Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 6. 2017,
11.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek

Ponedeljek, 26. 6. 2017, 11.47

6 let, 7 mesecev

V Mladinskem napovedujemo 62. sezono, v kateri bo – Vse lepo in prav

Oglasno sporočilo
Mladinsko

V glavnem programu bo premiero najprej (oktobra 2017) doživela Slovenska popevka, gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše v režiji Matjaža Pograjca. Uprizoritev bo spomenik človeku, ki je dokazal, da je lahko popevka umetnost, da je pop lahko dobra glasba in da potrebujemo trenutke, ko zremo v nebo, da bi sklatili luno. Človeku, ki je pisal poezijo za glas.

Decembra napovedujemo premiero predstave Gospodar, ki išče navdih pri znameniti antiutopiji Williama Goldinga Gospodar muh in se osredotoča na socialne, politične in osebnostne okoliščine, ki svetlobo človeka prevesijo v temo tirana. Pisanje besedila smo zaupali letošnji Grumovi nagrajenki Simoni Hamer, pod režijo se podpisuje Vito Taufer.

Veliki dogodek v koprodukciji s Centrom urbane kulture Kino Šiška napovedujemo za 20. april 2018, in sicer premiero nacionalrevolucionarnega oratorija po tekstualni masi Petra Mlakarja Odilo. V režijskem tandemu bosta moči združila dva izjemna ustvarjalca, Janez Pipan in Dragan Živadinov. Uprizoritev bo raziskovala zgodbo Odila Globocnika, nemškega esesovskega in policijskega generala slovenskega rodu, enega od šestih najhujših nacističnih vojnih zločincev.

Zadnja premiera v glavnem programu bo Narodna sprava.

V programskem sklopu Mladinsko_Lab bomo septembra pripravili premiero Pasje procesije, koncertne uprizoritve (nastala je v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška) za otroke Svetlane Makarovič (avtorica pesmi) in Jureta Novaka (režiser). Svetlanine živalske pesmi v novih aranžmajih in vpete v novo zgodbo bodo otrokom (in odraslim) duhovito približale žgoče teme današnjega sveta ter spodbudile premislek o povezovanju in sprejemanju drugačnosti. Koncertna uprizoritev je plod sodelovanja med Slovenskim mladinskim gledališčem in Centrom urbane kulture Kino Šiška.

Pri projektu Nova pošta, enem največjih produkcijskih zalogajev prihajajoče sezone (odvijal se bo med septembrom 2017 in junijem 2018), bo šlo za vzpostavitev gledališkega laboratorija in družbenega poligona, ki ga bodo kurirali trije režiserji Janez Janša, Sebastijan Horvat in Žiga Divjak, skupaj z ekipo izkušenih in večkrat nagrajenih igralcev. Projekt hkrati pomeni prekinitev rigidne produkcijske prakse gledaliških ustanov ter družbeno progresivno delovanje na precej degradiranem območju v neposredni bližini bežigrajskega Navja.

Bara Kolenc in Atej Tutta nam bosta marca 2018 predstavila Metamorfoze 4°: Črne luknje. Uprizoritev je četrta v seriji Metamorfoze 1º–5º, večletnega modularnega projekta, v okviru katerega poleg predstav nastajajo še drugi umetniški in teoretski formati. Gre za mednarodno koprodukcijo (Schauspiel Dortmund, Berliner Festspiele (Berlin), Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana), Center urbane kulture Kino Šiška (Ljubljana), Slovenski kulturno-informacijski center SKICA (Dunaj) in Slovenski kulturni center Berlin.

Don Juan bo delovna produkcija, ki nastaja ob študiju projekta režiserja Tomija Janežiča; njene sadove bomo, še preden bodo dozoreli v premiero, kot delo v nastajanju predvidoma enkrat ali večkrat pokazali javnosti. Študijski proces za projekt, ki bo doživel premiero jeseni 2018, bo potekal vso sezono 2017/2018.

Ker naslednje leto obeležujemo okroglo obletnico smrti Ivana Cankarja, bomo obudili Pohujšanje v dolini šentflorjanski, uprizoritev, ki smo jo v Mladinskem v režiji Vita Tauferja na oder postavili leta 2011.

Tudi v novi sezoni bomo nadaljevali MLADINSKO_ DIALOG in dva programska sklopa pogovorov o predstavah in ob predstavah, Mladinski diskurz in Dežela pridnih, ki jo bosta še naprej vodila Boštjan Narat in Erik Valenčič.

Vse lepo in prav

p.s. Vpisi abonmajev že potekajo. Dodatne informacije na www.mladinsko.com.

 

Ne spreglejte