15. 11. 2016,
11.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Bevk Perović arhitekti Neue Galerije und Kasematten Wiener Neustadt kulturna dediščina industrijska dediščina Mesec oblikovanja

Torek, 15. 11. 2016, 11.33

6 let, 6 mesecev

Za novi muzej v Wiener Neustadtu so izbrali ljubljanski arhitekturni studio

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Foto: Bevk Perović arhitekti

Ljubljanski arhitekturni studio Bevk Perović arhitekti je zmagal na mednarodnem arhitekturnem natečaju za novo mestno galerijo v Wiener Neustadtu. Po njihovih načrtih bo tako nastal muzej Neue Galerie und Kasematten.

V Wiener Neustadtu oziroma Dunajskem Novem mestu, ki leži kakšnih 50 kilometrov južno od Dunaja, bo na robu velikega mestnega parka nastal nov umetnostni muzej. Z idejnim projektom prenove srednjeveške trdnjave, nekdanjega skladišča za strelivo oz. kazemate (Kasematten), ki ji bodo dodali nov vhodni objekt in večnamenski razstavni prostor, so na mednarodnem natečaju prepričali v ljubljanskem arhitekturnem studiu Bevk Perović.

Načrtujejo, da bodo novi prostor s pokrajinsko razstavo Landesaustellung odprli leta 2019.

Zasnova novega mestnega kulturnega prostora bo oblikovana iz treh delov: iz vhodne vstopne avle, ki je kot samostojni objekt vstavljena v obstoječo strukturo trdnjave, iz nekdanjih restavriranih skladišč in nove večnamenske galerije. Ta je od zgodovinskega objekta odmaknjena, a z njim povezana s podzemnim hodnikom. | Foto: Bevk Perović arhitekti Zasnova novega mestnega kulturnega prostora bo oblikovana iz treh delov: iz vhodne vstopne avle, ki je kot samostojni objekt vstavljena v obstoječo strukturo trdnjave, iz nekdanjih restavriranih skladišč in nove večnamenske galerije. Ta je od zgodovinskega objekta odmaknjena, a z njim povezana s podzemnim hodnikom. Foto: Bevk Perović arhitekti

Od zapuščenosti do nove ere

Avstrijsko mesto Wiener Neustadt s srednjeveškimi koreninami je bilo med drugo svetovno vojno zelo poškodovano, zato tudi skoraj zapuščeno. V zadnjih letih doživlja preporod z različnimi projekti in gradnjami, del teh pa je tudi načrtovani muzej Neue Galerie und Kasematten.

Novi umetnostni prostor bo nastal na območju nekdanjih skladišč streliva, katerih začetki segajo v 12. in 13. stoletje. S svojo arhitekturno zanimivostjo ter obokanimi opečnatimi in kamnitimi konstrukcijami so dragocen primer ohranjene tehnične in kulturne dediščine, ki je za zdaj, ker so skladišča zakopana in zazidana, še neuporabljena, nedostopna in neprimerno prostorsko umeščena. Prav tako je brez primerne arheološke predstavitve.

Srednjeveška gradnja sega v 12. in 13. stoletje. S svojimi obokanimi opečnatimi in kamnitimi konstrukcijami je dragocen primer ohranjene tehnične in kulturne dediščine, ki pa je za zdaj še neuporabljena in opuščena.  | Foto: Bevk Perović arhitekti Srednjeveška gradnja sega v 12. in 13. stoletje. S svojimi obokanimi opečnatimi in kamnitimi konstrukcijami je dragocen primer ohranjene tehnične in kulturne dediščine, ki pa je za zdaj še neuporabljena in opuščena. Foto: Bevk Perović arhitekti

Stare strukture v novi vlogi mestnega življenja

Prav z načrtovanim arhitekturnim premislekom bodo ta skladišča ob novih galerijskih prostorih v sodobnosti dobila novo vlogo in zgodovinsko obeležje. Izbrani projekt studia Bevk Perović je namreč zasnovan tako, da staro strukturo in nove programe povezuje v celoto.

Kot so zapisali arhitekti, v svojem projektu stare gradnje ne obravnavajo zgolj kot "ostankov" zgodovine, ki ovirajo nove posege. Ti so z novimi vsebinami in prenovo ključni člen med preteklostjo in sedanjostjo ter imajo aktivno mesto v oblikovanju življenja.

V mestu bodo ob novih razstavnih prostorih in restavriranih skladiščih s projektom nastali še novi zunanji javni prostori, in sicer trg in parkovna ureditev na ravni strehi s kavarno, ki se bo odpirala v park.

Zgodovinski objekt bo s posegom, prenovo in novim programom dobil aktivno vlogo v mestnem življenju.  | Foto: Bevk Perović arhitekti Zgodovinski objekt bo s posegom, prenovo in novim programom dobil aktivno vlogo v mestnem življenju. Foto: Bevk Perović arhitekti

Ne spreglejte