Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
13. 10. 2016,
10.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Dario Fo italija gledališče književnost Nobelova nagrada

Četrtek, 13. 10. 2016, 10.48

6 let, 7 mesecev

Umrl italijanski nobelovec Dario Fo

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Foto: Reuters

V starosti 90 let je danes zjutraj umrl italijanski dramatik in igralec Dario Fo, dobitnik Nobelove nagrade za literaturo leta 1997. Umrl je v milanski bolnišnici zaradi težav s pljuči.

Ko je italijanski dramatik in igralec Dario Fo prejel nagrado za delo, je švedska akademija zapisala, da je "posnemajoč srednjeveške rokohitrce bičal oblast ter ponovno vlil dostojanstvo šibkim in zatiranim".

Izguba za italijansko kulturno in družbeno življenje

S Fojem je Italija izgubila enega največjih predstavnikov gledališča, kulture in družbenega življenja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal italijanski premier Matteo Renzi. Njegovo delo predstavlja svetovno dediščino enega od velikih Italijanov, je dodal. Dario Fo leta 1997 med svojim predavanjem na švedski akademiji v Stockholmu ob prejemu Nobelove nagrade. 


 | Foto: Reuters Dario Fo leta 1997 med svojim predavanjem na švedski akademiji v Stockholmu ob prejemu Nobelove nagrade. Foto: Reuters

Fo, ki je bil naklonjen levici, je bil eden vodilnih predstavnikov satiričnega in političnega gledališča. Med njegovimi najbolj znanimi deli sta Naključna smet nekega anarhista in Burkaški misterij. Njegova besedila uprizarjajo po vsem svetu, doma pa je bil s svojo kritiko velikokrat trn v peti italijanski politiki in institucijam. V svojem delu za oder, radio in televizijo je s spretnimi dialogi velikokrat zbadal politične voditelje. Njegov prevraten humor je dobil kultni status.

Zaradi kontroverznosti njegovega dela mu je sredi 60. let prejšnjega stoletja za 14 let vrata zaprla italijanska televizija Rai, zavrnili pa so mu tudi vizum za ZDA.   

Ob 90. jubileju knjiga o veri

Letošnji 90. življenjski jubilej je zaznamoval s knjigo Dario e Dio (Dario in Bog). Avtor, ki se je vse življenje opredeljeval za ateista, je v njej razmišlja o veri. Do sakralnega in religije je imel že od nekdaj intenziven, a protisloven odnos. Od njegovega Burkaškega misterija (1969), zbirke monologov, v kateri je opisal biblijske teme, ki se navezujejo na apokrifne evangelije, ga zanimanje za duhovno in vero ni zapustilo.

Knjiga je nastala v sodelovanju z novinarko Giuseppino Manin, v njej pa tematizira vprašanja verskega prepričanje, Biblije in Boga. "Razmišljanje o Bogu in religiji je pretveza za govorjenje o nas samih, o naših življenjih in o razvoju človeštva," je tedaj povedal Fo.

Poljub sreče žene in muze France Rame ob vrnitvi Foja v Milano iz Švedske leta 1997, ko je prejel Nobelovo nagrado. | Foto: Reuters Poljub sreče žene in muze France Rame ob vrnitvi Foja v Milano iz Švedske leta 1997, ko je prejel Nobelovo nagrado. Foto: Reuters

Prst v oko in druga gledališka dela

Med njegovimi pomembnejšimi deli so še gledališke igre Prst v oko (1953), Se ne plača, se ne plača! (1974), Goli človek in človek v fraku (1985) ter Par brez predsodkov (1983).

Ne spreglejte