Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 2. 2014,
7.29

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

opera

Nedelja, 23. 2. 2014, 7.29

7 let, 11 mesecev

V operi Semper v Dresdnu zgodnja opera Richarda Straussa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Dresdnu nadaljujejo praznovanje letošnje 150-letnice rojstva Richarda Straussa.

Po uprizoritvi njegove opere Elektra bodo nocoj koncertno izvedli Straussovo prvo opero Guntram, ki je 120 let po nastanku še vedno neznana.

Ko je Strauss napisal prvo opero, je bil še močno pod vplivom svojega vzornika Richarda Wagnerja. Opero Guntram, ki so jo praizvedli leta 1894, je kasneje opisal kot "obrtniški izdelek osvobajajočega se wagnerjanca". Postavljena je v srednjeveško Nemčijo in vsebuje značilni wagnerjanski ljubezenski trikotnik med dvornim pevcem Guntramom, zlobnim vojvodom Robertom in njegovo ženo Freihild.

Straussov prvenec ni doživel uspeha, tudi kasneje je bil predstavljen le sporadično. Danes ga praviloma izvajajo brez scenografije in tako bo tudi v Dresdnu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Richard Strauss in opera Semper imata v zgodovini glasbe svojevrstno mesto. Kar devet od 15 oper je skladatelj praizvedel v Dresdnu. Bil je tesno povezan s tedanjim dvornim orkestrom, danes Saško državno kapelo, poleg tega je v mestu ob Labi uspel kot operni skladatelj z deli, kot sta Feuersnot in Saloma. Zato je Dresden ob letošnji obletnici njegovega rojstva še posebej v središču pozornosti.

Praznovanje se je začelo januarja z opero Elektra, ki je bila pri kritikih dobro sprejeta. Guntramu bosta marca sledili operi Ariadna na Naxsosu in Saloma. Na skladateljev rojstni dan, 11. junija, bo državna kapela s šefom dirigentom Christianom Thielemannom odigrala rojstnodnevni koncert, ki ga bodo v živo prenašali na gledališkem trgu.

Junija bosta na sporedu tudi opera Feuersnot ter baletni hommage Straussu. Od 6. do 23. novembra bo obletnico okronal festival Straussovi dnevi: na programu bodo tako operna dela kot koncerti, med gosti opere Semper bo, denimo, ameriška sopranistka Renee Fleming. Predstavili pa bodo tudi nemi film iz leta 1926, nastal po operi Kavalir z rožo.

Ne spreglejte