Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
18. 4. 2016,
13.27

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

1

Natisni članek

Donald Trump

Ponedeljek, 18. 4. 2016, 13.27

7 let, 11 mesecev

Umetnici grozi tožba, če bo prodala portret Donalda Trumpa

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

1

Slika umetnice Illme Gore, ki je na ogled v londonski galeriji Maddox in prikazuje golega ameriškega republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, je dvignila kar nekaj prahu.

Umetnici v primeru prodaje kontroverznega akta Donalda Trumpa z majhnim penisom z naslovom Make America Great Again, za katerega je dobila ponudbo v višini več kot 1,2 milijona evrov, grozi anonimna tožba, poroča britanski The Guardian. To pa ni edini odziv na njeno upodobitev ameriškega predsedniškega kandidata.

Ponudbo za razstavljanje slike v londonski galeriji Maddox je umetnica dobila po tem, ko so gostovanje njenega dela zavrnili v ameriških galerijah. Razlogi so bili varnostne narave, potem ko so jim grozili Trumpovi podporniki.

Cenzura na Facebooku

Slika, ki je zdaj na ogled v Londonu, v javnosti vzbuja veliko zanimanje, kar potrjuje na stotine obiskovalcev galerije, še poroča The Guardian. Delo je bilo viralno tudi na spletu, potem ko ga je umetnica februarja objavila na Facebooku. A tudi tu ni šlo gladko, saj so avtorico na omenjenem družbenem omrežju cenzurirali. Sliko so po anonimnem opozorilu pred tožbo na podlagi zakona o avtorskih digitalnih pravicah umaknili tudi iz spletne trgovine eBay.

Illma Gore je na to odgovorila na svoji spletni strani, kjer je javnosti v prenos ponudila digitaliziran akt Donalda Trumpa, pod njim pa napisala: "Slika Make America Great Again je bila narejena z namenom, da pri občinstvu vzbudi odzive, dobre ali slabe, v zvezi s tem, koliko pomena usmerjamo na svoj fizični jaz. (…) Genitalije ne opredeljujejo tvojega spola, moči in statusa."

"Gre za predstavljanje tega, kjer smo"

Umetnica, ki živi v Los Angelesu, je ob razstavi v Angliji izjavila, da so bili odzivi na njeno delo "še posebej v Veliki Britaniji neverjetno podporni. Povsod, razen v Ameriki, je bilo dobro. Si je kdo lahko mislil, da bo iz tega nastala tako velika stvar? Menim, da je delo umetnika, da obravnava čas, v katerem živimo. Gre za predstavljanje tega, kjer smo."

Umetnica je zaradi slike dobila tudi smrtne grožnje, a je to ni odvrnilo od poti v London, kjer sliko prodaja. Zanjo je že dobila visoko ponudbo, del zneska od prodaje pa bo donirala dobrodelni organizaciji Safe Place for Youth, ki skrbi za brezdomce v Los Angelesu.

Ne spreglejte