Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
28. 8. 2015,
16.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

spletno nakupovanje festival Mladi levi

Petek, 28. 8. 2015, 16.16

8 let

Veste, kaj vse lahko naročite po spletu?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med drugim lahko prek spletne trgovine naročite tudi predstavo po svojem izboru. S prizori, dolžino trajanja in izbrano ceno. Vse po želji gledalca, ki v tem primeru postane naročnik, kupec ...

Zdi se, da skoraj ni več stvari, ki je ne bi mogli naročiti po spletu, pa naj gre za knjigo ali zobno ščetko. Po zaslugi konceptualnih umetnic, performerk in režiserk Nine Jan in Urše Sekirnik, ki delujeta po imenom Kud Num, pa si je po spletu mogoče naročiti tudi predstavo. Spletno nakupovanje umetniške ponudbe "V projektu À la Cart Performance Webshop sva iskali predvsem nov način trženja in oblikovanja predstave, kjer njena končna oblika ni odvisna samo od umetnika, ampak je vanjo vključen tudi naročnik," izhodišča spletnega trgovanja po umetniških zamislih in izvedbah predstavita avtorici. Z uporabo in izrabo mehanizma spletnega nakupovanja sta tako prevzeli drugačen način nastajanja in prodaje umetniškega dela, a običajno potrošniško prakso. Tega sta se lotili z natančnim sledenjem pristopom sodobnega trženja: standardiziranim postopkom prodaje, promocijskim sloganom, privlačnim napisom in podobno. Na tak način nagovarjata naročnika k izbiri in nakupu, s tem pa v razmerju do umetnosti odpirata več vprašanj.

Umetnost se ne prodaja in nima nobene zveze z denarjem? Za projekt predstav po naročilu – prva je bila izvedena lansko jesen v Kinu Šiška in od takrat doživela že več različic – sta prejeli že številne komentarje. Od tega, da prodajo performansov prek spleta nekateri vidijo kot logično in samoumevno nadaljevanje procesov sodobnega trženja, ki se v tej obliki kažejo kot izjemno kreativna rešitev, do očitkov, da s prodajo predstave po delih prek spleta prostituirata svoje delo.

Sami na to odgovarjata: "Že samo ti komentarji odpirajo vprašanje 'umetniške evforije', predstave o tem, da se umetnost ne prodaja in da sama nima nobene zveze z denarjem."

Izpolnjen obrazec – korak do želenega Od izbire naročnika je odvisno, koliko se bo vpletel v proces. Ena od možnosti je, da iz že vnaprej pripravljenih krajših poglavij sestavi predstavo. Potek je zelo podoben kakšni drugi menijski izbiri.

Iz umetniške ponudbe v spletni trgovini tako odkljukate poglavja, ki so vam všeč, določite njihov vrstni red, nato pa še datum in kraj izvedbe v živo. Še bolje, če boste za lokacijo izbrali kaj onkraj ustaljenih gledaliških odrov in lokacij. Pa naj bo to garderoba v prodajalni, domača kopalnica, pošta ali kaj drugega.

Lahko pa se vpletete še bolj in izpolnite obrazec – tako je, obrazec – za poglavje po naročilu. V tem primeru bo po naročnikovi zamisli nastal prizor, ki še ne obstaja. Zanj je mogoče izbrati glasbo, scenografijo, scenarij in drugo. Umetnici v tem primeru sledita navodilom.

Izbirati je mogoče tudi ceno A to, kar zadeva izbiro vsebine in izvedbe, še ni vse, saj naročnik lahko določi tudi, koliko sredstev želi nameniti pripravi poglavja po naročilu. Najnižja cena pri tem je 200 evrov za dve osebi, sicer pa ima spletna trgovina že vnaprej pripravljen cenik. Za poglavje, ki je le na papirju, je tako treba odšteti 50 evrov, za poglavje, ki ponuja nekaj svežega, na primer 45 evrov, to pa sta le dve od možnosti. Za vsako naročilo naročnik doplača tudi 400 evrov "štartnine", ki je osnovni honorar avtoric.

Končna odločitev je vseeno v rokah umetnic Pravila so torej jasna, potek naročila in nakupa prav tako. Posameznik namreč vstopi na spletno stran, tam izbira in nato želeno kupi. A s to razliko, da je končna odločitev ob prizoru po naročilu kljub vsemu v rokah umetnic. Želj naročnika tako ne upoštevata nujno, vsaj ne vedno, dosledno in povsem, pa naj gre za izbiro glasbe, scenografijo ali drugo. Naročilo obravnavata, a v kakšnih interpretacijskih dimenzijah, je odvisno od njiju.

Svoboda se skriva v odkrivanju kreativnosti in vzpostavitvi dialoga V projektu – ta ne problematizira le vprašanja umetniške produkcije in potrošništva, ki se je s svojo logiko in načini delovanja do neke mere razširil na praktično vse ravni življenja ter se do neke mere zažrl tudi v najintimnejše ravni bivanja, tudi v odnose – umetnici Nina Jan in Urša odpirata vprašanje prekarnega načina življenja in dela v širšem smislu. S tem poudarkom, da imata zadnjo besedo o upoštevanju ali neupoštevanju želja naročnika umetnici.

"Meniva, da sta umetniška avtonomija in svoboda kreativne interpretacije ena redkih stvari, ki umetniku danes ostane."

In kot dodajta: "Čeprav s svojim sistemom spletne trgovine postavljava določena vprašanja o manipulaciji potrošnika in zelo dosledno slediva postopkom spletnega nakupovanja – to resda postavlja določene meje, ki jih naročnik ne more prekoračiti –, sam umetniški proces naročnika jemlje zelo resno in ga aktivno vključuje v proces. Naju kot avtorici namreč zanima, kaj se zgodi, ko v najin umetniški proces vstopi neka nova oseba, kaj lahko doprinese ter kako najin način dela in ozadje delovnega procesa spremenita način, s katerim naročnik gleda na umetniško delo. Svoboda se torej skriva v odkrivanju kreativnosti in vzpostavitvi dialoga."

Ne spreglejte