Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
10. 6. 2014,
14.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sodobni ples

Torek, 10. 6. 2014, 14.48

8 let

Vibra bo letos drugič razgibavala v Ljubljani

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po lanskem začetku organizacije plesnih delavnic Vibra nadaljujejo tudi to poletje. Nabor plesnih tehnik je širok, od sodobnega plesa do otroških delavnic. Stopnje zahtevnosti bodo različne.

Mednarodne poletne plesne delavnice Vibra v Ljubljani so nastale z željo po spoznavanju z raznorodnimi plesnimi in gibalnimi zvrsti. Preizkušanje in oplajanje vsega, kar telo lahko zna, zmore in izrazi, nadaljujejo tudi letos, in sicer med 24. in 30. avgustom. Vibrine delavnice so namenjene tako začetnikom kot profesionalnim plesalcem ter vsem vmes. Omejitev ni niti pri starosti.

V okviru Vibrinega programa je mogoče izbirati med delavnicami sodobnega plesa, moderna, repertoarja, partneringa, pilatesa, franklina, joge in otroških plesnih ur. Plesalo in gibalo se bo v prostorih Plesnega Teatra Ljubljana ter dvoranah Baobab in Vitkar.

Med domačimi in tujimi pedagogi se plesni navdušenci še posebej veselijo prihoda vrhunske plesalke in pedagoginje Eulalie Ayguade Farro, dolgoletne sodelavke s svetovno zvezdo sodobnega plesa Akrama Khana, leta 2010 tudi nominiranke za najboljšo plesalko za nagrado London Critics Award. Poučevala bo repertoar Akram Khan Company iz predstave Vertical Road iz leta 2010, na delavnici Sodobni ples II pa bo mojstrica hitrosti in natančnosti, odrske karizme in odlične plesne tehnike predajala znanje o moči za gib in ples iz tal.

Od prvin sodobnega plesa do gibanja v dvoje Umetniška direktorica Vibre, plesna pedagoginja in koreografinja Magdalena Reiter bo med udeležence vpeljevala osnovno izrazje sodobnega plesa, pozornost bo namenjena predvsem postavitvi telesa in prostorskega ozaveščanja. Preizkusiti pa se bo mogoče v menjavah dinamike, vertikalnih in talnih izzivih ter gradnji svoje fizične suverenosti. Začetnikom sodobnega plesa bo še posebej namenjena delavnica Nine Fajdiga. Delavnica moderna bo potekala pod okriljem Kjare Starič Wurst, balet bo poučeval solist v ljubljanski operi Lukas Zuschlag, partnering pa Dušan Teropšič in Magdalena Reiter.

O teoriji plesa V sodelovanju s festivalom Mladi levi so v Vibrin program vključili tudi brezplačne delavnice teorije in plesne analize. O tem, kako brati sodobne scenske umetnosti, kako gledati ples, kako prepoznavati družbene elemente, avtorske govorice in razbirati vsebino, bosta govorila Andreja Kopač in Rok Vevar. Posvetila pa se bosta tudi ključnim zgodovinskih točkam v sodobnem plesu in scenski umetnosti prejšnjega stoletja.

Ne spreglejte